Karşılıksız çek patladı
Karşılıksız çek patladı
Antalya'da 2024 yılının ilk 6 ayında karşılıksız çek tutarının yüzde 422 oranında artı gösterdiği bildiriliyor. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, aynı süre içinde Antalya'da protestolu senet tutarının ise yüzde 369 arttığını söyledi. Çandır'ın verdiği bilgiye göre, 2024 yılının ilk 6 ayında Antalya'da kapanan şirket sayısında yüzde 21 artış oldu.
Antalya'da 2024 yılının ilk 6 ayında karşılıksız çek tutarının yüzde 422 oranında artı gösterdiği bildiriliyor. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, aynı süre içinde Antalya'da protestolu senet tutarının ise yüzde 369 arttığını söyledi. Çandır'ın verdiği bilgiye göre, 2024 yılının ilk 6 ayında Antalya'da kapanan şirket sayısında yüzde 21 artış oldu.
haberimizvar.net- Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasının ülke, dünya ve rakip ülkelerde olup bitenden doğrudan veya dolaylı etkilendiğini belirten Çandır, şunları söyledi:
"Hatırlayacağınız gibi 2019 yılında OECD ve FAO, '2019-2028 Tarımsal Görünüm' isimli ortak bir rapor hazırladı. Özünde dediler ki dünyada önümüzdeki 10 yılda tarımsal tüketimin yıllık yüzde1 ve üretimin de yüzde 1.2 artacağını öngörmekteyiz. Esasen her yıl bu görünüm raporunu güncelliyorlar. Bu öngörünün ilk 5 yılı dünyada gerçekleşti.
Ancak bizdeki gerçekleşmeler oldukça karışık seyretti. Örneğin son 5 yılda tarımsal üretimimiz ton olarak yüzde 17 arttı (117.3 milyon tondan 136.9 milyon tona yükseldi). Bu artış, tarım alanlarımız arttığı için değil (aksine yüzde5 azalmıştır), büyük ölçüde verimlilik artışı ve üretim deseni değişimden kaynaklanmıştır.
Bu sayede dünya öngörüsünden yüksek artış sağlanmıştır. Ancak dünya tarım ve gıda ürün fiyatları bu dönemde yüzde 20'den fazla düşerken bizde inanılmaz artışlar göstermiştir. Yani dünyada üretim artışı tüketim artışından fazla olduğu için ve diğer sebeplerle fiyatlar düşerken bizde üretim artışına rağmen fiyatlar yükselmiştir."
ANKET SONUCUNU PAYLAŞTI
Ocak ayında ve temmuzda ATB meslek komitesi üyeleriyle yaptıkları ankette de benzer ticari değerlendirmeler ile karşılaştıklarını anlatan Çandır, "İş hayatının içinde yaşayan ve sahada olup biteni bire bir gözlemleyen üyelerimizin yaşadıklarını ve değerlendirmelerini özet olarak sizlerle paylaşmak isterim" dedi. Çandır, anket sonuçlarıyla ilgili şunları paylaştı:
"Önümüzdeki 6 ayda daha iyi ekonomik koşulları bekleyenlerin oranı ülkemiz için yüzde11 ve Antalya için yüzde 9 düzeyindedir. Kendi ticaretinin yılsonu itibariyle miktar olarak artacağını bekleyenlerin oranı yüzde 22 iken ciro hacimlerinin enflasyonun üzerinde artacağını bekleyenlerin oranı ise yüzde11 düzeyindedir. Maliyetlerinin ilk 6 ayda enflasyonun üzerinde arttığını belirtenler yüzde 91 iken yıl sonunda enflasyonun üzerinde maliyet artışı bekleyenler yüzde 70'tir.
İlk 6 ayda borçlarının enflasyonun üzerinde arttığını belirtenler yüzde 61 iken yıl sonu için artış bekleyenlerin oranı yüzde 55'tir. Yine ilk 6 ayda alacaklarının enflasyon üzerinde arttığını belirtenler yüzde 45 iken yıl sonunda enflasyon üzeri artış bekleyenlerin oranı yüzde 54'tür. Üyelerimizin ilk 6 ayda karşılaştıkları en olumsuz durumun maliyet artışı ve enflasyon olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 80 düzeyindedir."
Ticaretin işleyişi bakımından öncü göstergelerden biri olan çekle işlem hacminin yılın ilk yarısında yıllık olarak Antalya'da yüzde 70 artarken ülke genelinde yüzde 84 artığını belirten Çandır, şunları kaydetti:
"Yani kentimiz aslında reel olarak ticaretini artıramamıştır. Aynı dönemde karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde422 artarken ülkemiz ortalaması yüzde 255 artmıştır. Protestolu senet tutarı ise kentimizde yüzde 369 artarken ülkemiz ortalaması yüzde 182 artmıştır. Kurulan-kapanan şirket verileri de bu dönemde kentimiz için ülke ortalamasına göre aleyhte seyretmeye devam etmiştir. Kurulan şirketler kentimizde yüzde 40.4 azalırken ülkemizde yüzde 29.9 azalmış, kapanan şirketler ise kentimizde yüzde21 artarken ülkemizde yüzde 8.3 artmıştır.
Kentimizin haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde0,7 azalarak 167 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında ise yüzde 0,6 azalışla 1 milyar 92 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İhracattaki bu gerilemede yaş meyve ve sebze sektöründeki düşüş etkili oldu. Kentimizin haziran ayı yaş meyve ve sebze ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 azalarak 47 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azalarak 361 milyon dolar olarak gerçekleşti."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.