Kamu Konfederasyonu Platformu kuruldu

GÜNDEM 03.09.2021 - 14:58, Güncelleme: 03.09.2021 - 14:58
 

Kamu Konfederasyonu Platformu kuruldu

Kamuda örgütlü 9 konfederasyon bir araya gelerek Kamu Konfederasyonları Platformunu oluşturdu.

haberimizvr.net- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ev sahipliğinden yapılan toplantıya Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu Fatih Ocak, Tüm Memur-Sen Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, Yurt Sen Genel Başkanı  Hakan Çeliksoy, Çalışan-Sen Genel Başkan Vekili Menderes Ateş,  Mil-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Mücahit Çelik, Avukatlar Yusuf Uğur Demir ve Burak Sabuncu katıldı.   Yapılanma hakkında bilgi veren Platform Sözcüsü Mehmet Balık, “Kamu emekçileri, kamu emeklileri ve aileleri mutsuz ama Memur-Sen bu tablodan memnun olan tek yapıdır. Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde  2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini şiddetle reddediyoruz. Kamu emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik hakları ile ilgili ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaşanmasına rağmen, yapılan görüşmelerin ağırlıklı olarak yüzdelik zam pazarlığına indirgenmesi, toplu sözleşme hakkının önemi ve kapsamının yeterince kavranılmadığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Geçmiş toplu sözleşmelerden kaynaklanan kayıpların karşılanmadığı, seyyanen zammın olmadığı, kaşıkla verilen artışların kepçeyle vergi dilimi nedeniyle geri alındığı, ikramiyenin olmadığı, yalnızca başarısız toplu sözleşme imzalayanların üye kaybetmemesi için örgütlenme özgürlüğüne set çeken %1 barajının konulduğu toplu sözleşme metni bunun en somut kanıtıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için "merdiven altı sendikalar" ifadelerini kullanmasını kınıyoruz.  Bakan Bilgin’in, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartını da “hizmet kollarında” yüzde 1 örgütlenme barajını” koymasını da kabul etmiyoruz. Emekçilerin en temel anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkının dahi amansızca engellenmeye çalışıldığı bir dönemden geçmekteyiz.  Bakan Bilgin’in ifadeleri Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır. Türkiye’de memur sendikaları “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasasına” göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikayı merdiven altı veya gayri meşru sendikal anlayış olarak göstermek mevcut yasaya aykırıdır. Toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı mevcut "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme yasasının” 28. maddesine aykırıdır.  Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanmak için getirilen yüzde 1 barajının, sendikaların emekçilerin haklarını savunan dayanışma ve mücadele örgütlerinin engellenmesi olarak değerlendiriyoruz” dedi. 
Kamuda örgütlü 9 konfederasyon bir araya gelerek Kamu Konfederasyonları Platformunu oluşturdu.

haberimizvr.net-  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ev sahipliğinden yapılan toplantıya Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu Fatih Ocak, Tüm Memur-Sen Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, Yurt Sen Genel Başkanı  Hakan Çeliksoy, Çalışan-Sen Genel Başkan Vekili Menderes Ateş,  Mil-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Mücahit Çelik, Avukatlar Yusuf Uğur Demir ve Burak Sabuncu katıldı.

 

Yapılanma hakkında bilgi veren Platform Sözcüsü Mehmet Balık, “Kamu emekçileri, kamu emeklileri ve aileleri mutsuz ama Memur-Sen bu tablodan memnun olan tek yapıdır. Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde  2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini şiddetle reddediyoruz. Kamu emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik hakları ile ilgili ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaşanmasına rağmen, yapılan görüşmelerin ağırlıklı olarak yüzdelik zam pazarlığına indirgenmesi, toplu sözleşme hakkının önemi ve kapsamının yeterince kavranılmadığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Geçmiş toplu sözleşmelerden kaynaklanan kayıpların karşılanmadığı, seyyanen zammın olmadığı, kaşıkla verilen artışların kepçeyle vergi dilimi nedeniyle geri alındığı, ikramiyenin olmadığı, yalnızca başarısız toplu sözleşme imzalayanların üye kaybetmemesi için örgütlenme özgürlüğüne set çeken %1 barajının konulduğu toplu sözleşme metni bunun en somut kanıtıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için "merdiven altı sendikalar" ifadelerini kullanmasını kınıyoruz.  Bakan Bilgin’in, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartını da “hizmet kollarında” yüzde 1 örgütlenme barajını” koymasını da kabul etmiyoruz. Emekçilerin en temel anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkının dahi amansızca engellenmeye çalışıldığı bir dönemden geçmekteyiz.  Bakan Bilgin’in ifadeleri Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır. Türkiye’de memur sendikaları “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasasına” göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikayı merdiven altı veya gayri meşru sendikal anlayış olarak göstermek mevcut yasaya aykırıdır.

Toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı mevcut "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme yasasının” 28. maddesine aykırıdır.  Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanmak için getirilen yüzde 1 barajının, sendikaların emekçilerin haklarını savunan dayanışma ve mücadele örgütlerinin engellenmesi olarak değerlendiriyoruz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.