İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz

GÜNDEM 01.07.2021 - 14:29, Güncelleme: 01.07.2021 - 14:29
 

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz

Bugün itibarıyla resmen çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi’nin bir insan hakları sözleşmesi olduğunu söyleyen TÜBAKKOM sözcüsü Sibel Suiçmez ve Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çekilme kararını iptal etmesi çağrısı yaptı.

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı, Danıştay 10. Dairesi’nin açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmesiyle birlikte yürürlüğe girdi. Türkiye’nin 1 Temmuz itibarıyla sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybettiğini hatırlatan Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) dönem sözcüsü Sibel Suiçmez ve Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, ortak bir açıklama yaparak imzanın çekilmesi işleminin geri alınmasını istedi. BİR İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı kararının anayasaya, kanunlara ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin, ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen ve artık uluslararası hukukun kaynaklarından olan örf adet hukukuna da dönüşmüş bir insan hakları sözleşmesidir”.  KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR “Kadının insan haklarının ihlaline yol açan şiddeti önleme; bunun için de öncelikle devletlere kadın-erkek eşitliğini sağlama, ayrımcılığı önleme yükümlülüğü getiren sözleşme kadınlar için çok önemlidir. Uzun yıllar sürdürülen mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden ve bu sözleşme doğrultusunda düzenlenen kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Danıştay’ın Anayasamıza açıkça aykırı olan bu işlemi iptal edeceği inancını muhafaza etmek istiyoruz”. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyor, kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olarak, Türkiye’nin her yerinde barolar ve kadın hukuku komisyonları/merkezleri, tarafından kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve İstanbul Sözleşmesinde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz”. 
Bugün itibarıyla resmen çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi’nin bir insan hakları sözleşmesi olduğunu söyleyen TÜBAKKOM sözcüsü Sibel Suiçmez ve Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çekilme kararını iptal etmesi çağrısı yaptı.

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı, Danıştay 10. Dairesi’nin açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmesiyle birlikte yürürlüğe girdi. Türkiye’nin 1 Temmuz itibarıyla sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybettiğini hatırlatan Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) dönem sözcüsü Sibel Suiçmez ve Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, ortak bir açıklama yaparak imzanın çekilmesi işleminin geri alınmasını istedi.

BİR İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı kararının anayasaya, kanunlara ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “ İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin, ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen ve artık uluslararası hukukun kaynaklarından olan örf adet hukukuna da dönüşmüş bir insan hakları sözleşmesidir”. 

KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

“Kadının insan haklarının ihlaline yol açan şiddeti önleme; bunun için de öncelikle devletlere kadın-erkek eşitliğini sağlama, ayrımcılığı önleme yükümlülüğü getiren sözleşme kadınlar için çok önemlidir. Uzun yıllar sürdürülen mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden ve bu sözleşme doğrultusunda düzenlenen kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Danıştay’ın Anayasamıza açıkça aykırı olan bu işlemi iptal edeceği inancını muhafaza etmek istiyoruz”.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyor, kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olarak, Türkiye’nin her yerinde barolar ve kadın hukuku komisyonları/merkezleri, tarafından kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve İstanbul Sözleşmesinde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz”. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.