Likya yolunda ağaç isyanı

GÜNDEM 15.11.2020 - 11:47, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Likya yolunda ağaç isyanı

Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Bölge sakinleri, uygulamadan vazgeçilmesini istiyor.

haberimizvar.net-Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Orman İşletme Müdürlüğü’nün teleferikle çıkılan Tahtalı Dağı’nın eteğinde yer alan ve yeşilliğiyle cazibe merkezi olan Beycik’te seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten bölge sakinleri, Kemer Kaymakamlığı’na ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurdu. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Fakat kesim işleminin geçici bir süreliğine durdurulduğunu söyleyen bölge sakinleri, uygulamadan tamamen vazgeçilmesini istedi. ARKEOLOJİK YAĞMA Orman kesimi devam ederse dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu’nun cazip olmaktan çıkacağını, turizmin baltalanacağını ve arkeolojik yağmanın kolaylaşacağını savunan bölge halkı, yetişmiş ağaçlar kesildikten sonra yerine dikilecek fidanlar büyüyünceye kadar bölgede oluşacak erozyon riskine de dikkati çekti. Bölgedeki dere yataklarının yer değiştireceğini ve ekolojik dengenin bozulacağını yazdıkları dilekçede belirten Beycikliler, orman içi yaban hayatının zarar göreceğini, floranın, bitki örtüsünün önemli ölçüde etkileneceğini dile getirdi. Beycik’in ormanları nedeniyle cazip olduğunu ve bu cazibenin ortadan kalkacağını savunan köylüler, ormanın kesildiği boyuta gelmesi için en az 50 yıl geçmesi gerektiğini belirtti. KAYMAKAM DEVREYE GİRDİ   Kesim yapılan alandan 3 derenin geçtiğini ve yataklarının sık sık değiştiğini söyleyen Beycik Muhtarı Arif Namdar, “Bölgenin erozyon riski taşıyan kısımları var. Kesimin başladığını öğrendiğimizde söz konusu alanda bir kepçe çalışmış, ama ağaçlara henüz zarar verilmemişti. Bölgede düz kesim yapılması çok fazla ağacın kaybı anlamına geliyor. Kesimi önlemek için önce Kemer Kaymakamı Murtaza Dayanç’ı aradık. Yerinde bir inceleme yapıldı. Kaymakam bey, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve Kemer Orman İşletme Şefi Cengiz Okudan ile görüştü. Bu görüşmelerden sonra kesim faaliyeti geçici olarak durdu. Yeniden bir değerlendirme yapacaklarını söylediler. Orman Bölge Müdürü bize cuma günü konuyu yüz yüze görüşüp değerlendirmek için randevu verdi” dedi.
Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Bölge sakinleri, uygulamadan vazgeçilmesini istiyor.

haberimizvar.net-Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Orman İşletme Müdürlüğü’nün teleferikle çıkılan Tahtalı Dağı’nın eteğinde yer alan ve yeşilliğiyle cazibe merkezi olan Beycik’te seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten bölge sakinleri, Kemer Kaymakamlığı’na ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurdu. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Fakat kesim işleminin geçici bir süreliğine durdurulduğunu söyleyen bölge sakinleri, uygulamadan tamamen vazgeçilmesini istedi.

ARKEOLOJİK YAĞMA

Orman kesimi devam ederse dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu’nun cazip olmaktan çıkacağını, turizmin baltalanacağını ve arkeolojik yağmanın kolaylaşacağını savunan bölge halkı, yetişmiş ağaçlar kesildikten sonra yerine dikilecek fidanlar büyüyünceye kadar bölgede oluşacak erozyon riskine de dikkati çekti. Bölgedeki dere yataklarının yer değiştireceğini ve ekolojik dengenin bozulacağını yazdıkları dilekçede belirten Beycikliler, orman içi yaban hayatının zarar göreceğini, floranın, bitki örtüsünün önemli ölçüde etkileneceğini dile getirdi. Beycik’in ormanları nedeniyle cazip olduğunu ve bu cazibenin ortadan kalkacağını savunan köylüler, ormanın kesildiği boyuta gelmesi için en az 50 yıl geçmesi gerektiğini belirtti.

KAYMAKAM DEVREYE GİRDİ

 

Kesim yapılan alandan 3 derenin geçtiğini ve yataklarının sık sık değiştiğini söyleyen Beycik Muhtarı Arif Namdar, “Bölgenin erozyon riski taşıyan kısımları var. Kesimin başladığını öğrendiğimizde söz konusu alanda bir kepçe çalışmış, ama ağaçlara henüz zarar verilmemişti. Bölgede düz kesim yapılması çok fazla ağacın kaybı anlamına geliyor. Kesimi önlemek için önce Kemer Kaymakamı Murtaza Dayanç’ı aradık. Yerinde bir inceleme yapıldı. Kaymakam bey, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve Kemer Orman İşletme Şefi Cengiz Okudan ile görüştü. Bu görüşmelerden sonra kesim faaliyeti geçici olarak durdu. Yeniden bir değerlendirme yapacaklarını söylediler. Orman Bölge Müdürü bize cuma günü konuyu yüz yüze görüşüp değerlendirmek için randevu verdi” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.