Kıyılarımız işgalden kurtuldu!

GÜNDEM 03.11.2022 - 13:22, Güncelleme: 03.11.2022 - 13:24
 

Kıyılarımız işgalden kurtuldu!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şubesi, kıyılarda yapılaşmanın önünü açan yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay, bu düzenleme konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz Nisan ayında Resmî Gazete’de yayımlanan 'Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 9’uncu maddesine eklenen bent ile birlikte kıyıların kullanımına istisnalar getirilerek kıyılarda özel yapılaşmaların önü açılmıştı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şubesi, bu yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a dava açtı. Görülen davada Danıştay, getirilen düzenlemenin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı uygulamaları teşvik edebileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. DANIŞTAYIN GEREKÇELİ KARARI Danıştay kararında, “Düzenleme kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliği kamuya veren Anayasa ve kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı ve dava konusu düzenlemenin uygulanması durumunda kıyıların daraltılması sonucu bu alanlarda yeni yapılaşmaların önünü açmak ve çevre tahribatına neden olmak gibi giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına neden olabileceği gerekçeleri ile yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.” denildi. HANÇER: KIYILAR HALKIN KALACAK Körfez Gazetesi'nden Engin Korkmaz'a konuşan HKMO Antalya Şubesi Başkanı Okan Hançer, "Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak ilgili kurumların bundan sonraki uygulamalarına söz konusu mahkeme kararına göre yön vermesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Sürecin takipçisi olacağımızı ve bu amaçla gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulunmaya devam edeceğimizi yineliyoruz. Kıyılar halkındır ve halkın kalacak" dedi.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şubesi, kıyılarda yapılaşmanın önünü açan yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay, bu düzenleme konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz Nisan ayında Resmî Gazete’de yayımlanan 'Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 9’uncu maddesine eklenen bent ile birlikte kıyıların kullanımına istisnalar getirilerek kıyılarda özel yapılaşmaların önü açılmıştı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şubesi, bu yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a dava açtı. Görülen davada Danıştay, getirilen düzenlemenin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı uygulamaları teşvik edebileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

DANIŞTAYIN GEREKÇELİ KARARI

Danıştay kararında, “Düzenleme kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliği kamuya veren Anayasa ve kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı ve dava konusu düzenlemenin uygulanması durumunda kıyıların daraltılması sonucu bu alanlarda yeni yapılaşmaların önünü açmak ve çevre tahribatına neden olmak gibi giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına neden olabileceği gerekçeleri ile yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.” denildi.

HANÇER: KIYILAR HALKIN KALACAK

Körfez Gazetesi'nden Engin Korkmaz'a konuşan HKMO Antalya Şubesi Başkanı Okan Hançer, "Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak ilgili kurumların bundan sonraki uygulamalarına söz konusu mahkeme kararına göre yön vermesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Sürecin takipçisi olacağımızı ve bu amaçla gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulunmaya devam edeceğimizi yineliyoruz. Kıyılar halkındır ve halkın kalacak" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.