Manavgat’ta atıklar ekonomiye kazandırılıyor

YEREL 25.12.2022 - 12:25, Güncelleme: 25.12.2022 - 12:25
 

Manavgat’ta atıklar ekonomiye kazandırılıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in çevreci ve yenilikçe projeleri arasında yer alan Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine eklenen mekanik ayrıştırma ünitesi ile ambalaj atıkları ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılırken gaz balonu ünitesi ile de tesiste üretilen enerji miktarı arttı.

haberimizvar.net-  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in çevreci ve yenilikçi yaklaşımı ile birlikte Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine iki yeni ünite eklendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tesise mekanik ayrıştırma ünitesi ve gaz balonu ünitesi kazandırdı. AMBALAJ ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR Manavgat Belediyesi tarafından Manavgat Transfer İstasyonuna küçük araçlarla gelen evsel katı atıklar, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait tırlara aktarılarak Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine taşınıyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinde evsel atığı içerisindeki ambalaj atıkları hacimsel büyüklük ve cinslerine göre ayrılıp balyalanarak ekonomiye kazandırılıyor. Ambalaj atıklarının ayrıştırılması ile depolama sahasına gönderilen atık miktarı azaldığı için depolama sahasının ekonomik ömrü uzuyor. Bu atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılırken çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinin yapımı ile yaklaşık 80 personelin istihdamı sağlanacak. ENERJİ ÜRETİM MİKTARI ARTTI Enerji üretim tesisinin bir diğer yeni ünitesi olarak gaz bolunu ünitesi oluşturuldu. Gaz balonu vasıtası ile kolektör sistemiyle sahadan çekilen metan gazının siteme daha dengeli verilmesi sağlanmakta ve böylece enerji üretim verimi yüzde 5 arttırılıyor. 3,6 MW kurulu güce sahip Büyükşehir Belediyesi Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi’nde üretilen elektrik miktarı 11 bin 500 hanenin aylık elektrik enerji ihtiyacına denk geliyor. Üretilen enerji satılarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gelir olarak geri dönüyor. Depolama sahasında oluşan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle azaltılan karbon emisyon miktarı da 36 bin 500 ton.             
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in çevreci ve yenilikçe projeleri arasında yer alan Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine eklenen mekanik ayrıştırma ünitesi ile ambalaj atıkları ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılırken gaz balonu ünitesi ile de tesiste üretilen enerji miktarı arttı.

haberimizvar.net-  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in çevreci ve yenilikçi yaklaşımı ile birlikte Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine iki yeni ünite eklendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tesise mekanik ayrıştırma ünitesi ve gaz balonu ünitesi kazandırdı.

AMBALAJ ATIKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Manavgat Belediyesi tarafından Manavgat Transfer İstasyonuna küçük araçlarla gelen evsel katı atıklar, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait tırlara aktarılarak Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine taşınıyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinde evsel atığı içerisindeki ambalaj atıkları hacimsel büyüklük ve cinslerine göre ayrılıp balyalanarak ekonomiye kazandırılıyor. Ambalaj atıklarının ayrıştırılması ile depolama sahasına gönderilen atık miktarı azaldığı için depolama sahasının ekonomik ömrü uzuyor. Bu atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılırken çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinin yapımı ile yaklaşık 80 personelin istihdamı sağlanacak.

ENERJİ ÜRETİM MİKTARI ARTTI

Enerji üretim tesisinin bir diğer yeni ünitesi olarak gaz bolunu ünitesi oluşturuldu. Gaz balonu vasıtası ile kolektör sistemiyle sahadan çekilen metan gazının siteme daha dengeli verilmesi sağlanmakta ve böylece enerji üretim verimi yüzde 5 arttırılıyor. 3,6 MW kurulu güce sahip Büyükşehir Belediyesi Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi’nde üretilen elektrik miktarı 11 bin 500 hanenin aylık elektrik enerji ihtiyacına denk geliyor. Üretilen enerji satılarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gelir olarak geri dönüyor. Depolama sahasında oluşan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle azaltılan karbon emisyon miktarı da 36 bin 500 ton. 

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.