Prof. Dr. Görür’den ‘Antalya’ uyarısı

GÜNDEM 13.06.2023 - 19:47, Güncelleme: 13.06.2023 - 19:47
 

Prof. Dr. Görür’den ‘Antalya’ uyarısı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Antalya’da katıldığı bir panelde kentin yapılaşmasına yönelik uyarılarda bulundu. Uyarılarını sosyal medya üzerinden aktaran Görür “Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı” ifadelerini kullandı.

haberimizvar.net- Antalya'da  bir panele katıldığını aktaran Prof. Dr. Görür paylaşımında şu ifadelere yer verdi:  “1-Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor ama birçok aktif faya (deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise göller bölgesine ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 km’den daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkiliyebilirler.  SOSYAL MEDYA HESABINDAN DA PAYLAŞTI 2-Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır.”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Antalya’da katıldığı bir panelde kentin yapılaşmasına yönelik uyarılarda bulundu. Uyarılarını sosyal medya üzerinden aktaran Görür “Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı” ifadelerini kullandı.

haberimizvar.net- Antalya'da  bir panele katıldığını aktaran Prof. Dr. Görür paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

“1- Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor ama birçok aktif faya ( deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise göller bölgesine ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 km’den daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkiliyebilirler. 

SOSYAL MEDYA HESABINDAN DA PAYLAŞTI

2-Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.