aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat

SES Antalya: Toplumsal mühendislikten vazgeçin

SAĞLIK 08.05.2025 - 12:46, Güncelleme: 08.05.2025 - 12:46
 

SES Antalya: Toplumsal mühendislikten vazgeçin

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan ve “toplumsal cinsiyet” ile “cinsiyet çeşitliliği” kavramlarının kullanılmaması gerektiğine yönelik açıklamaya tepki gösterdi. Eğlenti, bu yaklaşımın toplumsal cinsiyet eşitliğine ve hak temelli mücadelelere zarar verdiğini belirterek, bakanlığın asli görevlerine odaklanması gerektiğini vurguladı.

haberimizvar.net- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti yaptığı açıklamada toplumsal cinsiyet kavramının biyolojik farkların ötesinde, toplum tarafından şekillendirilen rollerin, beklentilerin ve eşitsizliklerin adlandırılması olduğunu ifade etti. Cinsiyet çeşitliliğinin ise bireylerin kimliklerinin yalnızca ikili bir kategoriye indirgenemeyeceğini ve her bireyin eşit muameleye ve saygıya layık olduğunu kabul eden bir yaklaşım olduğunu belirtti. Eğlenti, bu kavramların reddedilmesinin bireylerin varoluşunu inkâr etmek anlamına geldiğini vurguladı. "TOPLUMSAL İLERLEMEYE KET VURULUYOR" Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Sosyal Şartı, Çocuk Hakları Sözleşmesi, AGİT, OECD, ILO ve CEDAW gibi uluslararası sözleşmelerin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesini bir devlet yükümlülüğü olarak tanımladığını hatırlatan Eğlenti, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi sonrası bile geçerli olan anayasa ve ulusal mevzuatın eşitlik ve ayrımcılıkla mücadeleyi kamu kurumları için temel sorumluluk haline getirdiğini ifade etti. Bakanlığın bu açıklamasının toplumsal ilerlemeye ket vurduğunu ve yasal yükümlülüklerle çeliştiğini savundu. "KADIN ANNELİK ROLÜNE İNDİRGENİYOR" Eğlenti, bakanlığın “aile yılı” olarak ifade ettiği olgunun, yeni bir toplumsal mühendislik anlayışıyla cinsiyet çeşitliliğini yok saydığını, kadınları kamusal alandan çıkarıp yalnızca annelik rolüne indirgediğini söyledi. SES’li kadınlar olarak bu toplumsal düzenin inşasına izin vermeyeceklerini belirten Eğlenti, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların kriminalize edilmesinin ve hak temelli mücadelelerin itibarsızlaştırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. "ASIL GÖREVİNİZİ YAPIN" Bakanlığın toplumsal mühendislik yapmak yerine asli görevlerine odaklanması gerektiğini belirten Eğlenti, şu soruları yöneltti: Depremde akıbeti bilinmeyen çocuklarla ilgili ne yapıldı? Yoksullukla, açlıkla mücadele eden ve fuhuşa sürüklenen çocuklar için hangi çalışmalar yürütülüyor? Kadın cinayetlerini önlemeye yönelik hangi politikalar uygulanıyor? Angarya çalışma ve düşük ücret koşullarında çalışan bakanlık personelinin sorunlarına çözüm var mı? Sosyal hizmet merkezlerindeki sağlıksız koşulların düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor mu? Nurcan Eğlenti, bakanlığın topluma eşit hizmet sunmayı amaçlayan, bilimsel ve evrensel eşitlik ilkeleriyle uyumlu politikalar üretmesi gerektiğini belirterek, bireylerin kimliklerini görünmez kılmak yerine haklarını tanıyıp güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Eğlenti, “Eşitlik ve varoluş inkâr edilemez!” diyerek sözlerini noktaladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan ve “toplumsal cinsiyet” ile “cinsiyet çeşitliliği” kavramlarının kullanılmaması gerektiğine yönelik açıklamaya tepki gösterdi. Eğlenti, bu yaklaşımın toplumsal cinsiyet eşitliğine ve hak temelli mücadelelere zarar verdiğini belirterek, bakanlığın asli görevlerine odaklanması gerektiğini vurguladı.

haberimizvar.net- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti yaptığı açıklamada toplumsal cinsiyet kavramının biyolojik farkların ötesinde, toplum tarafından şekillendirilen rollerin, beklentilerin ve eşitsizliklerin adlandırılması olduğunu ifade etti. Cinsiyet çeşitliliğinin ise bireylerin kimliklerinin yalnızca ikili bir kategoriye indirgenemeyeceğini ve her bireyin eşit muameleye ve saygıya layık olduğunu kabul eden bir yaklaşım olduğunu belirtti. Eğlenti, bu kavramların reddedilmesinin bireylerin varoluşunu inkâr etmek anlamına geldiğini vurguladı.

"TOPLUMSAL İLERLEMEYE KET VURULUYOR"
Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Sosyal Şartı, Çocuk Hakları Sözleşmesi, AGİT, OECD, ILO ve CEDAW gibi uluslararası sözleşmelerin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesini bir devlet yükümlülüğü olarak tanımladığını hatırlatan Eğlenti, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi sonrası bile geçerli olan anayasa ve ulusal mevzuatın eşitlik ve ayrımcılıkla mücadeleyi kamu kurumları için temel sorumluluk haline getirdiğini ifade etti. Bakanlığın bu açıklamasının toplumsal ilerlemeye ket vurduğunu ve yasal yükümlülüklerle çeliştiğini savundu.

"KADIN ANNELİK ROLÜNE İNDİRGENİYOR"
Eğlenti, bakanlığın “aile yılı” olarak ifade ettiği olgunun, yeni bir toplumsal mühendislik anlayışıyla cinsiyet çeşitliliğini yok saydığını, kadınları kamusal alandan çıkarıp yalnızca annelik rolüne indirgediğini söyledi. SES’li kadınlar olarak bu toplumsal düzenin inşasına izin vermeyeceklerini belirten Eğlenti, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların kriminalize edilmesinin ve hak temelli mücadelelerin itibarsızlaştırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

"ASIL GÖREVİNİZİ YAPIN"
Bakanlığın toplumsal mühendislik yapmak yerine asli görevlerine odaklanması gerektiğini belirten Eğlenti, şu soruları yöneltti:
Depremde akıbeti bilinmeyen çocuklarla ilgili ne yapıldı?
Yoksullukla, açlıkla mücadele eden ve fuhuşa sürüklenen çocuklar için hangi çalışmalar yürütülüyor?
Kadın cinayetlerini önlemeye yönelik hangi politikalar uygulanıyor?
Angarya çalışma ve düşük ücret koşullarında çalışan bakanlık personelinin sorunlarına çözüm var mı?
Sosyal hizmet merkezlerindeki sağlıksız koşulların düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor mu?
Nurcan Eğlenti, bakanlığın topluma eşit hizmet sunmayı amaçlayan, bilimsel ve evrensel eşitlik ilkeleriyle uyumlu politikalar üretmesi gerektiğini belirterek, bireylerin kimliklerini görünmez kılmak yerine haklarını tanıyıp güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Eğlenti, “Eşitlik ve varoluş inkâr edilemez!” diyerek sözlerini noktaladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.