Ormanda yapılaşmaya İYİ Parti ‘evet’ demiş

SİYASET 02.08.2021 - 22:09, Güncelleme: 02.08.2021 - 22:10
 

Ormanda yapılaşmaya İYİ Parti ‘evet’ demiş

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ormanlarda yapılaşma yetkisi veren yasa düzenlemesinin oylamasına katılan İYİ Partililerin ‘evet’ dediği ortaya çıktı.

  HABERİMİZVAR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz’da Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun yayınlandıktan sonra sosyal medyada, “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!” diye tepki gösterdi. Çok sayıda CHP yöneticisi ve milletvekili ile diğer muhalefet partilerinden de düzenlemeye tepki gösterildi.   EVET DİYEN İYİ PARTİLİLER   Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçti. İYİ Parti’den oylamaya katılanlar ‘kabul’ oyu verdi. İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle: Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.   ORMANLAR TURİZME AÇILACAK   Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek. İşleyişte belediyelerin baypas edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek.   ÇED RAPORU ARANMAYACAK   Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor: “Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir”. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ormanlarda yapılaşma yetkisi veren yasa düzenlemesinin oylamasına katılan İYİ Partililerin ‘evet’ dediği ortaya çıktı.

 

HABERİMİZVAR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz’da Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun yayınlandıktan sonra sosyal medyada, “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!” diye tepki gösterdi. Çok sayıda CHP yöneticisi ve milletvekili ile diğer muhalefet partilerinden de düzenlemeye tepki gösterildi.

 

EVET DİYEN İYİ PARTİLİLER

 

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçti. İYİ Parti’den oylamaya katılanlar ‘kabul’ oyu verdi. İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle: Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.

 

ORMANLAR TURİZME AÇILACAK

 

Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek. İşleyişte belediyelerin baypas edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek.

 

ÇED RAPORU ARANMAYACAK

 

Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor: “Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir”. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.