Öner'den Eurogap önerisi

GÜNDEM 19.01.2022 - 18:34, Güncelleme: 19.01.2022 - 18:34
 

Öner'den Eurogap önerisi

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Kemal Bilal Öner, Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerde aranan EUROGAP sertifika maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Devlet EUROGAP maliyetinin %50'sini karşılamalıdır" dedi.

haberimivar.net- İş insanı Kemal Bilal Öner, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Güney'i ziyaret etti. Öner, Başkan Güney ile tarım sektörünün içinde bulunduğu durum ve sorunlara çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede 'iyi tarım uygulamaları' konusuna dikkat çeken Kemal Bilal Öner, Türkiye'nin tarımsal ihracatının ağırlıklı olarak, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Azerbaycan ve Moldova’ya yapıldığını belirterek, bunun yanı sıra Avrupa pazarına girmenin önemine değindi.  İYİ TARIM POLİTİKALARI  Üreticinin Avrupa pazarında çok daha kazançlı çıkacağının altını çizen Öner, "Avrupa kendi toplumlarının sağlıklı tarımsal ürünler tüketmesini temin etmek için bu ülkelerde yetiştirilen ve dışarıdan ithal edilen tarımsal ürünlerde aranan minimum standartları belirleyen bir protokol hazırladı. Bu anlamda, ürünün tohum aşamasından ekimde kullanılan zirai ilaçlara, hangi üretici tarafından hangi tarlada ekildiğine kadar bütün bilgilerini içeren bir izlenebilirlik oluşturulması gerekmektedir. Böylece ürünlerin üretimden tüketime kadar tüm aşamaları kontrol altına alınmış olmaktadır" diyerek, iyi tarımın Avrupa için önemini vurguladı. ÜRÜNLERİN SATIŞ DURUMU  Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen tarım ürünlerinin sadece hal ve pazarlarda satıldığını söyleyen Kemal Bilal Öner, Avrupa zincir marketlerine giremediğini de belirtti. "Avrupa’da ihracatta etkili olabilmek için market zincirlerine girmek çok önemlidir. Bunun için de üreticilerimizin EURUPGAP sertifikası almaları gerekmektedir. Çiftçilerimiz EUREPGAP sertifikasını hem alt yapı hazırlığı maliyetinin, hem de sertifika veren kuruluşların sertifika ücretlerinin yüksek olması nedeniyle alamamaktadır" diyerek sertifikasyon maliyetlerine dikkat çeken Kemal Bilal Öner, devletin sertifikasyon maliyetinin %50'sini karşılamasını istedi.
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Kemal Bilal Öner, Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerde aranan EUROGAP sertifika maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Devlet EUROGAP maliyetinin %50'sini karşılamalıdır" dedi.

haberimivar.net- İş insanı Kemal Bilal Öner, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Güney'i ziyaret etti. Öner, Başkan Güney ile tarım sektörünün içinde bulunduğu durum ve sorunlara çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede 'iyi tarım uygulamaları' konusuna dikkat çeken Kemal Bilal Öner, Türkiye'nin tarımsal ihracatının ağırlıklı olarak, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Azerbaycan ve Moldova’ya yapıldığını belirterek, bunun yanı sıra Avrupa pazarına girmenin önemine değindi. 

İYİ TARIM POLİTİKALARI 
Üreticinin Avrupa pazarında çok daha kazançlı çıkacağının altını çizen Öner, "Avrupa kendi toplumlarının sağlıklı tarımsal ürünler tüketmesini temin etmek için bu ülkelerde yetiştirilen ve dışarıdan ithal edilen tarımsal ürünlerde aranan minimum standartları belirleyen bir protokol hazırladı. Bu anlamda, ürünün tohum aşamasından ekimde kullanılan zirai ilaçlara, hangi üretici tarafından hangi tarlada ekildiğine kadar bütün bilgilerini içeren bir izlenebilirlik oluşturulması gerekmektedir. Böylece ürünlerin üretimden tüketime kadar tüm aşamaları kontrol altına alınmış olmaktadır" diyerek, iyi tarımın Avrupa için önemini vurguladı.


ÜRÜNLERİN SATIŞ DURUMU 
Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen tarım ürünlerinin sadece hal ve pazarlarda satıldığını söyleyen Kemal Bilal Öner, Avrupa zincir marketlerine giremediğini de belirtti. "Avrupa’da ihracatta etkili olabilmek için market zincirlerine girmek çok önemlidir. Bunun için de üreticilerimizin EURUPGAP sertifikası almaları gerekmektedir. Çiftçilerimiz EUREPGAP sertifikasını hem alt yapı hazırlığı maliyetinin, hem de sertifika veren kuruluşların sertifika ücretlerinin yüksek olması nedeniyle alamamaktadır" diyerek sertifikasyon maliyetlerine dikkat çeken Kemal Bilal Öner, devletin sertifikasyon maliyetinin %50'sini karşılamasını istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.