'Kaynana Vergisi' geliyor

EKONOMİ 19.02.2024 - 10:45, Güncelleme: 19.02.2024 - 10:54
 

'Kaynana Vergisi' geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Bakanlık, evlerde kaynanasını, kardeşini, ablasını oturtan 2 milyon evin peşine düştü. 2024 Mart ayında beyan edilecek 2023 yılı kira gelirlerine yönelik olarak çalışma başlatıldı.

haberimizvar.net- Vergi cenneti olan Türkiye'de yeni bir vergi için Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni çalışmaya göre, Bakanlık evinde kaynanasını, kardeşini, ablasını oturtanları yakın takibe aldı. Şu anda yürürlükte Kaynana Vergisi diye bir vergi henüz yok. Ancak tam adı 'Kaynana Vergisi' olmasa da kaynanadan kaynaklanan bir vergi hayatıma girmek üzere. Bu duruma daha konutların kiraya verilmesi halinde karşılaşılıyor. Her yıl vergi beyan dönemi yaklaşırken, ya da beyanın yapılacağı mart ayı içerisinde yeni bir vergi konusunun gündeme getirildiği de biliniyor. Ekonomistler, 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni uygulama ile ilgili olarak şunları söylüyorlar: "Kaynana Vergisi sahibi oldukları konutta kira almadan kaynanalarını oturtan gelin ve damatların emsal kira üzerinden ödeyecekleri vergi olarak yorumlanmalı. Kira alınmadığı halde neden vergi ödensin diyerek itiraz edilebilir. Ancak düzenleme yeni değil. İçinde kaynanaların oturduğu yaklaşık 2 milyon kiralık konut tespit edildi. Maliye bundan yola çıkarak 2024 Mart ayında beyan edilecek 2023 yılı kira gelirlerine yönelik kira denetim çalışması başlattı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden elde edilen veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4.5 milyon konut kiracı ve ev sahipliği yönünden analiz edildi. Konutlarla mal sahiplerinin ikametgah adresleri karşılaştırılarak, konut adresi ile ikametgah adresi aynı olanlar, daha sonra konutlarda oturanlar ile bu konutların mal sahipleri karşılaştırılarak, mal sahiplerinin anne ve babası, çocukları ile kardeşlerinin oturdukları konutlar, kira gelirleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilen konutlar düşürülerek yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip olduğu tespit edildi."
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Bakanlık, evlerde kaynanasını, kardeşini, ablasını oturtan 2 milyon evin peşine düştü. 2024 Mart ayında beyan edilecek 2023 yılı kira gelirlerine yönelik olarak çalışma başlatıldı.

haberimizvar.net- Vergi cenneti olan Türkiye'de yeni bir vergi için Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni çalışmaya göre, Bakanlık evinde kaynanasını, kardeşini, ablasını oturtanları yakın takibe aldı. Şu anda yürürlükte Kaynana Vergisi diye bir vergi henüz yok. Ancak tam adı 'Kaynana Vergisi' olmasa da kaynanadan kaynaklanan bir vergi hayatıma girmek üzere. Bu duruma daha konutların kiraya verilmesi halinde karşılaşılıyor.

Her yıl vergi beyan dönemi yaklaşırken, ya da beyanın yapılacağı mart ayı içerisinde yeni bir vergi konusunun gündeme getirildiği de biliniyor. Ekonomistler, 'Kaynana Vergisi' olarak yorumlanan yeni uygulama ile ilgili olarak şunları söylüyorlar:

" Kaynana Vergisi sahibi oldukları konutta kira almadan kaynanalarını oturtan gelin ve damatların emsal kira üzerinden ödeyecekleri vergi olarak yorumlanmalı. Kira alınmadığı halde neden vergi ödensin diyerek itiraz edilebilir. Ancak düzenleme yeni değil. İçinde kaynanaların oturduğu yaklaşık 2 milyon kiralık konut tespit edildi. Maliye bundan yola çıkarak 2024 Mart ayında beyan edilecek 2023 yılı kira gelirlerine yönelik kira denetim çalışması başlattı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden elde edilen veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4.5 milyon konut kiracı ve ev sahipliği yönünden analiz edildi. Konutlarla mal sahiplerinin ikametgah adresleri karşılaştırılarak, konut adresi ile ikametgah adresi aynı olanlar, daha sonra konutlarda oturanlar ile bu konutların mal sahipleri karşılaştırılarak, mal sahiplerinin anne ve babası, çocukları ile kardeşlerinin oturdukları konutlar, kira gelirleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilen konutlar düşürülerek yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip olduğu tespit edildi."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.