Kafamdaki tuhaflık

GÜNDEM 21.10.2022 - 09:50, Güncelleme: 21.10.2022 - 09:50
 

Kafamdaki tuhaflık

Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk'un 2014 yılında yazılmış, sevdiğim bir romanıydı aslında.. Bugünlerde hep aklımda nedense, tıpkı bir nakarat gibi.

Kafamda bir tuhaflık var, lakin sebebi ne roman ne hikaye... Sanırım sadece bende de değil, hepimizde var bu durum. Kafalarımızda bir tuhaflık yaşıyoruz öyle haybeye. Mevcut durum, bir durumun olmadığı. Yani ne alacak satacak güç kalmış, ne de yetişebileceğimiz hayat.. Habire yiyoruz olmayandan, mecbur; borç yiğidin kamçısı. Ya da önceden 3-5 kuruş attıysak köşeye, şu an dibini sıyırıyoruz. Yarına hak getire. Haberlere bakıyoruz, bir yerlerde her şey şahane.. Zapla haberi, diğerinde çıkmış 2-3 yiğit meydana, konuşurlar öylece. Bakıyoruz gündeme, bizim paralar pul, gündem de sürekli meşgul. Meşguliyet sebebi ne? Kalabalık gündemden istifade,  RTÜK versin cezayı, çıksın dezenformasyon ya da nam-ı diğer sansür yasası, yıllardır ekmeği yenilen başörtüsü konusu temcit pilavı gibi yine girsin devreye, sonra bir de kadın konusu sıkıştırılsın araya, yetmedi lgbti falan da serpiştirelim üstüne, oda mı yetmedi, eh buluruz daha bir şeyler. Eşitlik diyoruz, hoşgörü diyoruz, kardeşlik diyoruz, adalet diyoruz, liyakat diyoruz, insan gibi yaşam ve çalışma koşulları diyoruz, ifade özgürlüğü diyoruz, düşünceler susmaz diyoruz, bilim, ilim, akıl diyoruz. Hepimiz insanız diyoruz. En önemlisi yaşamak diyoruz, insanca yaşamak. Mutfak, kaynamayan tencere, alınamayan giysi, ödenemeyen elektrik, doğalgaz, bir de kış geliyor vs.. Diyoruz diyoruz, kendi kendimize konuşuyoruz. Yabancı para geliri olanlar, turistler, yabancılardan ülkemizde ikamet edenler ucuz buluyor ülkemizi ne güzel sepet sepet yumurta sakın beni unutma tarzı sepet sepet alışveriş ediyorlar. Güzel, muhteşem, piyasa canlansın tabi ama , biz öylece melun melun bakıyoruz. Anlayamıyorum.. Neyi biliyor musunuz, bu kadar ciddi gündem varken gündemi saptırmak için mi yapılıyor bilemedim, bu devirde hala  kadına yönelik, kadın haklarına yönelik olur olmaz söylemlerin ortalıkta gezinmesini anlayamıyorum. Hayır gündem saptırmak için diye düşünüyorum üstüne varmayayım yazmıyorum diyorum ama, bir gazete ve tv kanalından gördüğüm üzere, öğrenci yurdunda "ahlak”, “ tahrik" ifadelerinin yer aldığı bir duyuru ile kadın davranış ve giyimlerine karışılması? İşte bu gündem saptırma olamaz. Bu tam tersi kaynayan gündemin içinde, nasıl olsa bu da kaynar gider, unutulur ve hatta bu boşlukta "kadın kısmı hizaya gelir" çabası olmasın? Kadınla uğraşıldığı kadar insan ve insan olmakla, ya da mesela ekonomiyle, ya da mesela refahla, barışla, toplumsal birliktelikle, daha nasıl bir arada ve iyi oluruzla uğraşılsa olmaz mı? Her şey bitti, kadını zapt-ı rapta almak mı kaldı ülkede? Sonra ne çektirdi ki size analar, eşler, sevgililer, kız kardeşler? Kadına bu kininiz, bu dayatmalarınız, bu baskı çabanız, bu öfkeniz niye?  Boş verin bunları, uğraşmayın. Arada derede açık bulup, kendi toplum tasavvurunuzu herkese dayatmaya çalışmayın artık da sadede gelelim bence. Yani geçim derdine..          
Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk'un 2014 yılında yazılmış, sevdiğim bir romanıydı aslında.. Bugünlerde hep aklımda nedense, tıpkı bir nakarat gibi.

Kafamda bir tuhaflık var, lakin sebebi ne roman ne hikaye...

Sanırım sadece bende de değil, hepimizde var bu durum. Kafalarımızda bir tuhaflık yaşıyoruz öyle haybeye.

Mevcut durum, bir durumun olmadığı. Yani ne alacak satacak güç kalmış, ne de yetişebileceğimiz hayat..

Habire yiyoruz olmayandan, mecbur; borç yiğidin kamçısı.

Ya da önceden 3-5 kuruş attıysak köşeye, şu an dibini sıyırıyoruz. Yarına hak getire.

Haberlere bakıyoruz, bir yerlerde her şey şahane..

Zapla haberi, diğerinde çıkmış 2-3 yiğit meydana, konuşurlar öylece.

Bakıyoruz gündeme, bizim paralar pul, gündem de sürekli meşgul.

Meşguliyet sebebi ne? Kalabalık gündemden istifade,  RTÜK versin cezayı, çıksın dezenformasyon ya da nam-ı diğer sansür yasası, yıllardır ekmeği yenilen başörtüsü konusu temcit pilavı gibi yine girsin devreye, sonra bir de kadın konusu sıkıştırılsın araya, yetmedi lgbti falan da serpiştirelim üstüne, oda mı yetmedi, eh buluruz daha bir şeyler.

Eşitlik diyoruz, hoşgörü diyoruz, kardeşlik diyoruz, adalet diyoruz, liyakat diyoruz, insan gibi yaşam ve çalışma koşulları diyoruz, ifade özgürlüğü diyoruz, düşünceler susmaz diyoruz, bilim, ilim, akıl diyoruz. Hepimiz insanız diyoruz.

En önemlisi yaşamak diyoruz, insanca yaşamak. Mutfak, kaynamayan tencere, alınamayan giysi, ödenemeyen elektrik, doğalgaz, bir de kış geliyor vs..

Diyoruz diyoruz, kendi kendimize konuşuyoruz.

Yabancı para geliri olanlar, turistler, yabancılardan ülkemizde ikamet edenler ucuz buluyor ülkemizi ne güzel sepet sepet yumurta sakın beni unutma tarzı sepet sepet alışveriş ediyorlar. Güzel, muhteşem, piyasa canlansın tabi ama , biz öylece melun melun bakıyoruz.

Anlayamıyorum..

Neyi biliyor musunuz, bu kadar ciddi gündem varken gündemi saptırmak için mi yapılıyor bilemedim, bu devirde hala  kadına yönelik, kadın haklarına yönelik olur olmaz söylemlerin ortalıkta gezinmesini anlayamıyorum. Hayır gündem saptırmak için diye düşünüyorum üstüne varmayayım yazmıyorum diyorum ama, bir gazete ve tv kanalından gördüğüm üzere, öğrenci yurdunda "ahlak”, “ tahrik" ifadelerinin yer aldığı bir duyuru ile kadın davranış ve giyimlerine karışılması? İşte bu gündem saptırma olamaz. Bu tam tersi kaynayan gündemin içinde, nasıl olsa bu da kaynar gider, unutulur ve hatta bu boşlukta "kadın kısmı hizaya gelir" çabası olmasın?

Kadınla uğraşıldığı kadar insan ve insan olmakla, ya da mesela ekonomiyle, ya da mesela refahla, barışla, toplumsal birliktelikle, daha nasıl bir arada ve iyi oluruzla uğraşılsa olmaz mı?

Her şey bitti, kadını zapt-ı rapta almak mı kaldı ülkede? Sonra ne çektirdi ki size analar, eşler, sevgililer, kız kardeşler? Kadına bu kininiz, bu dayatmalarınız, bu baskı çabanız, bu öfkeniz niye? 

Boş verin bunları, uğraşmayın. Arada derede açık bulup, kendi toplum tasavvurunuzu herkese dayatmaya çalışmayın artık da sadede gelelim bence. Yani geçim derdine..

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.