Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Erken gevşeme beklemeyin

GÜNDEM 02.06.2021 - 15:52, Güncelleme: 02.06.2021 - 15:52
 

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Erken gevşeme beklemeyin

Piyasadaki erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığını beliren Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, üçüncü çeyrek sonu itibariyle dezenflasyonun başlayacağını ifade etti.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığı mesajı verdi. Yatırımcılarla video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda Şahap Kavcıoğlu, “Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz” dedi. YOL HARİTASI ‘PARA VE KUR METNİ’ Kavcıoğlu şunları söyledi: “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır. ‘Para ve Kur Politikası’ metnini 2021 yılında uygulayacağımız politikalar ve iletişim stratejisi açısından bir yol haritası olarak görüyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi bundan sonra söz konusu yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Önümüzdeki dönemde para ve kur politikaları, bu metinde belirtilen esaslara göre uygulanacaktır”. BİR HAFTA VADELİ REPO FAİZ ORANI “Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacağız. Bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına imkân verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranı, temel politika aracımız olmaya devam edecektir”. ERDOĞAN FAİZ İÇİN TARİH VERMİŞTİ Toplantı öncesinde TRT’de katıldığı yayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı ile görüştüğünü belirtmiş ve faizleri düşmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan, faizlerin düşürülmesi gerektiği konusunda görüşünü yinelerken, “Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın” dedi.  
Piyasadaki erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığını beliren Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, üçüncü çeyrek sonu itibariyle dezenflasyonun başlayacağını ifade etti.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığı mesajı verdi. Yatırımcılarla video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda Şahap Kavcıoğlu, “Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz” dedi.

YOL HARİTASI ‘PARA VE KUR METNİ’

Kavcıoğlu şunları söyledi: “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dez enflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır. ‘Para ve Kur Politikası’ metnini 2021 yılında uygulayacağımız politikalar ve iletişim stratejisi açısından bir yol haritası olarak görüyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi bundan sonra söz konusu yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Önümüzdeki dönemde para ve kur politikaları, bu metinde belirtilen esaslara göre uygulanacaktır”.

BİR HAFTA VADELİ REPO FAİZ ORANI

“Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacağız. Bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına imkân verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranı, temel politika aracımız olmaya devam edecektir”.

ERDOĞAN FAİZ İÇİN TARİH VERMİŞTİ

Toplantı öncesinde TRT’de katıldığı yayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı ile görüştüğünü belirtmiş ve faizleri düşmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan, faizlerin düşürülmesi gerektiği konusunda görüşünü yinelerken, “Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.