Kırsal kültürel miras ilgi görmüyor

GÜNDEM 19.05.2022 - 14:15, Güncelleme: 19.05.2022 - 14:15
 

Kırsal kültürel miras ilgi görmüyor

Kırkamba Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, proje kapsamında yaptıkları araştırmalarla elde ettikleri somut ve somut olmayan belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çekerken, somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğünü söyledi.

haberimizvar.net- Müzelerin, kültürlerin zenginleşmesi; toplumlar arasında kültürel alışverişin, iş birliğinin ve hoşgörünün geliştirilmesinde oynadığı önemli role dikkat çekmek amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından ilan edilen 18 Mayıs "Uluslararası Müzeler Günü" her yıl dünya çapında, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Müzeler Günü çerçevesinde Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı Elmalı Müzesi Müdürü V.TahirAksekili’nin“Müzelerin Gücü: Geçmişten Geleceğe Köprü Müzeler” başlıklıkonuşmasıyla açılan toplantıda; Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri”hakkında bilgi verirken Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Bekir Direkçi de “Dil Politikaları Bağlamında Kültür ve Dil” başlıklı bir sunum yaptı.  SOMUT VE SOMUT OLMAYAN MİRAS KAYIT ALTINDA Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, yaklaşık bir yıldır yürütülen  “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” KIRKAMBAR Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında “somut ve somut olmayan kültürel miras” çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri”  başlıklı konuşmasında somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğüne dikkat çekerek, bunun kültürel anlamda çoraklaşma ve insanoğlunun geçmişle olan bağlarının zayıflaması gibi yaşamsal sorunları beraberinde getirdiğini düşünerek  Kırkambar Projesi’ne başladıklarını kaydetti. Baybo, tahıl ambarı ve arı  serenlerinin somut  belgelemesinin yapıldığı Kırkambar projesinde somut olmayan kültürel miras çerçevesinde de ambar ustaları, tahtacılar, bal üreticileri,  ambar sahipleri ve kullanıcılarının yanı sıra tahıl ambarı ve arı serenlerinin tarihsel süreçte aktarılan üretim ve ustalık bilgilerini de kayıt altına aldıklarını söyledi.  Proje kapsamında yapılan araştırmalarla elde edine bilgilerin somut belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çeken Baybo, “Somut Olmayan Kültürel Miras” değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri sözlü tarih kayıtlarına da yine web sitesindeki  videolardan ulaşılabileceğini belirtti.
Kırkamba Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, proje kapsamında yaptıkları araştırmalarla elde ettikleri somut ve somut olmayan belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çekerken, somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğünü söyledi.

haberimizvar.net- Müzelerin, kültürlerin zenginleşmesi; toplumlar arasında kültürel alışverişin, iş birliğinin ve hoşgörünün geliştirilmesinde oynadığı önemli role dikkat çekmek amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından ilan edilen 18 Mayıs "Uluslararası Müzeler Günü" her yıl dünya çapında, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Müzeler Günü çerçevesinde Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı Elmalı Müzesi Müdürü V.TahirAksekili’nin“Müzelerin Gücü: Geçmişten Geleceğe Köprü Müzeler” başlıklıkonuşmasıyla açılan toplantıda; Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri”hakkında bilgi verirken Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Bekir Direkçi de “Dil Politikaları Bağlamında Kültür ve Dil” başlıklı bir sunum yaptı. 

SOMUT VE SOMUT OLMAYAN MİRAS KAYIT ALTINDA
Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, yaklaşık bir yıldır yürütülen  “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” KIRKAMBAR Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında “somut ve somut olmayan kültürel miras” çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri”  başlıklı konuşmasında somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğüne dikkat çekerek, bunun kültürel anlamda çoraklaşma ve insanoğlunun geçmişle olan bağlarının zayıflaması gibi yaşamsal sorunları beraberinde getirdiğini düşünerek  Kırkambar Projesi’ne başladıklarını kaydetti. Baybo, tahıl ambarı ve arı  serenlerinin somut  belgelemesinin yapıldığı Kırkambar projesinde somut olmayan kültürel miras çerçevesinde de ambar ustaları, tahtacılar, bal üreticileri,  ambar sahipleri ve kullanıcılarının yanı sıra tahıl ambarı ve arı serenlerinin tarihsel süreçte aktarılan üretim ve ustalık bilgilerini de kayıt altına aldıklarını söyledi.  Proje kapsamında yapılan araştırmalarla elde edine bilgilerin somut belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çeken Baybo, “Somut Olmayan Kültürel Miras” değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri sözlü tarih kayıtlarına da yine web sitesindeki  videolardan ulaşılabileceğini belirtti.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.