Nasrettin Hoca’nın maya çaldığı göl kurudu

GÜNDEM 19.07.2021 - 14:16, Güncelleme: 19.07.2021 - 14:16
 

Nasrettin Hoca’nın maya çaldığı göl kurudu

Nasreddin Hoca’nın maya çalmasıyla ünlenen Konya’daki Akşehir Gölü, yıllardır süren kuraklık sonucu gölet haline geldi. Gölün ortasında kalan su dolu kısma çevresindeki sazlık ve bataklık nedeniyle ulaşılamazken, alanın büyük kısmı otlarla kaplanmış halde.

haberimizvar.net-  Fıkraları yüzyıllardır kulaktan kulağa taşınan Türk halk bilgesi Nasrettin Hoca’nın maya çaldığı rivayet edilen 354 kilometrelik yüz ölçümüne sahip Akşehir Gölü, yıllardır devam eden kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruma noktasında geldi. Konya ve Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Akşehir Gölü’nün sığ olduğunu hatırlatan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “İklim değişikliğinden gölümüzde nasibini almış oldu. Akşehir ilçesi, Konya’nın normal zamanlarda en fazla yağış alan ilçesidir. Yıllık 650-700 milimetrelik yağış alırken, şu an 400- 450 milimetreye kadar düştü. Durum böyle olunca gölü besleme azaldı. Sıcaklık ve buharlaşmayla gölümüz can ve kan kaybetti” dedi. ÜNİVERSİTEYLE ARAŞTIRMA Gölün şu an tamamen kuramadığını, ancak su azaldığı için gölete dönüştüğünü kaydeden Başkan Akkaya, şunları söyledi: “Şu anda ‘tamamıyla her şey kurudu’ diyemiyoruz, ancak içerisinde küçük bir gölet halinde kaldı. 2000’li yıllarda Çay ilçesindeki depremden Akşehir de etkilendi ve gölün altında çatlaklar meydana geldiği yönünde bazı söylentiler oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ile bir çalışma yaparak bu iddiayı araştıracağız. Gölde kaçak var mı, besleme durumu ne olabilir; ciddi bir şekilde çalışmaya başlayacağız. Ayrıca gölümüzün komşu havzalardan beslenmesi için Devlet Su İşleri ile görüşüyoruz”. YAĞMURLAR YARIYA DÜŞTÜ “Atıksu arıtma tesisi 2017 yılında faaliyete geçti. Gölü kirletmekten ziyade atık suları alarak gölü besler hale gelmişti. Arıtmadan çıkan yıllık ortalama 172 milisaniye su gölü besliyordu. Tabii ki bununla da gölü doldurmak mümkün değil. Bunun için komşu havzalardan su çalışması için fizibilite çalışmalarımız devam ediyor, ama ümit ve dua edelim ki yağışlarımız eski normal zamanına geri dönsün. Yıllık toplama baktığımız zaman hem kar, hem de yağmur yağışı eski zamanlar kadar değil. Yağmur yağışı özellikte neredeyse yarı yarıya düştü”. BALIKÇILIK BİTMİŞ DURUMDA Gölün 1935 ve 2008 yıllarında da tamamen kuruduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Akkaya, “1935 yılında da Akşehir Gölü tamamıyla kurumuş, üzerinden araçlarla geçilir hale gelmişti. Bugün ‘Tamamı kurumuş’ diyemeyiz, ancak bir miktar ortada su var. 1960 ve 1979’lu yıllarda ise göl taşmış, göl kenarındaki bazı köylerimiz başka yerleri nakledilmiş. Şu anda balıkçılık tamamıyla bitmiş durumda” dedi. 
Nasreddin Hoca’nın maya çalmasıyla ünlenen Konya’daki Akşehir Gölü, yıllardır süren kuraklık sonucu gölet haline geldi. Gölün ortasında kalan su dolu kısma çevresindeki sazlık ve bataklık nedeniyle ulaşılamazken, alanın büyük kısmı otlarla kaplanmış halde.

haberimizvar.net-  Fıkraları yüzyıllardır kulaktan kulağa taşınan Türk halk bilgesi Nasrettin Hoca’nın maya çaldığı rivayet edilen 354 kilometrelik yüz ölçümüne sahip Akşehir Gölü, yıllardır devam eden kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruma noktasında geldi. Konya ve Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Akşehir Gölü’nün sığ olduğunu hatırlatan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “İklim değişikliğinden gölümüzde nasibini almış oldu. Akşehir ilçesi, Konya’nın normal zamanlarda en fazla yağış alan ilçesidir. Yıllık 650-700 milimetrelik yağış alırken, şu an 400- 450 milimetreye kadar düştü. Durum böyle olunca gölü besleme azaldı. Sıcaklık ve buharlaşmayla gölümüz can ve kan kaybetti” dedi.

ÜNİVERSİTEYLE ARAŞTIRMA

Gölün şu an tamamen kuramadığını, ancak su azaldığı için gölete dönüştüğünü kaydeden Başkan Akkaya, şunları söyledi: “Şu anda ‘tamamıyla her şey kurudu’ diyemiyoruz, ancak içerisinde küçük bir gölet halinde kaldı. 2000’li yıllarda Çay ilçesindeki depremden Akşehir de etkilendi ve gölün altında çatlaklar meydana geldiği yönünde bazı söylentiler oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ile bir çalışma yaparak bu iddiayı araştıracağız. Gölde kaçak var mı, besleme durumu ne olabilir; ciddi bir şekilde çalışmaya başlayacağız. Ayrıca gölümüzün komşu havzalardan beslenmesi için Devlet Su İşleri ile görüşüyoruz”.

YAĞMURLAR YARIYA DÜŞTÜ

“Atıksu arıtma tesisi 2017 yılında faaliyete geçti. Gölü kirletmekten ziyade atık suları alarak gölü besler hale gelmişti. Arıtmadan çıkan yıllık ortalama 172 milisaniye su gölü besliyordu. Tabii ki bununla da gölü doldurmak mümkün değil. Bunun için komşu havzalardan su çalışması için fizibilite çalışmalarımız devam ediyor, ama ümit ve dua edelim ki yağışlarımız eski normal zamanına geri dönsün. Yıllık toplama baktığımız zaman hem kar, hem de yağmur yağışı eski zamanlar kadar değil. Yağmur yağışı özellikte neredeyse yarı yarıya düştü”.

BALIKÇILIK BİTMİŞ DURUMDA

Gölün 1935 ve 2008 yıllarında da tamamen kuruduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Akkaya, “1935 yılında da Akşehir Gölü tamamıyla kurumuş, üzerinden araçlarla geçilir hale gelmişti. Bugün ‘Tamamı kurumuş’ diyemeyiz, ancak bir miktar ortada su var. 1960 ve 1979’lu yıllarda ise göl taşmış, göl kenarındaki bazı köylerimiz başka yerleri nakledilmiş. Şu anda balıkçılık tamamıyla bitmiş durumda” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.