Maaşlarda iyileştirmeler yetmiyor!

EKONOMİ 19.01.2024 - 15:02, Güncelleme: 19.01.2024 - 16:07
 

Maaşlarda iyileştirmeler yetmiyor!

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Sekreteri Güven Türkay, bugün düzenlenen bir basın toplantısında, BES-AR'ın Ocak Ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

haberimizvar.net- Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Sekreteri Güven Türkay, bugün düzenlenen bir basın toplantısında, BES-AR'ın Ocak Ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Türkay, gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için Ocak 2024'te yapması gereken harcama tutarının 21 bin 953 lira olduğunu belirtti. Ayrıca, tek bir (bekâr) çalışanın yaşam maliyetinin ise 26 bin 712 lira olduğunu ifade etti. Yoksulluk Sınırı 56 Bin 942 Lira! Güven Türkay, açıklamasında, gıda harcaması, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarının, yani Yoksulluk Sınırı'nın 56 bin 942 lira olduğunu vurguladı. Türkay, bu rakamların, bir memur ailesinin ve bekâr bir çalışanın mali durumunu ortaya koymak adına önemli olduğunu ifade etti.   Maaş Artışları ve Enflasyon: İktidarın Yetersiz Teklifi Açıklamada, Kamuda bekâr, çocuğu olmayan bir kamu emekçisinin gelir vergisi kesintileriyle birlikte 30 bin 715 lira ücret alarak yaşam maliyetini biraz geçecekleri öngörüsünde bulunuldu. Ancak, Türkay, 2024 yılı için önerilen %25'lik maaş artışının enflasyon beklentilerinin altında olduğunu ve emeklilere yapılan %15'lik zamın da yetersiz olduğunu belirtti. Enflasyon farkı zamın geçmişteki aylık artışları telafi etmediğini, hükümetin ise beklentilerin altında kaldığını dile getirdi.   Emeklilerin Durumu: Açıklanan İyileştirmeler Yetmiyor Açıklamada, emeklilerin durumuna da vurgu yapıldı. Emekli aylıklarının yetersiz olduğu, yaşam maliyetinin karşılanamadığı belirtilerek, yapısal sorunların çözülmeden müjdelenen iyileştirmelerin yeterli olmayacağı ifade edildi. Güven Türkay, tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, ve emeklilere insana yakışır bir ücret talebini ısrarla tekrarladı. (Akdeniz Gerçek)
Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Sekreteri Güven Türkay, bugün düzenlenen bir basın toplantısında, BES-AR'ın Ocak Ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

haberimizvar.net- Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi Sekreteri Güven Türkay, bugün düzenlenen bir basın toplantısında, BES-AR'ın Ocak Ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Türkay, gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için Ocak 2024'te yapması gereken harcama tutarının 21 bin 953 lira olduğunu belirtti. Ayrıca, tek bir (bekâr) çalışanın yaşam maliyetinin ise 26 bin 712 lira olduğunu ifade etti.

Yoksulluk Sınırı 56 Bin 942 Lira!

Güven Türkay, açıklamasında, gıda harcaması, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarının, yani Yoksulluk Sınırı'nın 56 bin 942 lira olduğunu vurguladı. Türkay, bu rakamların, bir memur ailesinin ve bekâr bir çalışanın mali durumunu ortaya koymak adına önemli olduğunu ifade etti.

 

Maaş Artışları ve Enflasyon: İktidarın Yetersiz Teklifi

Açıklamada, Kamuda bekâr, çocuğu olmayan bir kamu emekçisinin gelir vergisi kesintileriyle birlikte 30 bin 715 lira ücret alarak yaşam maliyetini biraz geçecekleri öngörüsünde bulunuldu. Ancak, Türkay, 2024 yılı için önerilen %25'lik maaş artışının enflasyon beklentilerinin altında olduğunu ve emeklilere yapılan %15'lik zamın da yetersiz olduğunu belirtti. Enflasyon farkı zamın geçmişteki aylık artışları telafi etmediğini, hükümetin ise beklentilerin altında kaldığını dile getirdi.

 

Emeklilerin Durumu: Açıklanan İyileştirmeler Yetmiyor

Açıklamada, emeklilerin durumuna da vurgu yapıldı. Emekli aylıklarının yetersiz olduğu, yaşam maliyetinin karşılanamadığı belirtilerek, yapısal sorunların çözülmeden müjdelenen iyileştirmelerin yeterli olmayacağı ifade edildi. Güven Türkay, tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, ve emeklilere insana yakışır bir ücret talebini ısrarla tekrarladı.

(Akdeniz Gerçek)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.