Kapitalizm ve doğa

YAŞAM 25.09.2023 - 14:09, Güncelleme: 25.09.2023 - 15:54
 

Kapitalizm ve doğa

Doğayı ’da yok eden sistem Kapitalizm sadece insanları ezmekle kalmıyor, aynı zamanda doğayı da kar alanı olarak görüyor ve kar elde etmek için doğayı talan ediyor, yok ediyor ve doğal yaşamı bozuyor. Antalya, Burdur, Isparta’da dağları peynir dilimler gibi kesiyor, mermer ocakları, taş ocakları, kum ocakları açıyor ve Torosların doğal yaşamını, insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam haklarını gasp ediyor.

Dağlarımızda 900-1250 metre yükseklikte yetişen endemik bitki Antalya Çiğdemine artık Toroslarda rastlamak çok zor. Kapitalizmin kar hırsı on binlerce yıldır Torosları renklendiren bu türü yok ediyor. Endemik nedir? Günlük hayatta sık sık duymadığımız bu kelime Yunanca ‘Endonos’ kelimesinden gelmektedir ve  “Belli bir yere ait” demektir. ‘Endemizm’ ise bir bitkinin o yere ait olma durumu şeklinde açıklanmaktadır. Fransızcadan dilimize girmiş olan endemik kelimesinin sözlük anlamı ise sadece bir bölgede yaşayan veya yetişen bitki, hayvan şeklinde açıklanmaktadır. Birçok kaynakta karşılaşılan endemik bitki sınırları belli olan ve dar bir alanda yayılış gösteren bitkilere denmektedir. Antalya çiğdemi Toroslarda belirli bölgelerde çok miktarda yetişirdi. Şimdi ise doğa dostları bu türün kaybolmasını önlemek adına Süsengiller ailesine ait olan, yıllık yumruya sahip, çiçekleri sarı, mavi, beyaz ya da bu renklerin tonlarında olabilen, genellikle ilkbahar veya sonbaharda açan ancak çiçek açma dönemi türüne göre değişebilen, çiçekleri kötü hava varken veya geceleri kapanan, kormlu yani sert soğanlı Antalya Çiğdemini  doğal koşullarda yeniden yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Biz de bu çabalara katkı verebiliriz. Antalya Çiğdemi otsu yapıdadır, sert soğanlıdır. Kormları bir kılıf sayesinde korunur. Yapraklarının tamamı tabanda yer alır. Bir gövdeye sahip değildir. Yumurtalıkları toprak altında bulunur. Kış başlarken yaz sonunda ekilmesi çok daha iyi olur. Özel bakıma gerek yoktur. Funda toprağı ile ekilmelidir. Kümeler halinde dikilirse eğer daha hoş ve güzel bir görüntüye sahip olabilirsiniz. Bu bitki soğuk kışlara dayanabilir hatta -10 C ye kadar bile dayanabilir. Yarısı gölge yarısı aydınlık bir yeri tercih ederseniz çok daha iyi olur. Fazla bakım ve sulamaya gerek yoktur. Kapitalizmin kar hırsına dayanamayan Antalya Çiğdemine bir el bir nefes verebiliriz…. Yıllardır Antalya ve Isparta’nın dağlarına ve yaylarına çıkarım doğayı nasıl yok ettiklerine şahit oldukça insanın içi cız ediyor. Esen kalın. Mermer ocağı  Termessos Side canavar otu  Aspendos Perge Faselis
Doğayı ’da yok eden sistem Kapitalizm sadece insanları ezmekle kalmıyor, aynı zamanda doğayı da kar alanı olarak görüyor ve kar elde etmek için doğayı talan ediyor, yok ediyor ve doğal yaşamı bozuyor. Antalya, Burdur, Isparta’da dağları peynir dilimler gibi kesiyor, mermer ocakları, taş ocakları, kum ocakları açıyor ve Torosların doğal yaşamını, insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam haklarını gasp ediyor.

Dağlarımızda 900-1250 metre yükseklikte yetişen endemik bitki Antalya Çiğdemine artık Toroslarda rastlamak çok zor. Kapitalizmin kar hırsı on binlerce yıldır Torosları renklendiren bu türü yok ediyor.

Endemik nedir? Günlük hayatta sık sık duymadığımız bu kelime Yunanca ‘Endonos’ kelimesinden gelmektedir ve  “Belli bir yere ait” demektir. ‘Endemizm’ ise bir bitkinin o yere ait olma durumu şeklinde açıklanmaktadır. Fransızcadan dilimize girmiş olan endemik kelimesinin sözlük anlamı ise sadece bir bölgede yaşayan veya yetişen bitki, hayvan şeklinde açıklanmaktadır. Birçok kaynakta karşılaşılan endemik bitki sınırları belli olan ve dar bir alanda yayılış gösteren bitkilere denmektedir.

Antalya çiğdemi Toroslarda belirli bölgelerde çok miktarda yetişirdi. Şimdi ise doğa dostları bu türün kaybolmasını önlemek adına Süsengiller ailesine ait olan, yıllık yumruya sahip, çiçekleri sarı, mavi, beyaz ya da bu renklerin tonlarında olabilen, genellikle ilkbahar veya sonbaharda açan ancak çiçek açma dönemi türüne göre değişebilen, çiçekleri kötü hava varken veya geceleri kapanan, kormlu yani sert soğanlı Antalya Çiğdemini  doğal koşullarda yeniden yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.

Biz de bu çabalara katkı verebiliriz. Antalya Çiğdemi otsu yapıdadır, sert soğanlıdır. Kormları bir kılıf sayesinde korunur. Yapraklarının tamamı tabanda yer alır. Bir gövdeye sahip değildir. Yumurtalıkları toprak altında bulunur. Kış başlarken yaz sonunda ekilmesi çok daha iyi olur. Özel bakıma gerek yoktur. Funda toprağı ile ekilmelidir. Kümeler halinde dikilirse eğer daha hoş ve güzel bir görüntüye sahip olabilirsiniz. Bu bitki soğuk kışlara dayanabilir hatta -10 C ye kadar bile dayanabilir. Yarısı gölge yarısı aydınlık bir yeri tercih ederseniz çok daha iyi olur. Fazla bakım ve sulamaya gerek yoktur.

Kapitalizmin kar hırsına dayanamayan Antalya Çiğdemine bir el bir nefes verebiliriz….

Yıllardır Antalya ve Isparta’nın dağlarına ve yaylarına çıkarım doğayı nasıl yok ettiklerine şahit oldukça insanın içi cız ediyor.

Esen kalın.

Mermer ocağı 

Termessos

Side canavar otu 

Aspendos

Perge

Faselis

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.