Kirada yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı?

EKONOMİ 26.02.2024 - 12:59, Güncelleme: 26.02.2024 - 12:59
 

Kirada yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un konut kiralarına yönelik uygulanan yüzde 25 zam sınırının son bulacağına dair açıklaması hakkında değerlendirmede bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz alınacak kararı olumlu karşıladıklarını belirtti.

haberimizvar.net- Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulamasına yapılan 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'unun anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Bakan Tunç, "1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" dedi. Yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını ve yeniden tefe tüfe üzerinden yapılması gerektiğini dile getiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu yöntemin mahkeme yükünü azaltacağını ve insanları üzüntüye boğan tespit davalarının önüne geçeceğini söyledi. Mevcut durumda yaşanan sınırlamanın, hem ev sahiplerini hem de kiracıları mağdur ettiğini belirten Gündüz, “Zaten biz bu yüzde 25 çıktıktan sonra da uygulanmayacağını söyledik.  Ev sahipleri ve kiracılar arasında polemik yaratacağını söylemiştik. Aynen de o şekilde oldu. Enflasyon şartlarına göre artışı ayarlamakta yarar var. Enflasyonda yavaş yavaş düşmeye başladı. Faizler yükseliyor ama enflasyon düşmeye başladı” dedi. Kiraların yüzde 25 oranında artırılmasının ev sahiplerini baskı altında tuttuğunu ve mahkemeleri meşgul ettiğini dile getiren Gündüz, “Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlığı uzlaşma kurumunu kurdular. Tefe tüfe oranında artış daha mantıklı.  Yüzde 25 oranında artış baskısı ev sahiplerini de çok mağdur etmektedir. Bir süredir mahkemeleri meşgul etmektedir” diye konuştu. Tefe tüfe üzerinden yapılan artışın daha mantıklı olduğunu vurgulayarak Gündüz, “İnsanlar 5 yılı geçtikten sonra tespit davası açıyor. Yargıtay’ın bu konuda emsal kararı var; güncelleme uyarlama davası açıp kiraları yukarıya çekiyorlardı. Mahkemelerin yükünü artırıyor. İnsanları üzüntüye boğuyordu. Tefe tüfe üzerinden olduğu zaman makul daha bir mantıklı oluyordu. Biz yüzde 25 sınırının son bulmasını olumlu karşılıyoruz. Yeniden tefe tüfe üzerinden yapılması diyoruz” diye belirtti. 
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un konut kiralarına yönelik uygulanan yüzde 25 zam sınırının son bulacağına dair açıklaması hakkında değerlendirmede bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz alınacak kararı olumlu karşıladıklarını belirtti.

haberimizvar.net- Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulamasına yapılan 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'unun anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Bakan Tunç, "1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" dedi.

Yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu karşıladıklarını ve yeniden tefe tüfe üzerinden yapılması gerektiğini dile getiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu yöntemin mahkeme yükünü azaltacağını ve insanları üzüntüye boğan tespit davalarının önüne geçeceğini söyledi. Mevcut durumda yaşanan sınırlamanın, hem ev sahiplerini hem de kiracıları mağdur ettiğini belirten Gündüz, “Zaten biz bu yüzde 25 çıktıktan sonra da uygulanmayacağını söyledik.  Ev sahipleri ve kiracılar arasında polemik yaratacağını söylemiştik. Aynen de o şekilde oldu. Enflasyon şartlarına göre artışı ayarlamakta yarar var. Enflasyonda yavaş yavaş düşmeye başladı. Faizler yükseliyor ama enflasyon düşmeye başladı” dedi.

Kiraların yüzde 25 oranında artırılmasının ev sahiplerini baskı altında tuttuğunu ve mahkemeleri meşgul ettiğini dile getiren Gündüz, “Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlığı uzlaşma kurumunu kurdular. Tefe tüfe oranında artış daha mantıklı.  Yüzde 25 oranında artış baskısı ev sahiplerini de çok mağdur etmektedir. Bir süredir mahkemeleri meşgul etmektedir” diye konuştu.

Tefe tüfe üzerinden yapılan artışın daha mantıklı olduğunu vurgulayarak Gündüz, “İnsanlar 5 yılı geçtikten sonra tespit davası açıyor. Yargıtay’ın bu konuda emsal kararı var; güncelleme uyarlama davası açıp kiraları yukarıya çekiyorlardı. Mahkemelerin yükünü artırıyor. İnsanları üzüntüye boğuyordu. Tefe tüfe üzerinden olduğu zaman makul daha bir mantıklı oluyordu. Biz yüzde 25 sınırının son bulmasını olumlu karşılıyoruz. Yeniden tefe tüfe üzerinden yapılması diyoruz” diye belirtti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.