Mahkeme Ensar’a bir kez daha ‘dur’ dedi

GÜNDEM 31.12.2020 - 14:51, Güncelleme: 31.12.2020 - 14:51
 

Mahkeme Ensar’a bir kez daha ‘dur’ dedi

Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin hukuk mücadelesi sonuç verdi. Ensar Vakfı ile Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan “Değerler Eğitimi Faaliyetleri Protokolü’nün” iptali istemi ile Eğitim Sen’in açtığı davada Konya Bölge İdare Mahkemesi, “Kamusal Eğitim Devletin Görevidir Devredilemez” dedi

haberimizvar.net- Eğitim Sen Antalya Şubesi, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokolü mahkemeye taşımış ve Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davayı kazanmıştı. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü karara itiraz ederek mahkemeyi Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Konya Bölge İdare mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün itirazını oy çokluğu ile reddetti ve karar lehimize kesinleşmiş oldu.  Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Ensar Vakfı ile yaptığı protokol ile Değerler Eğitimi kapsamında okullarda öğrencilere eğitimler vermesinin yolu açılmıştı. TEHLİKE BARINDIRIYOR  Konu hakkında açıklama yapan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Eğitim Sen olarak laik, bilimsel bir eğitimden yana olduğumuzu ve yapılan bu protokolün hem milli eğitim mevzuatlarına hem de laik, bilimsel eğitim anlayışına aykırı olduğunu belirtmiştik.  Anayasa ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında kamusal hizmet olan eğitim-öğretim faaliyetlerinin, içeriğinin oluşturulması, uygulanması, gözetim ve  denetiminin, devletin hizmet alanı içerisinde olduğu, genel idare esaslarına göre memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülmesi gerektiği ve devredilemeyeceği;  anılan protokol ile  Milli Eğitim Bakanlığının asli görevlerinin Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla  dini vakıf ve cemaatlere  devredilmesi  işleminin  kamusal nitelikteki eğitim öğretim hizmetlerinin  dini cemaat ve yapıların vesayetine terkedilmesi tehlikesi barındırdığı gerekçesi ile içeriği ve sınırları muğlak protokolün iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiştik” dedi. KESİN KARAR VERİLDİ  Sönmez açıklamasını şöyle sürdürdü: “Antalya 4. İdare Mahkemesi, 4 Haziran 2020 tarihli kararı ile protokol hükümlerinin; “örgün eğitim bağlamında dayanak hukuksal düzenlemelerin amaç ve kapsamını aştığı, bir kamu hizmeti olan eğitim öğretim hizmetinin, Devletin hizmet alanı içerisinde ancak genel idare esaslarına göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceğine ilişkin Anayasa’nın emredici hükmüne ve Türk Milli Eğitimi’nin temel ilke ve kurallarına aykırı olduğu gerekçesi ile protokolün iptaline” karar vermişti. Antalya Valiliğince istinaf yoluna başvurulmuş, Konya Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi Valiliğin istinaf isteminin reddine ve kararın onanmasına kesin olarak  karar vermiştir. GERİCİLERE İZİN VERMEYECEĞİZ  Eğitim Sen olarak eğitimin çeşitli tarikat ve vakıflar eliyle gericileştirmesine karşı mücadelemizi hukuki ve demokratik yollardan göstereceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.  Anayasa’nın devlete yüklediği görevleri devleti yönetenlerin gerici vakıflara ve tarikatlara alan açmak için  havale etmesine izin vermeyeceğiz.”
Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin hukuk mücadelesi sonuç verdi. Ensar Vakfı ile Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan “Değerler Eğitimi Faaliyetleri Protokolü’nün” iptali istemi ile Eğitim Sen’in açtığı davada Konya Bölge İdare Mahkemesi, “Kamusal Eğitim Devletin Görevidir Devredilemez” dedi

haberimizvar.net-  Eğitim Sen Antalya Şubesi, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokolü mahkemeye taşımış ve Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davayı kazanmıştı. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü karara itiraz ederek mahkemeyi Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Konya Bölge İdare mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün itirazını oy çokluğu ile reddetti ve karar lehimize kesinleşmiş oldu.  Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Ensar Vakfı ile yaptığı protokol ile Değerler Eğitimi kapsamında okullarda öğrencilere eğitimler vermesinin yolu açılmıştı.

TEHLİKE BARINDIRIYOR 
Konu hakkında açıklama yapan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “ Eğitim Sen olarak laik, bilimsel bir eğitimden yana olduğumuzu ve yapılan bu protokolün hem milli eğitim mevzuatlarına hem de laik, bilimsel eğitim anlayışına aykırı olduğunu belirtmiştik.  Anayasa ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında kamusal hizmet olan eğitim-öğretim faaliyetlerinin, içeriğinin oluşturulması, uygulanması, gözetim ve  denetiminin, devletin hizmet alanı içerisinde olduğu, genel idare esaslarına göre memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülmesi gerektiği ve devredilemeyeceği;  anılan protokol ile  Milli Eğitim Bakanlığının asli görevlerinin Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla  dini vakıf ve cemaatlere  devredilmesi  işleminin  kamusal nitelikteki eğitim öğretim hizmetlerinin  dini cemaat ve yapıların vesayetine terkedilmesi tehlikesi barındırdığı gerekçesi ile içeriği ve sınırları muğlak protokolün iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiştik” dedi.
KESİN KARAR VERİLDİ 
Sönmez açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Antalya 4. İdare Mahkemesi, 4 Haziran 2020 tarihli kararı ile protokol hükümlerinin; “örgün eğitim bağlamında dayanak hukuksal düzenlemelerin amaç ve kapsamını aştığı, bir kamu hizmeti olan eğitim öğretim hizmetinin, Devletin hizmet alanı içerisinde ancak genel idare esaslarına göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceğine ilişkin Anayasa’nın emredici hükmüne ve Türk Milli Eğitimi’nin temel ilke ve kurallarına aykırı olduğu gerekçesi ile protokolün iptaline” karar vermişti. Antalya Valiliğince istinaf yoluna başvurulmuş, Konya Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi Valiliğin istinaf isteminin reddine ve kararın onanmasına kesin olarak  karar vermiştir.
GERİCİLERE İZİN VERMEYECEĞİZ 
Eğitim Sen olarak eğitimin çeşitli tarikat ve vakıflar eliyle gericileştirmesine karşı mücadelemizi hukuki ve demokratik yollardan göstereceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.  Anayasa’nın devlete yüklediği görevleri devleti yönetenlerin gerici vakıflara ve tarikatlara alan açmak için  havale etmesine izin vermeyeceğiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.