Kovid avokado üretimini patlattı

GÜNDEM 15.12.2021 - 17:41, Güncelleme: 15.12.2021 - 17:41
 

Kovid avokado üretimini patlattı

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları, Aşçılık Programı öğrencilerine avokado ve çeşitleri hakkında bilgi aktardı.

haberimizvar.net- Şebnem Köseoğlu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının moderatorlüğünü, üniversitenin öğretim görevlisi Selma Lubabe Erdoğan üstlendi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları dünyasında çok sık kullanılan, içerdiği zengin protein ve vitaminler nedeniyle dikkatleri üzerinde toplayan avokado meyvesi hakkında merak edilenler, soru-cevap şeklinde cevaplandırıldı.   GELECEĞİN ŞEFLERİNE AVOKADO KULLANIN ÖNERİSİ   Alanya Avokado Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sevilgen, Meksika kökenli avokadonun çok kıymetli bir meyve olduğunu, içeriğinde pek çok değerli besin maddesi bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle gastronomi dünyasında bu meyvenin çok sık kullanıldığını vurgulayan Sevilgen, “Avokadonun içeriğinde birçok besin değeri, vitaminler var. Özellikle kovid salgınının ortaya çıktığı dönemde, avokadonun ne kadar önemli bir besin olduğu bir kez daha bilinmiş oldu. Yenildiğinde vücudun direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Üstelik bu meyve eczacılık başta olmak üzere, kozmetik sektöründe de yoğun şekilde kullanılıyor. Avokado bir kişinin alması gereken bütün besin değerlerini üzerinde barındırıyor. Eğer bir restoran açacaksınız, avokado ile ilgili yemek çeşitlerine önem verin. Eğer önem verirseniz hem müşterileriniz sağlıklı olacak hem de müşterileriniz sizleri tercih edecek" diye konuştu.   'PANDEMİ AVOKADO ÜRETİMİNİ PATLATTI'   Avokadonun her açıdan mükemmel bir meyve olduğuna vurgu yapan Hilmi Sevilgen, "Pandemi döneminde tarımın tamamında patlama oldu. Özellikle avokado ve muzda Alanya, Anamur ve Gazipaşa'da 38-40 binlik hektarda üretim yapılıyordu. Pandemiden sonra üretim sahası genişledi. Şu anda üretim sahası, Muğla'dan Hatay'a kadar uzandı. Gelecek yıl ekilen alan miktarı 100 bin hektara çıkacak. Pandemi hem avokado fiyatlarını yükseltti hem de üretim 2 kat artmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.   TURİZM SEKTÖRÜNDEN YOĞUN TALEP VAR   Hilmi Sevilgen, bu meyvenin şu anda 13 ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Özellikle turizm sektörünün bu meyveye çok yoğun talep gösterdiğini aktaran Sevilgen, yurt içindeki talebi karşılamakta zorlandıklarını, yeni ekim alanlarının artmasıyla ihracat rakamlarında da gelecek yıldan itibaren artış göreceklerini söyledi. Sevilgen, “Şu anda avokadoya çok yoğun talep var. Özellikle turizm tesislerinden, balık restoranlarından ciddi talep var. Avokadonun en büyük özelliği, bir yemekte, bir salatanın, herhangi bir şeyin içerisine koyduğunuzda onun tadını bozmuyor, o yemeğe ayrı bir tat veriyor. Avokado içerisinde folik asit var. Folik asit, hamile kadınların, yeni doğmuş çocukların gelişimi için çok önemli bir madde. Fosfor var, kalsiyum var, demir var, sodyum var. Bu maddelerin hepsi avokadonun içerisinde. Bu meyve, bir eczane deposu gibi" diye konuştu.   Alanya HEP Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Esra Mankan, verdiği bilgilerden dolayı Hilmi Sevilgen'e teşekkür etti.
Alanya Avokado Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları, Aşçılık Programı öğrencilerine avokado ve çeşitleri hakkında bilgi aktardı.

haberimizvar.net- Şebnem Köseoğlu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının moderatorlüğünü, üniversitenin öğretim görevlisi Selma Lubabe Erdoğan üstlendi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları dünyasında çok sık kullanılan, içerdiği zengin protein ve vitaminler nedeniyle dikkatleri üzerinde toplayan avokado meyvesi hakkında merak edilenler, soru-cevap şeklinde cevaplandırıldı.

 

GELECEĞİN ŞEFLERİNE AVOKADO KULLANIN ÖNERİSİ

 

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sevilgen, Meksika kökenli avokadonun çok kıymetli bir meyve olduğunu, içeriğinde pek çok değerli besin maddesi bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle gastronomi dünyasında bu meyvenin çok sık kullanıldığını vurgulayan Sevilgen, “Avokadonun içeriğinde birçok besin değeri, vitaminler var. Özellikle kovid salgınının ortaya çıktığı dönemde, avokadonun ne kadar önemli bir besin olduğu bir kez daha bilinmiş oldu. Yenildiğinde vücudun direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Üstelik bu meyve eczacılık başta olmak üzere, kozmetik sektöründe de yoğun şekilde kullanılıyor. Avokado bir kişinin alması gereken bütün besin değerlerini üzerinde barındırıyor. Eğer bir restoran açacaksınız, avokado ile ilgili yemek çeşitlerine önem verin. Eğer önem verirseniz hem müşterileriniz sağlıklı olacak hem de müşterileriniz sizleri tercih edecek" diye konuştu.

 

'PANDEMİ AVOKADO ÜRETİMİNİ PATLATTI'

 

Avokadonun her açıdan mükemmel bir meyve olduğuna vurgu yapan Hilmi Sevilgen, "Pandemi döneminde tarımın tamamında patlama oldu. Özellikle avokado ve muzda Alanya, Anamur ve Gazipaşa'da 38-40 binlik hektarda üretim yapılıyordu. Pandemiden sonra üretim sahası genişledi. Şu anda üretim sahası, Muğla'dan Hatay'a kadar uzandı. Gelecek yıl ekilen alan miktarı 100 bin hektara çıkacak. Pandemi hem avokado fiyatlarını yükseltti hem de üretim 2 kat artmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

 

TURİZM SEKTÖRÜNDEN YOĞUN TALEP VAR

 

Hilmi Sevilgen, bu meyvenin şu anda 13 ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Özellikle turizm sektörünün bu meyveye çok yoğun talep gösterdiğini aktaran Sevilgen, yurt içindeki talebi karşılamakta zorlandıklarını, yeni ekim alanlarının artmasıyla ihracat rakamlarında da gelecek yıldan itibaren artış göreceklerini söyledi. Sevilgen, “Şu anda avokadoya çok yoğun talep var. Özellikle turizm tesislerinden, balık restoranlarından ciddi talep var. Avokadonun en büyük özelliği, bir yemekte, bir salatanın, herhangi bir şeyin içerisine koyduğunuzda onun tadını bozmuyor, o yemeğe ayrı bir tat veriyor. Avokado içerisinde folik asit var. Folik asit, hamile kadınların, yeni doğmuş çocukların gelişimi için çok önemli bir madde. Fosfor var, kalsiyum var, demir var, sodyum var. Bu maddelerin hepsi avokadonun içerisinde. Bu meyve, bir eczane deposu gibi" diye konuştu.

 

Alanya HEP Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Esra Mankan, verdiği bilgilerden dolayı Hilmi Sevilgen'e teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.