Bakan Dönmez indirim sorusuna yanıt verene kadar 2 kez zam geldi

SİYASET 26.10.2022 - 11:36, Güncelleme: 26.10.2022 - 11:42
 

Bakan Dönmez indirim sorusuna yanıt verene kadar 2 kez zam geldi

Bakan Dönmez, sıcak iklim etkisindeki kentlerde mesken ve ticarethanelerin klima kullanımı nedeniyle elektrik faturalarındaki mağduriyetini ve indirim talebini soran CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’e 6 ay sonra yanıt verdi. Bakan Dönemz, soruya yanıt verene kadar da elektrik faturalarına iki kere zam geldi.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz nisan ayında, Antalya başta olmak üzere sıcak iklim etkisindeki kentlerde yaz boyu klima kullanımı artacağı için vatandaşlar ve ilgili STK’lar faturalandırmada tarife indirimi veya kademe artırımı talep etmişti. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e konuyla ilgili yaz başında bir soru önergesi vermişti. Yanıt 6 ay sonra geldi ve yanıtta perakende elektrik satış tarifesi hesaplanırken maliyetlerin dikkate alındığı anlatıldı. CHP’li Özer yanıtın ciddiyetsizliğine dikkat çekerek; “5 Nisan’da Antalya’dan gelen talebi Bakana iletiyoruz, yaz döneminde elektrik faturalarında indirim olup olmayacağını soruyoruz. Koca bir yaz geçiyor, bir yanıt geliyor ama doğal olarak sorumuza yanıt verilmiyor” dedi. KAMU HİZMETİ OLMALI İlk kez 10 Ocak 2022’de başlayan kademeli tarifeyle meskenlerdeki kullanımın günde 5 kWh’lik sınıra göre ücretlendirildiğini, vatandaştan gelen tepkilerle bu sınırın önce 7 kWh’e sonra da 8 kWh’e çıkarıldığını belirten CHP’li Özer şöyle konuştu: “Kademe altına düşük, kademe üstüne de yüksek tarifeden faturalandırma yapıldığından vatandaşın mağdur olmaması için o dönem söyleye söyleye en azından kademe artışını başardık. Yine de yazın klimadan kaynaklı yüksek kullanım olacağı için Enerji Bakanına indirim var mı diye sorduk ama maliyete dikkat çeken yanıtı yaz geçtikten sonra gönderdi. Üreticilerin maliyetini düşünmeyen, aile bütçesini umursamayan, esnafı kendi kaderine terk eden hükümet bilindiği üzere meskenlere haziran ayında %15 ve eylül ayında  %20, iş yerlerine ise haziranda %25 ve eylülde %30 olmak üzere elektriğe zam yaptı. Elektrik kullanımı temel bir hak olarak görülmeyip, elektrik üretimi ve dağıtımı kamu hizmeti olarak yapılmazsa faturalardaki fahiş artışların sonu da gelmeyecektir.” SEÇİMDE KURTULMAYI SEÇMELİ Öte yandan, soru önergelerine dalga geçer gibi yanıtlar verilmesini de ahlaken doğru bulmadığını belirten Özer şu ifadelerde bulundu: “Biz vatandaşın taleplerini, sorunlarını ve dertlerini icra makamına iletmeye çalışıyor, yasal denetim yollarını kullanarak vatandaş adına sorduğumuz sorulara da yanıt bekliyoruz. Bakanlar yanıt vermeyerek, geç yanıt vererek ya da salt yanıt vermiş olmak için yanıt vererek aslında bize değil, vatandaşa haksızlık etmiş oluyor. Bunun tek sebebi de bakanların halka değil, saraya hizmet etmeleridir. Umursamadıkları halkımızın vergileriyle maaş alan bu saray hizmetkarlarının yaptıkları kimseyi şaşırtmıyor ama artık halkımız seçimlerde bunlardan kurtulmayı seçmeli.”
Bakan Dönmez, sıcak iklim etkisindeki kentlerde mesken ve ticarethanelerin klima kullanımı nedeniyle elektrik faturalarındaki mağduriyetini ve indirim talebini soran CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’e 6 ay sonra yanıt verdi. Bakan Dönemz, soruya yanıt verene kadar da elektrik faturalarına iki kere zam geldi.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz nisan ayında, Antalya başta olmak üzere sıcak iklim etkisindeki kentlerde yaz boyu klima kullanımı artacağı için vatandaşlar ve ilgili STK’lar faturalandırmada tarife indirimi veya kademe artırımı talep etmişti. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e konuyla ilgili yaz başında bir soru önergesi vermişti. Yanıt 6 ay sonra geldi ve yanıtta perakende elektrik satış tarifesi hesaplanırken maliyetlerin dikkate alındığı anlatıldı. CHP’li Özer yanıtın ciddiyetsizliğine dikkat çekerek; “5 Nisan’da Antalya’dan gelen talebi Bakana iletiyoruz, yaz döneminde elektrik faturalarında indirim olup olmayacağını soruyoruz. Koca bir yaz geçiyor, bir yanıt geliyor ama doğal olarak sorumuza yanıt verilmiyor” dedi.

KAMU HİZMETİ OLMALI

İlk kez 10 Ocak 2022’de başlayan kademeli tarifeyle meskenlerdeki kullanımın günde 5 kWh’lik sınıra göre ücretlendirildiğini, vatandaştan gelen tepkilerle bu sınırın önce 7 kWh’e sonra da 8 kWh’e çıkarıldığını belirten CHP’li Özer şöyle konuştu:

“Kademe altına düşük, kademe üstüne de yüksek tarifeden faturalandırma yapıldığından vatandaşın mağdur olmaması için o dönem söyleye söyleye en azından kademe artışını başardık. Yine de yazın klimadan kaynaklı yüksek kullanım olacağı için Enerji Bakanına indirim var mı diye sorduk ama maliyete dikkat çeken yanıtı yaz geçtikten sonra gönderdi. Üreticilerin maliyetini düşünmeyen, aile bütçesini umursamayan, esnafı kendi kaderine terk eden hükümet bilindiği üzere meskenlere haziran ayında %15 ve eylül ayında  %20, iş yerlerine ise haziranda %25 ve eylülde %30 olmak üzere elektriğe zam yaptı. Elektrik kullanımı temel bir hak olarak görülmeyip, elektrik üretimi ve dağıtımı kamu hizmeti olarak yapılmazsa faturalardaki fahiş artışların sonu da gelmeyecektir.”

SEÇİMDE KURTULMAYI SEÇMELİ

Öte yandan, soru önergelerine dalga geçer gibi yanıtlar verilmesini de ahlaken doğru bulmadığını belirten Özer şu ifadelerde bulundu: “Biz vatandaşın taleplerini, sorunlarını ve dertlerini icra makamına iletmeye çalışıyor, yasal denetim yollarını kullanarak vatandaş adına sorduğumuz sorulara da yanıt bekliyoruz. Bakanlar yanıt vermeyerek, geç yanıt vererek ya da salt yanıt vermiş olmak için yanıt vererek aslında bize değil, vatandaşa haksızlık etmiş oluyor. Bunun tek sebebi de bakanların halka değil, saraya hizmet etmeleridir. Umursamadıkları halkımızın vergileriyle maaş alan bu saray hizmetkarlarının yaptıkları kimseyi şaşırtmıyor ama artık halkımız seçimlerde bunlardan kurtulmayı seçmeli.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.