Pil Fabrikası’na KKTC Anı Evi

YEREL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.11.2023 - 12:29, Güncelleme: 12.11.2023 - 12:29
 

Pil Fabrikası’na KKTC Anı Evi

Eski MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL), 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Ada'ya çıkan Mehmetçiklerin ana vatan ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pillerini üretmişti. Kepez Belediyesi tarafından bu tarihi emeğin hatırasına fabrika yerleşkesine KKTC Anı Evi yapılıyor.

haberimizvar.net- Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla kuruldu. Fabrikanın inşaatı 1972 tarihinde başladı. Fabrika, 1. Milliyetçi Cephe Hükümetinin Milli Selamet Partili (MSP) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından Temmuz 1975’te törenle açıldı. Fabrika, 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin pil ve batarya ihtiyacını karşılamak için 3 vardiya çalıştı. Adaya çıkan Mehmetçiklerin ana vatan ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pilleri, MKE Antalya Pil Fabrikası’nda üretildi. Anı evinin yapılacağı binanın yenilenmesi tamamlandı Kepez Belediyesi, bu tarihi vardiyanın hatırasını KKTC Anı Evi Projesi ile yaşatıyor. Kepez Belediye Meclisinden alınan kararla fabrika yerleşkesindeki tek katlı yönetici binası, restorasyon çalışmasıyla anı evi haline getiriliyor. Binanın mimari dokusu korunarak yapılan yenileme çalışması tamamlandı. KKTC’nin tanıtımına katkı sağlayacak olan kültürel tesisin iç mekân tasarımının ve sergileme alanlarının oluşturulması çalışmalarına ise önümüzdeki günlerde başlanılacak. Tütüncü, KKTC’li bakanı projeyle ilgili bilgilendirdi Başkan Hakan Tütüncü de, geçtiğimiz günlerde makamında ağırladığı KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na proje hakkında bilgi verdi. Anı evinde, Ada’daki Türk toplumunun haklarını ve güvenliğini teminat altına alan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemi ve Türk toplumuna yapılan zulüm, baskı ve katliamlar döneminin fotoğrafları, belgeleri ve gazeteleriyle anlatıldığı bir köşe olacak. Anı evinde, Kıbrıs’ta Rumların gerçekleştirdiği ‘Kanlı Noel’ katliamına da dikkat çekilecek. Barbarlık müzesi Rum çeteleri, 24 Aralık 1963'te Lefkoşa'nın Kumsal bölgesinde Kıbrıs'taki Türk Alayı'nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ile 3 çocuğunu vahşice katletti. Binbaşı İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan ölü olarak bulundu. Bu olay tarihe "Kumsal Katliamı" ya da "Banyo Katliamı" olarak geçerken, baskının yapıldığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Barbarlık Müzesi, KKTC Anı Evi’nde canlandırılacak. “Yakında açılacak” Anı Evi, KKTC’nin tarihinin, doğal güzelliklerinin ve yöresel kültürünün tanıtıldığı bir kent müzesi şeklinde tasarlanacak. KKTC’nin kuruluşunun ve Ada'daki Türk toplumunun tarihinin anlatılacağı kültürel tesiste, bu ülkenin yöresel mimari özellikleri ve kültürü de tanıtılacak. Anı evinin teşhir ve düzenlemesinde KKTC’den getirilen eserler kullanılacak. Başkan Hakan Tütüncü, MKE Antalya Pil Fabrikası’nın kuruluş amacının ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki tarihi görevinin hatırasına projelendirdikleri KKTC Anı Evi’ni, önümüzdeki günlerde hizmete açacaklarını belirtti.
Eski MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL), 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Ada'ya çıkan Mehmetçiklerin ana vatan ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pillerini üretmişti. Kepez Belediyesi tarafından bu tarihi emeğin hatırasına fabrika yerleşkesine KKTC Anı Evi yapılıyor.

haberimizvar.net- Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla kuruldu. Fabrikanın inşaatı 1972 tarihinde başladı. Fabrika, 1. Milliyetçi Cephe Hükümetinin Milli Selamet Partili (MSP) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından Temmuz 1975’te törenle açıldı. Fabrika, 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin pil ve batarya ihtiyacını karşılamak için 3 vardiya çalıştı. Adaya çıkan Mehmetçiklerin ana vatan ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pilleri, MKE Antalya Pil Fabrikası’nda üretildi.

Anı evinin yapılacağı binanın yenilenmesi tamamlandı
Kepez Belediyesi, bu tarihi vardiyanın hatırasını KKTC Anı Evi Projesi ile yaşatıyor. Kepez Belediye Meclisinden alınan kararla fabrika yerleşkesindeki tek katlı yönetici binası, restorasyon çalışmasıyla anı evi haline getiriliyor. Binanın mimari dokusu korunarak yapılan yenileme çalışması tamamlandı. KKTC’nin tanıtımına katkı sağlayacak olan kültürel tesisin iç mekân tasarımının ve sergileme alanlarının oluşturulması çalışmalarına ise önümüzdeki günlerde başlanılacak.

Tütüncü, KKTC’li bakanı projeyle ilgili bilgilendirdi
Başkan Hakan Tütüncü de, geçtiğimiz günlerde makamında ağırladığı KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na proje hakkında bilgi verdi. Anı evinde, Ada’daki Türk toplumunun haklarını ve güvenliğini teminat altına alan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemi ve Türk toplumuna yapılan zulüm, baskı ve katliamlar döneminin fotoğrafları, belgeleri ve gazeteleriyle anlatıldığı bir köşe olacak. Anı evinde, Kıbrıs’ta Rumların gerçekleştirdiği ‘Kanlı Noel’ katliamına da dikkat çekilecek.

Barbarlık müzesi
Rum çeteleri, 24 Aralık 1963'te Lefkoşa'nın Kumsal bölgesinde Kıbrıs'taki Türk Alayı'nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ile 3 çocuğunu vahşice katletti. Binbaşı İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan ölü olarak bulundu. Bu olay tarihe "Kumsal Katliamı" ya da "Banyo Katliamı" olarak geçerken, baskının yapıldığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Barbarlık Müzesi, KKTC Anı Evi’nde canlandırılacak.

“Yakında açılacak”
Anı Evi, KKTC’nin tarihinin, doğal güzelliklerinin ve yöresel kültürünün tanıtıldığı bir kent müzesi şeklinde tasarlanacak. KKTC’nin kuruluşunun ve Ada'daki Türk toplumunun tarihinin anlatılacağı kültürel tesiste, bu ülkenin yöresel mimari özellikleri ve kültürü de tanıtılacak. Anı evinin teşhir ve düzenlemesinde KKTC’den getirilen eserler kullanılacak.
Başkan Hakan Tütüncü, MKE Antalya Pil Fabrikası’nın kuruluş amacının ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki tarihi görevinin hatırasına projelendirdikleri KKTC Anı Evi’ni, önümüzdeki günlerde hizmete açacaklarını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.