Muhalefet kayıp rezerv için araştırma talep edecek

SİYASET 24.02.2021 - 10:01, Güncelleme: 24.02.2021 - 10:24
 

Muhalefet kayıp rezerv için araştırma talep edecek

Erdoğan’ın 95 milyar dolar olarak açıkladığı döviz rezervlerinin gerçekte eksi 58 milyar dolara ulaştığını vurgulayan muhalefet, konunun soruşturulması için Meclis araştırması talep edecek. CHP’li Erdoğdu, “Erdoğan manipülasyon yapıyor” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, “95 milyar dolarlık” döviz rezervi, siyasetin ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. CHP, HDP ve İyi Parti, rezervin eksi 58 milyar dolara düşmesinin ardındaki gerçeğin ortaya çıkmasını istiyor. Muhalefet iddiaların Meclis'te araştırılmasını istiyor. CHP’nin ekonomiden sorumlu yöneticileri PM için hazırladıkları raporda, “Cumhurbaşkanının faiz, enflasyon ilişkisine dair görüşleri ışığında şekillenen ekonomi politikaları sonucunda döviz kurlarını kontrol altında tutmak için Merkez Bankası’nın 128 milyar dolar rezervi satıldı, rezervlerimiz eksiye düştü” denildi. Dünya Bankası’nın 2021 Borç Raporu hatırlatılan CHP raporunda, “Türkiye, 2019 yılında yani bir yıl önce düşük ve orta gelirli ülkeler arasında en borçlu 10 ülkeden biri. Dahası, Arjantin’den sonra, hem borcun Gayrisafi Milli Gelire oranının en yüksek olduğu, hem de döviz rezervlerinin borcunu karşılama oranının en düşük olduğu ikinci ülkeyiz” değerlendirmelerine yer verildi.DÖVİZ ŞOKUNA AÇIĞIZ CHP’nin ekonomist milletvekillerinden Aykut Erdoğdu da konunun unutulmaması için girişimlerinin süreceğini kaydetti. Erdoğan’ın net rezervler yerine brüt rezervlerini açıklayarak manipülasyon yaptığını vurgulayan Erdoğdu, “Tayyip Bey, teknik bilgisi olmayan masum insanları manipüle edebilir. Ancak ekonomiden anlayan herkes, bu açıklamayı okuduğunda acı acı gülümser. Türkiye’nin rezervi şu an eksidir ve bir döviz şokuna açıktır” dedi. “Çok düşük kurdan sattığımız dövizleri, şu an çok yüksek kurdan ve yüksek faizli TL vererek geri almak zorunda kalıyoruz” diyen Erdoğdu ayrıca, “Enflasyonu, faizi, kuru ve işsizliği aynı anda yükselten bir ekonomist, dünyanın her tarafından en başarısızdır. Berat Albayrak bu nedenle başarılı bir ekonomist değildir. Kamu denetim birimleri ve Sayıştay’ın bu konuda denetim yapmasını, TBMM’yi bilgilendirmesini ve görevi suiistimal tespit edilirse Albayrak’tan başlayarak ilgililerin yargılanması için çabalarımız olacaktır” diye konuştu. NEDEN GÖREVDEN ALINDI? Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Instagram hesabı üzerinden 4 ay önce istifasını duyuran Eski Hazine ve Maliye Bakanı Damat Albayrak’a sahip çıkmasını eleştire CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Albayrak’ı savunan Erdoğan’a “Madem başarılıydı neden görevden aldın” diye sordu. Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, “Gitti ekonomiyi, Hazineyi, Merkez Bankası’nı teslim etti. Kayınpeder damat götürüyorlar. 128 milyar doları sattılar. Merkez Bankası kasasında olan 128 milyar dolar buharlaştı. Meclis’te araştırma önergesi verdik, reddettiler. 128 milyar doları, esnafa, çiftçiye sanayiciye harcadık’ de. Nereye gitti bu para?” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın 95 milyar dolar olarak açıkladığı döviz rezervlerinin gerçekte eksi 58 milyar dolara ulaştığını vurgulayan muhalefet, konunun soruşturulması için Meclis araştırması talep edecek. CHP’li Erdoğdu, “Erdoğan manipülasyon yapıyor” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, “95 milyar dolarlık” döviz rezervi, siyasetin ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. CHP, HDP ve İyi Parti, rezervin eksi 58 milyar dolara düşmesinin ardındaki gerçeğin ortaya çıkmasını istiyor.

Muhalefet iddiaların Meclis'te araştırılmasını istiyor.

CHP’nin ekonomiden sorumlu yöneticileri PM için hazırladıkları raporda, “Cumhurbaşkanının faiz, enflasyon ilişkisine dair görüşleri ışığında şekillenen ekonomi politikaları sonucunda döviz kurlarını kontrol altında tutmak için Merkez Bankası’nın 128 milyar dolar rezervi satıldı, rezervlerimiz eksiye düştü” denildi. Dünya Bankası’nın 2021 Borç Raporu hatırlatılan CHP raporunda, “Türkiye, 2019 yılında yani bir yıl önce düşük ve orta gelirli ülkeler arasında en borçlu 10 ülkeden biri. Dahası, Arjantin’den sonra, hem borcun Gayrisafi Milli Gelire oranının en yüksek olduğu, hem de döviz rezervlerinin borcunu karşılama oranının en düşük olduğu ikinci ülkeyiz” değerlendirmelerine yer verildi.DÖVİZ ŞOKUNA AÇIĞIZ

CHP’nin ekonomist milletvekillerinden Aykut Erdoğdu da konunun unutulmaması için girişimlerinin süreceğini kaydetti. Erdoğan’ın net rezervler yerine brüt rezervlerini açıklayarak manipülasyon yaptığını vurgulayan Erdoğdu, “Tayyip Bey, teknik bilgisi olmayan masum insanları manipüle edebilir. Ancak ekonomiden anlayan herkes, bu açıklamayı okuduğunda acı acı gülümser. Türkiye’nin rezervi şu an eksidir ve bir döviz şokuna açıktır” dedi.
“Çok düşük kurdan sattığımız dövizleri, şu an çok yüksek kurdan ve yüksek faizli TL vererek geri almak zorunda kalıyoruz” diyen Erdoğdu ayrıca, “Enflasyonu, faizi, kuru ve işsizliği aynı anda yükselten bir ekonomist, dünyanın her tarafından en başarısızdır. Berat Albayrak bu nedenle başarılı bir ekonomist değildir. Kamu denetim birimleri ve Sayıştay’ın bu konuda denetim yapmasını, TBMM’yi bilgilendirmesini ve görevi suiistimal tespit edilirse Albayrak’tan başlayarak ilgililerin yargılanması için çabalarımız olacaktır” diye konuştu.

NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Instagram hesabı üzerinden 4 ay önce istifasını duyuran Eski Hazine ve Maliye Bakanı Damat Albayrak’a sahip çıkmasını eleştire CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Albayrak’ı savunan Erdoğan’a “Madem başarılıydı neden görevden aldın” diye sordu. Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, “Gitti ekonomiyi, Hazineyi, Merkez Bankası’nı teslim etti. Kayınpeder damat götürüyorlar. 128 milyar doları sattılar. Merkez Bankası kasasında olan 128 milyar dolar buharlaştı. Meclis’te araştırma önergesi verdik, reddettiler. 128 milyar doları, esnafa, çiftçiye sanayiciye harcadık’ de. Nereye gitti bu para?” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.