Akdeniz meyve sineğiyle ilaçsız mücadele

EKONOMİ 04.11.2019 - 16:30, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Akdeniz meyve sineğiyle ilaçsız mücadele

Antalya'nın Finike İlçesi’nde turunçgil yetiştiriciliğinde önemli zararlılardan olan Akdeniz meyve sineğiyle bakanlık destekli biyoteknik mücadele yapılıyor

haberimizvar.net Finike İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, turunçgil bahçelerinde ana zararlı durumda olan Akdeniz meyve sineğiyle mücadelenin aralıksız devam ettiğini kaydetti. İlçenin tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan turunçgil bahçelerinde görülen ve ekonomik düzeyde verim ve kalite kaybına neden olan Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye ağustos ayında başlandığını belirten Gültekin, "Turunçgil bahçelerine asılan feromon tuzaklarla ergin sinek çıkışı kontrol edilerek, popülasyon yoğunluğu izleniyor. Tuzaklarda sineğin görülmesine müteakip meyvelerin vuruk olgunluğu döneminde başlanan mücadele çalışmaları hasada 14 gün kalana kadar devam edilecek" dedi. İHRACATTA TOLERANSI SIFIR Başta Finike portakalı olmak üzere, ilçedeki turunçgil üretiminin ihracat, istihdam ve gelir bakımından ilçe ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığını kaydeden Müdür Gültekin, ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz meyve sineğinin ergin, yumurta, larva veya pupa gibi herhangi bir biyolojik dönemi ile bulaşık ürünlerin ihracat şansının düşük olduğu, bu nedenle turunçgil bahçelerinin sürekli kontrol edilerek, bu zararlıya karşı mücadeleye aralıksız devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Mücadelede kullanılacak feromon tuzak ve bitki koruma ürünlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına ve reçeteli olarak alınıp kayıtlı ve kontrollü kullanılmasına dikkat çeken Gültekin şöyle devam etti: "Akdeniz meyve sineğine karşı etkili bir mücadele için feromonlu kitlesel tuzakların kullanılmasının yanında popülasyon yoğunluğuna göre yapılacak kimyasal mücadelenin ruhsatlı ilaçlarla kısmi dal ilaçlaması şeklinde yapılması gerekiyor. Biyoteknik mücadele yöntemi olarak da bilinen feromonlu tuzaklarla yapılan mücadelede, bahçelere asılan tuzakların meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalması gerekiyor. Ayrıca bu zararlıya karşı biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan 'Biyoteknik Mücadele Desteği' ödemesinden de yararlanabilirler."
Antalya'nın Finike İlçesi’nde turunçgil yetiştiriciliğinde önemli zararlılardan olan Akdeniz meyve sineğiyle bakanlık destekli biyoteknik mücadele yapılıyor

haberimizvar.net Finike İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, turunçgil bahçelerinde ana zararlı durumda olan Akdeniz meyve sineğiyle mücadelenin aralıksız devam ettiğini kaydetti. İlçenin tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan turunçgil bahçelerinde görülen ve ekonomik düzeyde verim ve kalite kaybına neden olan Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye ağustos ayında başlandığını belirten Gültekin, "Turunçgil bahçelerine asılan feromon tuzaklarla ergin sinek çıkışı kontrol edilerek, popülasyon yoğunluğu izleniyor. Tuzaklarda sineğin görülmesine müteakip meyvelerin vuruk olgunluğu döneminde başlanan mücadele çalışmaları hasada 14 gün kalana kadar devam edilecek" dedi.

İHRACATTA TOLERANSI SIFIR

Başta Finike portakalı olmak üzere, ilçedeki turunçgil üretiminin ihracat, istihdam ve gelir bakımından ilçe ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığını kaydeden Müdür Gültekin, ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz meyve sineğinin ergin, yumurta, larva veya pupa gibi herhangi bir biyolojik dönemi ile bulaşık ürünlerin ihracat şansının düşük olduğu, bu nedenle turunçgil bahçelerinin sürekli kontrol edilerek, bu zararlıya karşı mücadeleye aralıksız devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Mücadelede kullanılacak feromon tuzak ve bitki koruma ürünlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına ve reçeteli olarak alınıp kayıtlı ve kontrollü kullanılmasına dikkat çeken Gültekin şöyle devam etti:

"Akdeniz meyve sineğine karşı etkili bir mücadele için feromonlu kitlesel tuzakların kullanılmasının yanında popülasyon yoğunluğuna göre yapılacak kimyasal mücadelenin ruhsatlı ilaçlarla kısmi dal ilaçlaması şeklinde yapılması gerekiyor. Biyoteknik mücadele yöntemi olarak da bilinen feromonlu tuzaklarla yapılan mücadelede, bahçelere asılan tuzakların meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalması gerekiyor. Ayrıca bu zararlıya karşı biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan 'Biyoteknik Mücadele Desteği' ödemesinden de yararlanabilirler."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.