Lozan coşkusu

GÜNDEM 24.07.2021 - 14:08, Güncelleme: 24.07.2021 - 15:20
 

Lozan coşkusu

Antalya’da sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümünü Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı

haberimizvar.net- Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, İYİ Parti, sendikalar ve sivil toplum örgütleri Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümünü Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.  Törende konuşma yapan CHP İl Başkanı Nuri Cengiz şunları söyledi: “Lozan Barış Antlaşması; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme, yedi düvele karşı kazanılmış savaşın zafer tacıdır. Lozan Barış Antlaşması; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş harcıdır, tapu senedidir.   Ulusal Kurtuluş Savaşımızın sonunda, artık miladını doldurmuş, bin bir parçaya bölünmüş, modern dünyanın oldukça gerisinde kalmış Osmanlı yıkılmış, yerine aydınlanma değerlerinin temel alındığı, bağımsızlığın vazgeçilmez ilke olarak kabul edildiği, kul yerine yurttaşlık bilincine dayalı bir Cumhuriyet kurulmuştur.  Genç Türkiye Cumhuriyeti, savaş meydanlarında kazandığı zaferi diplomasi masasında da perçinlemiş, teslimiyet antlaşması olan Sevr yırtılıp atılmış yerine Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır.  Lozan bizim onurumuzdur. Lozan bizim gururumuzdur! Lozan Antlaşması ile beraber, maddeleri Osmanlı İmparatorluğu için son derece ağır olan Sevr Antlaşması geçersiz sayıldı. Lozan Antlaşması sayesinde tüm taraflar arasındaki anlaşmazlıklar giderildi ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları tanımlandı.  Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'ndan geriye kalan tüm haklarından feragat etti ve karşılığında Müttefik Devletler, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini resmi olarak tanıdı. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi "Bu antlaşma, Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir." Bu duygu ve düşüncelerle Lozan’ın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ve milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum.”
Antalya’da sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümünü Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı

haberimizvar.net- Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, İYİ Parti, sendikalar ve sivil toplum örgütleri Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümünü Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.  Törende konuşma yapan CHP İl Başkanı Nuri Cengiz şunları söyledi: “Lozan Barış Antlaşması; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme, yedi düvele karşı kazanılmış savaşın zafer tacıdır. Lozan Barış Antlaşması; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş harcıdır, tapu senedidir.

 

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın sonunda, artık miladını doldurmuş, bin bir parçaya bölünmüş, modern dünyanın oldukça gerisinde kalmış Osmanlı yıkılmış, yerine aydınlanma değerlerinin temel alındığı, bağımsızlığın vazgeçilmez ilke olarak kabul edildiği, kul yerine yurttaşlık bilincine dayalı bir Cumhuriyet kurulmuştur. 

Genç Türkiye Cumhuriyeti, savaş meydanlarında kazandığı zaferi diplomasi masasında da perçinlemiş, teslimiyet antlaşması olan Sevr yırtılıp atılmış yerine Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır.

 Lozan bizim onurumuzdur. Lozan bizim gururumuzdur! Lozan Antlaşması ile beraber, maddeleri Osmanlı İmparatorluğu için son derece ağır olan Sevr Antlaşması geçersiz sayıldı. Lozan Antlaşması sayesinde tüm taraflar arasındaki anlaşmazlıklar giderildi ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları tanımlandı.  Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'ndan geriye kalan tüm haklarından feragat etti ve karşılığında Müttefik Devletler, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini resmi olarak tanıdı.

Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi "Bu antlaşma, Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir."

Bu duygu ve düşüncelerle Lozan’ın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ve milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum.”



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.