KESK: Sefaleti kabul etmiyoruz

GÜNDEM 15.01.2024 - 16:37, Güncelleme: 17.01.2024 - 14:08
 

KESK: Sefaleti kabul etmiyoruz

KESK Antalya Şubeler Platformu, ‘İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret’ talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

haberimizvar.net- KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri, Antalya Defterdarlığı önünde 'İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret' konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya Defterdarlığı önündeki basın açıklamasını KESK Antalya Şubeler Platformu adına BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, okudu. Zam yağmurunun devam ettiğinin hatırlatan Mol, “Yeni yıla girdik. Ama değişen bir şey yok. Zam yağmuru temel tüketim maddelerinden gıda ürünlerine, akaryakıt ürünlerinden tekel ürünlerine kadar iğneden ipliğe sürüyor. Bu koşularda Ocak 2024 itibari ile altı aylık enflasyon farkı (yüzde 29,78) artı toplu sözleşme artışı (yüzde15) ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor” dedi. ‘Oysa bu müjde koskoca bir yalandan ibarettir’ diyen Mol, “Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir. Yaşanan gerçek hayat pahalılığının suni TÜİK rakamları ile yarı yarıya düşük gösterildiği Türkiye’de ise bunun anlamı emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek demektir. Nitekim bugün aldığımız maaşlar yıllardır sürdürülen bu soygun düzenini ispatlamaktadır. Buna göre; eşi çalışmayan, 2 çocuklu, en düşük kamu emekçisi maaşı eş ve çocuk yardımı dahil 32 bin 835 TL’de, ortalama kamu emekçisi maaşı ise yine eş ve çocuk yardımı dahil 35 bin TL’de kalmıştır. Üstelik 2023 yılı temmuz ayında geçilen 'yeni maaş rejimi' ile bu tutarların 12 bin TL’si 'ilave seyyanen ödenek' ortalama 5 bin TL’si ise 'ek ödeme' adı altında taban aylığa yansıtılmayacak tutarlardır. Kısacası cebimize giren maaşın yarısı emekli aylığımıza yansıtılmamaktadır” diye konuştu.    'EMEKLİ MAAŞLARI NE OLDU?' Emekli aylıklarındaki artışın hala belli olmadığın anlatan Mol, “Mevcutta 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının ne kadar artacağı ise hala belirsizdir. Eğer altı aylık enflasyon (yüzde 37,6) artışı uygulanırsa en düşük emekli aylığı 10 bin 320 TL’ye çıkacak ve yine açlık sınırının altında kalacak. En önemlisi önümüzdeki günlerde de TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, TL döviz karşında değer yitirdikçe bugün yapılan artışların bir iki ay içinde hiçbir karşılığı kalamayacaktır. Hepimizin maaşları, ücretleri sefalet düzeyine daha fazla yaklaşacaktır. Bizler yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil, hak ettiğimiz refahta birleşmek istiyoruz. Bunun için öncelikle tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz. En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile bugün 50 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz. En düşük emekli aylığının 16 yıl önceki seviyeye yani asgari ücretin yüzde 110’una çıkarılarak net 18 bin 700 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz” dedi. 
KESK Antalya Şubeler Platformu, ‘İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret’ talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

haberimizvar.net- KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri, Antalya Defterdarlığı önünde 'İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret' konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya Defterdarlığı önündeki basın açıklamasını KESK Antalya Şubeler Platformu adına BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, okudu. Zam yağmurunun devam ettiğinin hatırlatan Mol, “Yeni yıla girdik. Ama değişen bir şey yok. Zam yağmuru temel tüketim maddelerinden gıda ürünlerine, akaryakıt ürünlerinden tekel ürünlerine kadar iğneden ipliğe sürüyor. Bu koşularda Ocak 2024 itibari ile altı aylık enflasyon farkı (yüzde 29,78) artı toplu sözleşme artışı (yüzde15) ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor” dedi. ‘Oysa bu müjde koskoca bir yalandan ibarettir’ diyen Mol, “Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir. Yaşanan gerçek hayat pahalılığının suni TÜİK rakamları ile yarı yarıya düşük gösterildiği Türkiye’de ise bunun anlamı emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek demektir. Nitekim bugün aldığımız maaşlar yıllardır sürdürülen bu soygun düzenini ispatlamaktadır. Buna göre; eşi çalışmayan, 2 çocuklu, en düşük kamu emekçisi maaşı eş ve çocuk yardımı dahil 32 bin 835 TL’de, ortalama kamu emekçisi maaşı ise yine eş ve çocuk yardımı dahil 35 bin TL’de kalmıştır. Üstelik 2023 yılı temmuz ayında geçilen 'yeni maaş rejimi' ile bu tutarların 12 bin TL’si 'ilave seyyanen ödenek' ortalama 5 bin TL’si ise 'ek ödeme' adı altında taban aylığa yansıtılmayacak tutarlardır. Kısacası cebimize giren maaşın yarısı emekli aylığımıza yansıtılmamaktadır” diye konuştu. 

 

'EMEKLİ MAAŞLARI NE OLDU?'

Emekli aylıklarındaki artışın hala belli olmadığın anlatan Mol, “Mevcutta 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının ne kadar artacağı ise hala belirsizdir. Eğer altı aylık enflasyon (yüzde 37,6) artışı uygulanırsa en düşük emekli aylığı 10 bin 320 TL’ye çıkacak ve yine açlık sınırının altında kalacak. En önemlisi önümüzdeki günlerde de TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, TL döviz karşında değer yitirdikçe bugün yapılan artışların bir iki ay içinde hiçbir karşılığı kalamayacaktır. Hepimizin maaşları, ücretleri sefalet düzeyine daha fazla yaklaşacaktır. Bizler yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil, hak ettiğimiz refahta birleşmek istiyoruz. Bunun için öncelikle tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz. En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile bugün 50 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz. En düşük emekli aylığının 16 yıl önceki seviyeye yani asgari ücretin yüzde 110’una çıkarılarak net 18 bin 700 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.