Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

EKONOMİ 24.02.2021 - 09:52, Güncelleme: 24.02.2021 - 09:52
 

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi. Mahfi Eğilmez "TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" yorumunda bulundu.

Haberimizvar.net-  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan arttığını duyurdu. Karara göre, yurtdışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 oldu. 1 yıla kadar vadeliler için oran yüzde 4 olurken, vadesi 6 aya kadar olanlar için ise oran yüzde 6 oldu. Zorunlu karşılık oranları yurtdışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında 1 yıla kadar yüzde 8, 3 yıla kadar vadelilerde yüzde 5,5, 3 yıldan uzun vadelilerde yüzde 3 olarak değişti.   Bloomberg HT'nin haberinde yer alan bilgide, "ekonomistlere göre, piyasalara 600 milyar TL veren TCMB, para politikasında sıkılığın dozunu artırmak için piyasadan biraz daha TL çekmek istemiş olabilir" yorumuna yer verildi.  Kararda ayrıca zorunlu karşılıkların tesis edilmesine ilişkin maddede de düzenlemeye gidildi. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 20'si, 1 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden dolar ve/veya euro cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 15'i, 1,6 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden standart altın cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek. Tebliğ, 19 Şubat 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Kararı yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabından paylaştı mesajda "TCMB zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Ortalama mevduat vadesini temsil eden 3 aya kadar vadeli mevduatın zorunlu karşılık oranı % 6'dan % 8'e yükseldi. TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" ifadelerini kullandı. 
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi. Mahfi Eğilmez "TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" yorumunda bulundu.

Haberimizvar.net- 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan arttığını duyurdu. Karara göre, yurtdışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 oldu. 1 yıla kadar vadeliler için oran yüzde 4 olurken, vadesi 6 aya kadar olanlar için ise oran yüzde 6 oldu.

Zorunlu karşılık oranları yurtdışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında 1 yıla kadar yüzde 8, 3 yıla kadar vadelilerde yüzde 5,5, 3 yıldan uzun vadelilerde yüzde 3 olarak değişti.

 

Bloomberg HT'nin haberinde yer alan bilgide, "ekonomistlere göre, piyasalara 600 milyar TL veren TCMB, para politikasında sıkılığın dozunu artırmak için piyasadan biraz daha TL çekmek istemiş olabilir" yorumuna yer verildi. 

Kararda ayrıca zorunlu karşılıkların tesis edilmesine ilişkin maddede de düzenlemeye gidildi. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 20'si, 1 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden dolar ve/veya euro cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 15'i, 1,6 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden standart altın cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek.

Tebliğ, 19 Şubat 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kararı yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabından paylaştı mesajda "TCMB zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Ortalama mevduat vadesini temsil eden 3 aya kadar vadeli mevduatın zorunlu karşılık oranı % 6'dan % 8'e yükseldi. TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.