Kadınlar insandır, biz insanoğlu

25.11.2019 - 17:20, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Kadınlar insandır, biz insanoğlu

Bugün 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü. Ama ülkemizde her geçen gün artan kadına şiddet vakalarını üzülerek takip etmekteyiz.  “Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sinde, birçok dünya ülkesinden önce kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, hakim, pilot, öğretmen ve benzeri mesleklerde kadınlar yetiştirilmesi, bu topraklarda o yıllarda kadına verilen değerin en önemli göstergesidir. Hatta daha geriye gidersek Türklerin atası kabul edilen Cengiz Han’ın halkına konuşurken eşini göstererek, “Ben sizin hanınızım bu da benim han-ım” dediği hikayesi anlatır yıllardır! Geçmişte bu topraklarda kadın böyle el üstünde tutulurken, günümüz Türkiye’sinde maalesef ki durum hiç öyle değildir! Tüm ülke olarak üzülerek şahit olduğumuz, Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet ve Emine Bulut cinayetlerinin yanında, isimlerini bilmediğimiz onlarca kadınımız ülkemizde hemen her gün eşi, sevgilisi, abisi ya da babasının elinden veya hiç tanımadığı bir manyak tarafından katlediliyor. Cinayet bahaneleri arasında, yeni elbise almak, patates köfte yapmamak, tuzluğu uzatmamak, saçlarını kızıla boyamak, hatta sadece gıcık olmak gibi psikopatça gerekçeler var!  16 bıçak darbesiyle öldürülen bir kadının katili için “cinayeti aşırı sevgiden işledi” denilebiliyor! Başı ezilip tecavüz edilerek öldürülen bir kadının katiline indirim verilebiliyor! 2002’den bu yana kadına şiddet olayları yüzde 1400 oranında artmış vaziyette! Birleşmiş Milletler verilerine göre kadın erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126. sırada! Gördüğünüz gibi durum vahim!  Kadın doğurandır,  Kadın öğreten-eğitendir,  Kadın toparlayandır,   Kadın yoktan var edendir. Evet kadına şiddet olaylarında hukuksal yaptırımlar, bu alanda reformlar yapmak, cezaları artırmak gerekiyor ama ilk önce toplum olarak Aile içerisinde erkek çocuklarımıza kadına saygıyı küçük yaşta öğretmemiz gerekiyor! İlkokuldan itibaren, müfredata ahlak konulu bir ders koyup kadına şiddetin yanlış olduğunu çocuklarımızı anlatmamız gerekiyor. Bu şiddet olaylarını ancak ve ancak yeni nesli eğiterek sonlandırabiliriz. Bunun içinde bilinçli ebeveynlere büyük görev düşüyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti gün gelecek her alanda olduğu gibi bu olayda da Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyetler’ seviyesine ulaşacaktır. Neşet Ertaş’ın da dediği gibi, “Kadınlar insandır, biz insanoğlu”.  25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde, kaybettiğimiz tüm kadınlarımızı saygıyla anıyorum. Recep Mutaf  

Bugün 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü. Ama ülkemizde her geçen gün artan kadına şiddet vakalarını üzülerek takip etmekteyiz. 

“Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sinde, birçok dünya ülkesinden önce kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, hakim, pilot, öğretmen ve benzeri mesleklerde kadınlar yetiştirilmesi, bu topraklarda o yıllarda kadına verilen değerin en önemli göstergesidir. Hatta daha geriye gidersek Türklerin atası kabul edilen Cengiz Han’ın halkına konuşurken eşini göstererek, “Ben sizin hanınızım bu da benim han-ım” dediği hikayesi anlatır yıllardır!

Geçmişte bu topraklarda kadın böyle el üstünde tutulurken, günümüz Türkiye’sinde maalesef ki durum hiç öyle değildir! Tüm ülke olarak üzülerek şahit olduğumuz, Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet ve Emine Bulut cinayetlerinin yanında, isimlerini bilmediğimiz onlarca kadınımız ülkemizde hemen her gün eşi, sevgilisi, abisi ya da babasının elinden veya hiç tanımadığı bir manyak tarafından katlediliyor. Cinayet bahaneleri arasında, yeni elbise almak, patates köfte yapmamak, tuzluğu uzatmamak, saçlarını kızıla boyamak, hatta sadece gıcık olmak gibi psikopatça gerekçeler var! 

16 bıçak darbesiyle öldürülen bir kadının katili için “cinayeti aşırı sevgiden işledi” denilebiliyor!

Başı ezilip tecavüz edilerek öldürülen bir kadının katiline indirim verilebiliyor!

2002’den bu yana kadına şiddet olayları yüzde 1400 oranında artmış vaziyette! Birleşmiş Milletler verilerine göre kadın erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126. sırada! Gördüğünüz gibi durum vahim! 

Kadın doğurandır, 

Kadın öğreten-eğitendir, 

Kadın toparlayandır,  

Kadın yoktan var edendir.

Evet kadına şiddet olaylarında hukuksal yaptırımlar, bu alanda reformlar yapmak, cezaları artırmak gerekiyor ama ilk önce toplum olarak Aile içerisinde erkek çocuklarımıza kadına saygıyı küçük yaşta öğretmemiz gerekiyor! İlkokuldan itibaren, müfredata ahlak konulu bir ders koyup kadına şiddetin yanlış olduğunu çocuklarımızı anlatmamız gerekiyor. Bu şiddet olaylarını ancak ve ancak yeni nesli eğiterek sonlandırabiliriz. Bunun içinde bilinçli ebeveynlere büyük görev düşüyor.

Türkiye Cumhuriyeti devleti gün gelecek her alanda olduğu gibi bu olayda da Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyetler’ seviyesine ulaşacaktır.

Neşet Ertaş’ın da dediği gibi, “Kadınlar insandır, biz insanoğlu”. 

25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde, kaybettiğimiz tüm kadınlarımızı saygıyla anıyorum. Recep Mutaf

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.