Tarım sektörü de ekonomik krizde
Tarım sektörü de ekonomik krizde
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi eski Başkanı Vural Şahin, örtü altı sebze üretiminin başkenti Antalya'da sektörün ekonomik kriz yaşadığını belirtti. Vural Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üreticinin sezon öncesi karamsarlık içinde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı :
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi eski Başkanı Vural Şahin, örtü altı sebze üretiminin başkenti Antalya'da sektörün ekonomik kriz yaşadığını belirtti. Vural Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üreticinin sezon öncesi karamsarlık içinde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı :
haberimizvar.net- Vural Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üreticinin sezon öncesi karamsarlık içinde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Antalya’nın örtü altı sebze üretiminin başkenti olduğu herkes tarafından bilinmekte Ve sezon hazırlıkları fide siparişleri ile başladı.Toptancı firmalar ise ilaç,gübre vb ürünlerini satmak üzere zirai ilaç bayilerinde tabiri caizse karargah kurdular.Ama ne yazık ki kimse ürün almazken,sektörse karamsarlık içerisinde.
Bir taraftan borçlu olan çiftçiler, yeni sezon hazırlıkları için başta fide parası olmak üzere ve geçen sezondan ilaç bayilerine borçlarını ödeyebilmek adına halcilerine sürekli para,çek konusunda gidip gelirken,aynı halcilerde alacağı olmayan müstahsillerine ise artık nakit ödeme yapmazken,ileri vadeli çekler vermekte.Yada ödeme yapmamaktalar.
Bu durum da bu yıl çiftçilerde komisyoncu değişiklikleri önceki yıllara göre daha fazla olmakta.
Herkes kendisine göre haklı.Kazanç oranları ödenen banka faizlerinden fazla olmadığı için kimse artık finansörlük yapmak istemiyor.Herkes tam anlamıyla artık kendisini düşünüyor.
Gelelim ilaç bayileri ve toptancı firmalar arasında ki gidişata.Geçen yıla kadar stoklar kâr ettirirken,şimdilerde ise tamamen stok zarar vermektedir.Banka faizlerinin altından kalkılacak durumda olmaması,çiftçilerin geçen sezon hesaplarını tamamen kapatmaması,günü gelmiş,hatta geçmiş alacakların ne nakit nede kredi kartı ile ödenmemesi gibi sebeplerden dolayı nakit akışı tamemen durmuş ve sektör krizin eşiğine gelmiştir.
Daha geçen sezon alacaklarının neredeyse yarısını tahsil edemeyen sektör paydaşlarının yüzlerinden düşen bin parça.Kimse mutlu değil,işine bile gidesi yok.Herkes alacağını konuşuyor lakin borcunu konuşan hiç yok.Bu durumda sürekli çekle dönen tarım sektörü tamamen kredilerle dönmektedir.Maalesef devletten de tarım sektörüne kredi faiz oranlarında bir ayrıcalık yapılmazken,herkesin kredi borcu da kendi boyunu aşmaktadır.
Bir de bunun üzerine sosyal medya hesaplarından olmadık fiyatlarla kampanya adı altında paylaşım yapanlar var ki bunlar da işin cabası.Alış fiyatlarının çok çok altında satış yapmaya çalışan bu arkadaşlar son zamanlar işi öyle bir abarttılar ki kampanyalı satışlarına yurt dışı seyahatleri,cep telefonları,motosiklet,kurban bayramında kurbanlar vb gibi ürünler vermekteler.
Zaten kazançlı olmayan bu satışlara nasıl oluyorda hediye verebiliyorlar hayret doğrusu.Düpe düz malını bozdurarak nakite ulaşmaya çalışan bu arkadaşlar yüzünden de bir çok tarım paydaşı işten güçten soğuyor,mesleğini yapası bile yok.
Bir diğer husus ise günü gelmiş çeklere erteleme istenmesi.Ödemeleri sıkışan sektör paydaşları artık işin içinden çıkamayınca erteleme istiyorlar.Daha da ileri aşamada artık çekler yazılmaya başladı.Ve rakamlar zincirleme olarak bir çok sektör paydaşını zora sokmaktadır.Hele bir de gerçek yada formaliteden konkordotolar başladı.Kendini koruma altına almak adı na iyi niyetli yada ard niyetli paydaşlar bir şekilde konkordato ilan ediyorlar.
Konkordato alan arkadaşlara üzülürken şunu da söylemeden geçemiyeceğim,madem konkordato için başvuru yaptınız,neden başvuru yaptığınız tarihten sonra ürün alarak stok oluşturuyorsunuz.Yaptığınız sonraki stoklarla bir çok tedarikçi firmayı da zora sokmuş oluyorsunuz.Onun için iyi niyetli,kötü niyetli diye ayırmak istedim.
Gelelim tedarikçi yabancı firmalara.Sizlerde bu sektörde vadelerin açılmasının baş sorumlususunuz.Kendiniz bütün finans giderlerinizi ürün satış fiyatlarının üzerine ekleyerek, kampanya adı altında vade açıyorsunuz.Ya teminat ile yada dbs sistemi ile alacağınızda garanti zaten.Lütfen sizler de yaptığınız bu yanlış satış taktiğinizi bir çek edin.
Şayet sektörü peşin alış verişe teşvik edici hamleler yapılmaz ise piyasalarda daralmalar yaşanacak,parasızlık ön plana çıkacaktır.Ve en sonunda bazı iş yerlerinin kepenkleri kapanacak,iflaslar başlayacaktır.
Hangi çekin ödeneceği yada ödenmeyeceği bilnmiyor artık.Hiç bir şeyin garantisi yok.Bu durumda setör de kârlı ürün pazarlamadığı için,herkes küçükmeye gitmek istiyor.Herkes garantiye gitmek istiyor.Kimse eskisi gibi kendinden fedakarlık etmek istemiyor.
Artık bırak günü,dünü kurtarmak istiyor.
Umarım çözüm üretilir,sektörde nakit akışı sağlamak adına adımlar atılır.Yoksa tarım sektörünün vay haline.
Diyeceksiniz ki hiç mi para dönmüyor tarım sektöründe,hiç mi para yok?
Var tabiki.Ama parası olan da parasını yüksek faiz ile bankaya yatırıyor.
Kendince haklı da,niye % 5-10 kazanayım ki,yatırırım bankaya neredeyse yılda % 50 kazanırım diyor.
Sonuç olarak 28 yıldır içerisinde olduğum tarım sektörünü ilk defa bu yıl çıkmazda gördüm.Tüm sektör paydaşlarımız mutsuz.Hiç kimse işine giderken motivasyonu yüksek değil.Kimse kimseye borç para bile vermiyor.Bu durumda nasıl olacakta sezon iyi geçecek meraktayım.
Önce can,sonra canan dönemi başladı artık.Görünen o ki arkadaşlar,turpun büyüğü heybede.
Allah güç kuvvet versin."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.