Antalya Büyükşehir bu projeyi hayata geçirse geleceğimiz kurtulur!

26.08.2019 - 14:23, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Antalya Büyükşehir bu projeyi hayata geçirse geleceğimiz kurtulur!

Antalya hatta Akdeniz Bölgesi’nin en önemli ihtiyacı atık yönetimi… Atık yönetimi aynı zamanda geri dönüşüm olarak gerek ülke ekonomisine, gerekse kent ekonomisine önemli katkısı olan değerli bir sektör. Gelecek kuşaklara sağlıklı çevre bırakma adına çıkılacak yolda, gelir elde etme yanında bırakın 20-30 yılı, gelecek 50-60 yılları atık yönetimiyle planlamak, unutulmayacak önemli bir projeye start vermek tarihe not düşmektir. Yaşadığımız kent Antalya’nın turizmi açısından hak ettiği değeri görmesi adına denizi, toprağı ve havayı koruma zorunluluğumuz çok daha fazla. Bu bakış açısıyla bakıldığında vahşi atık depolama nedeniyle birçok ilçemizin dağları kontrolsüz atıklarla dolu… Kimi bölgeler artık bu atıkları kaldıramaz duruma geldi. Özellikle dağlarda kokuyla ortaya çıkan gerçek, bugün kendini yeni yeni hissettirirken, gelecekte çözümü imkansız noktalara geleceği kaçınılmaz gerçek olarak önümüzde durmakta… İşte tam burada önereceğim tek proje var! 1996 yılında o dönem İzmit Büyükşehir Belediyesi, (Şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi) Alman teknolojisini kullanarak önemli bir projeyi hayata geçirdi. Kısa adı İZAYDAŞ olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. olarak yüzde 100 Büyükşehir Belediyesi’ne ait kuruluş, bugün halen kapasitesini genişleterek hizmet veriyor. Dönemin CHP’li Belediye Başkanı Sefa Sirmen tarafından hayata geçirilen proje sayesinde, sadece Kocaeli değil çevre illerinde atık bertarafında önemli etken olan tesis, hem para kazanıyor, hem para kazandırıyor hem de çevre dostu olarak geleceğe temiz doğa bırakıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ASAT, Antalya genelinde atık kontrolü ve bertarafı için İZAYDAŞ gibi bir tesisi hayata geçirdiğinde yıllarca insana ve doğaya hizmet verecek, atıktan enerji üretecek aynı zamanda ülke ve Antalya ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. Destek ve teşviklerle de inşa edilebilecek olan bu tesiste neler yapabiliriz? İZAYDAŞ’ın bugünkü tesislerinde neler yapılıyor denildiğinde; 1-Klinik ve Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi 2-Düzenli Depolama Tesisi (evsel atık, çevresel atık v.s.) 3-Atık Alım Gemileri ve Deniz Hizmetleri 4-Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 5-Biyogaz Tesisi 6-LFG, Çöp Gazından Enerji üretimi Tesisi 7-Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi 8-Çevre Laboratuvarı 9-Ara Depolama Tesisi 10-Hidroelektrik Santrali 11-Lisanslı Atık Taşıma Hizmetleri v.s. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, ASAT başta olmak üzere tüm yan kuruluşlarını devreye sokarak hayata geçirebileceği bu proje Antalyamızın geleceğini kurtaracaktır. Çocuklarımızdan aldığımız emanet ise, tertemiz bırakılacaktır. Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek kalmadan böyle bir projeyi hayata geçirmeye ne dersiniz?

Antalya hatta Akdeniz Bölgesi’nin en önemli ihtiyacı atık yönetimi…

Atık yönetimi aynı zamanda geri dönüşüm olarak gerek ülke ekonomisine, gerekse kent ekonomisine önemli katkısı olan değerli bir sektör. Gelecek kuşaklara sağlıklı çevre bırakma adına çıkılacak yolda, gelir elde etme yanında bırakın 20-30 yılı, gelecek 50-60 yılları atık yönetimiyle planlamak, unutulmayacak önemli bir projeye start vermek tarihe not düşmektir.

Yaşadığımız kent Antalya’nın turizmi açısından hak ettiği değeri görmesi adına denizi, toprağı ve havayı koruma zorunluluğumuz çok daha fazla. Bu bakış açısıyla bakıldığında vahşi atık depolama nedeniyle birçok ilçemizin dağları kontrolsüz atıklarla dolu…

Kimi bölgeler artık bu atıkları kaldıramaz duruma geldi. Özellikle dağlarda kokuyla ortaya çıkan gerçek, bugün kendini yeni yeni hissettirirken, gelecekte çözümü imkansız noktalara geleceği kaçınılmaz gerçek olarak önümüzde durmakta…

İşte tam burada önereceğim tek proje var!

1996 yılında o dönem İzmit Büyükşehir Belediyesi, (Şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi) Alman teknolojisini kullanarak önemli bir projeyi hayata geçirdi. Kısa adı İZAYDAŞ olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. olarak yüzde 100 Büyükşehir Belediyesi’ne ait kuruluş, bugün halen kapasitesini genişleterek hizmet veriyor. Dönemin CHP’li Belediye Başkanı Sefa Sirmen tarafından hayata geçirilen proje sayesinde, sadece Kocaeli değil çevre illerinde atık bertarafında önemli etken olan tesis, hem para kazanıyor, hem para kazandırıyor hem de çevre dostu olarak geleceğe temiz doğa bırakıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ASAT, Antalya genelinde atık kontrolü ve bertarafı için İZAYDAŞ gibi bir tesisi hayata geçirdiğinde yıllarca insana ve doğaya hizmet verecek, atıktan enerji üretecek aynı zamanda ülke ve Antalya ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. Destek ve teşviklerle de inşa edilebilecek olan bu tesiste neler yapabiliriz?

İZAYDAŞ’ın bugünkü tesislerinde neler yapılıyor denildiğinde;

1-Klinik ve Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi

2-Düzenli Depolama Tesisi (evsel atık, çevresel atık v.s.)

3-Atık Alım Gemileri ve Deniz Hizmetleri

4-Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi

5-Biyogaz Tesisi

6-LFG, Çöp Gazından Enerji üretimi Tesisi

7-Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi

8-Çevre Laboratuvarı

9-Ara Depolama Tesisi

10-Hidroelektrik Santrali

11-Lisanslı Atık Taşıma Hizmetleri v.s.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, ASAT başta olmak üzere tüm yan kuruluşlarını devreye sokarak hayata geçirebileceği bu proje Antalyamızın geleceğini kurtaracaktır. Çocuklarımızdan aldığımız emanet ise, tertemiz bırakılacaktır. Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek kalmadan böyle bir projeyi hayata geçirmeye ne dersiniz?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.