Köy Enstitüleri kitabı ikinci baskıyı yaptı

YEREL 15.04.2024 - 12:37, Güncelleme: 15.04.2024 - 12:37
 

Köy Enstitüleri kitabı ikinci baskıyı yaptı

Köy Enstitüleri “Sağlık Kolu” hakkında Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmanın ürünü olan “Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri: Sağlık Eğitimiyle Canlandırılacak Köy” başlıklı kitap ikinci baskısını yaptı. İkinci baskı; geçtiğimiz yıl kitabın basımından bir gün sonra vefat eden Pakize Türkoğlu’na saygı metniyle açılıyor.

haberimizvar.net- Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği  Yayınları tarafından Temmuz ayında yayımlanan; Köy Enstitüleri “Sağlık Kolu” hakkında Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmanın ürünü olan “Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri – Sağlık Eğitimiyle Canlandırılacak Köy” kitabı ikinci baskısını yaptı.  Eser, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Aksu ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Uysal ile Antalya Aksu Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü mezunu  Eğitimci-Yazar Pakize Türkoğlu tarafından  iki yıl süren araştırmanın sonunda kaleme alındı. İkinci baskı; geçtiğimiz yıl kitabın basımından bir gün sonra vefat eden Pakize Türkoğlu’na saygı metniyle  açılıyor. Köy ilk öğretim sorunu ile köy sağlık sorununun 1940-1950 yıllarında aynı kurum içinde alınmış ve soruna özgün ve yaratıcı bir çözüm geliştirmiş olan Köy Enstitülerinin bu iki rolü ilk kez bu eser çerçevesinde her boyutu ile araştırılmış ve kaleme alınmıştır.  “KİTABIN; KÖY ENSTİTÜLERİNİN SAĞLIK SİSTEMİMİZE KATKISINI BİLİNCE ÇIKARACAĞINI UMUYORUM” Prof. Dr. Hilmi Uysal ikinci baskıya neler eklendiğiyle ilgili olarak şunları paylaştı: “İkinci baskıda büyük bir üzüntü ile Pakize Türkoğlu'nun kaybını sayfalarımıza ekledik. Kimi yazım hatalarımızı düzelttik, sağlık kolu mezunları listesine eklemelerimiz oldu, bulabildiğimiz diploma numaralarını ekledik. Daha önce  yüz yüze görüşme şansımız olmayan ancak ilk baskıdan sonra Dr. Arif Hüdai Köken'in görüştüğü ve anket sorularımıza verdiği yanıtları ekledik. Ki yanıtlarındaki ortaklık ve gözlemlerdeki çakışmalar, kitabın hipotezinin bir kez daha olumlandığını göstermektedir. Umarız kitap köy enstitülerinin sağlık sistemimize olan katkılarının bilince çıkmasında katkısı olur." Kitapta; “Sağlık Hizmetleri Açısından Cumhuriyet’in 1923-1950 Dönemi”, “Neden Köy Enstitüleri: Köy Enstitülerinin Kuruluşu”, ”Köy Enstitüleri Sağlık Kolu”  başta olmak üzere, konuyla ilgili detaylar toplam on beş başlık altında ele alınıyor.  Ayrıca  “Köy Enstitüleri Sağlık Kolu Mezunları Listesinin yanı sıra  çok sayıda eki de içinde barındırıyor.    
Köy Enstitüleri “Sağlık Kolu” hakkında Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmanın ürünü olan “Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri: Sağlık Eğitimiyle Canlandırılacak Köy” başlıklı kitap ikinci baskısını yaptı. İkinci baskı; geçtiğimiz yıl kitabın basımından bir gün sonra vefat eden Pakize Türkoğlu’na saygı metniyle açılıyor.

haberimizvar.net- Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği  Yayınları tarafından Temmuz ayında yayımlanan; Köy Enstitüleri “Sağlık Kolu” hakkında Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmanın ürünü olan “Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri – Sağlık Eğitimiyle Canlandırılacak Köy” kitabı ikinci baskısını yaptı. 

Eser, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Aksu ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Uysal ile Antalya Aksu Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü mezunu  Eğitimci-Yazar Pakize Türkoğlu tarafından  iki yıl süren araştırmanın sonunda kaleme alındı. İkinci baskı; geçtiğimiz yıl kitabın basımından bir gün sonra vefat eden Pakize Türkoğlu’na saygı metniyle  açılıyor.

Köy ilk öğretim sorunu ile köy sağlık sorununun 1940-1950 yıllarında aynı kurum içinde alınmış ve soruna özgün ve yaratıcı bir çözüm geliştirmiş olan Köy Enstitülerinin bu iki rolü ilk kez bu eser çerçevesinde her boyutu ile araştırılmış ve kaleme alınmıştır. 

“KİTABIN; KÖY ENSTİTÜLERİNİN SAĞLIK SİSTEMİMİZE KATKISINI BİLİNCE ÇIKARACAĞINI UMUYORUM”
Prof. Dr. Hilmi Uysal ikinci baskıya neler eklendiğiyle ilgili olarak şunları paylaştı: “İkinci baskıda büyük bir üzüntü ile Pakize Türkoğlu'nun kaybını sayfalarımıza ekledik. Kimi yazım hatalarımızı düzelttik, sağlık kolu mezunları listesine eklemelerimiz oldu, bulabildiğimiz diploma numaralarını ekledik. Daha önce  yüz yüze görüşme şansımız olmayan ancak ilk baskıdan sonra Dr. Arif Hüdai Köken'in görüştüğü ve anket sorularımıza verdiği yanıtları ekledik. Ki yanıtlarındaki ortaklık ve gözlemlerdeki çakışmalar, kitabın hipotezinin bir kez daha olumlandığını göstermektedir. Umarız kitap köy enstitülerinin sağlık sistemimize olan katkılarının bilince çıkmasında katkısı olur."

Kitapta; “Sağlık Hizmetleri Açısından Cumhuriyet’in 1923-1950 Dönemi”, “Neden Köy Enstitüleri: Köy Enstitülerinin Kuruluşu”, ”Köy Enstitüleri Sağlık Kolu”  başta olmak üzere, konuyla ilgili detaylar toplam on beş başlık altında ele alınıyor.  Ayrıca  “Köy Enstitüleri Sağlık Kolu Mezunları Listesinin yanı sıra  çok sayıda eki de içinde barındırıyor.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.