İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

GÜNDEM 11.05.2021 - 15:26, Güncelleme: 11.05.2021 - 15:26
 

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10. yılı nedeniyle açıklama yapan CHP Kadın Kollar Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Her gün bir kız kardeşimiz yakınındaki bir erkek ya da hiç tanımadığı bir kişi tarafından canice öldürülürken, can simidimiz olan İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine sözleşmeye daha da sıkı sarılacağız" dedi.

haberimizvar.net- CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "İktidara geldiğimizde de İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatarak, kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edileceğini samimiyetle göstereceğiz" dedi. Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10. yılı nedeniyle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Tam adı "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" olan İstanbul Sözleşmesi'nin, kendi alanında yazılan en kapsamlı ve bağlayıcı uluslararası sözleşme olduğunu belirten Nazlıaka, sözleşmenin sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde "altın standart" olarak kabul gördüğünü söyledi. Avrupa Konseyi'nin, bugün İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yılı nedeniyle uluslararası bir toplantı düzenlediğini ancak Türkiye'nin bu toplantıya davet edilmediğini bildiren Nazlıaka, "Oysa ki 10 yıl önce ona bu camiada itibar kazandıran ve ilk imzacısı olduğu için kendi şehrinin adıyla anılan Sözleşme için düzenlenen toplantıya, Türkiye ev sahipliği yapılabilirdi" ifadesini kullandı. Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararının, sadece kadınların can güvenliğini tehlikeye atmakla ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine ket vurmakla kalmadığını, dış politikada da Türkiye'ye "yumuşak güç" kazandıran bir iddiadan vazgeçildiğini kaydetti. Sözleşmenin 10 yıl önce Meclisten oy birliğiyle geçtiğini anımsatan Aylin Nazlıaka, o dönem iktidar mensuplarının sözleşmeyi, "tarihi gurur" diyerek, övgü dolu sözlerle anlattığını belirtti. Nazlıaka, "Peki, ne oldu da o gurur kaynağı sözleşme, bugün tu kaka oldu? Hangi siyasi hesap, kadınların hayatından daha değerli hale geldi? İktidar, hangi cemaatler ve tarikatlar nedeniyle kadınları karşısına almayı göze aldı?" diye konuştu.
İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10. yılı nedeniyle açıklama yapan CHP Kadın Kollar Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Her gün bir kız kardeşimiz yakınındaki bir erkek ya da hiç tanımadığı bir kişi tarafından canice öldürülürken, can simidimiz olan İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine sözleşmeye daha da sıkı sarılacağız" dedi.

haberimizvar.net-  CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "İktidara geldiğimizde de İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatarak, kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edileceğini samimiyetle göstereceğiz" dedi. Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10. yılı nedeniyle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Tam adı "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" olan İstanbul Sözleşmesi'nin, kendi alanında yazılan en kapsamlı ve bağlayıcı uluslararası sözleşme olduğunu belirten Nazlıaka, sözleşmenin sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde "altın standart" olarak kabul gördüğünü söyledi.

Avrupa Konseyi'nin, bugün İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yılı nedeniyle uluslararası bir toplantı düzenlediğini ancak Türkiye'nin bu toplantıya davet edilmediğini bildiren Nazlıaka, "Oysa ki 10 yıl önce ona bu camiada itibar kazandıran ve ilk imzacısı olduğu için kendi şehrinin adıyla anılan Sözleşme için düzenlenen toplantıya, Türkiye ev sahipliği yapılabilirdi" ifadesini kullandı.

Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararının, sadece kadınların can güvenliğini tehlikeye atmakla ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine ket vurmakla kalmadığını, dış politikada da Türkiye'ye "yumuşak güç" kazandıran bir iddiadan vazgeçildiğini kaydetti.

Sözleşmenin 10 yıl önce Meclisten oy birliğiyle geçtiğini anımsatan Aylin Nazlıaka, o dönem iktidar mensuplarının sözleşmeyi, "tarihi gurur" diyerek, övgü dolu sözlerle anlattığını belirtti. Nazlıaka, "Peki, ne oldu da o gurur kaynağı sözleşme, bugün tu kaka oldu? Hangi siyasi hesap, kadınların hayatından daha değerli hale geldi? İktidar, hangi cemaatler ve tarikatlar nedeniyle kadınları karşısına almayı göze aldı?" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.