Projesinden top çıktı

GÜNDEM 02.11.2023 - 13:03, Güncelleme: 02.11.2023 - 13:20
 

Projesinden top çıktı

İstanbul Haliç'te halkın büyük tepki gösterdiği ve ihalesini 49 yıllığına yap-işlet- devret yöntemiyle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince'nin kazandığı milyar dolarlık Tersane İstanbul Projesi'nin yapım çalışmaları sırasında çok sayıda top ve top mermisi çıktı. Haliç sahilinde tarihi tersane alanı içerisinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme-içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema ve benzeri eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 yat limanının yer aldığı yeni beton inşaatlara İstanbullu vatandaşların tepkisi ise dinmek bilmiyor.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz yıl İstanbul Haliç’te yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen ve ihalesini Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin kazandığı Tersane İstanbul projesinin yapım çalışmaları hala devam ederken, son yaşanan olay şaşkınlık yarattı. Tersane İstanbul adı verilen milyar dolarlık projede tarihi yapıların yanında yükselen yeni inşaatlara vatandaşlarında tepkilerine neden olmuştu. YAP-İŞLET- DEVRET 2013 yılında 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen tarihi tersane alanı içinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 adet yat limanı gibi fonksiyonlar yer alacak. “Haliç Tersanesi” olarak bilinen bölge 15. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek varlığını devam ettiren kültürel, mimari ve endüstriyel olarak özgün bir değere sahip. Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul 7 Temmuz 2013 yılında gerçekleştirilen ihaleyi 1.3 milyar dolar bedelle kazanmış ve 25 Eylül 2013’te sözleşme imzalanmıştı. Dört yılda yapımı tamamlanacağı söylenen projede 45 yıl işletme hakkı tanınmıştı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2019 yılında hazırlanan kamu – özel işbirliği uygulamalarına ilişkin gelişmeleri raporunda, yapımı yılan hikayesine dönen projenin 2021 yılı sonunda tamamlanacağı ifade edilmişti. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve Tersane İstanbul adını alan projenin ilk etabının 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor. KAZIDAN ÇIKANLARA TEPKİ YAĞDI Proje hala devam ederken, çalışmalardan gelen görüntüler şaşkınlık yarattı. Çalışmalar esnasında yapılan kazılar sırasında çok sayıda top mermisi ve top çıktı. Her kazıda çok sayıda çıkan mermilerin nereye götürüldüğü merak konusu olurken, manzarayı gören vatandaşlar tepki gösterdi. Yapılan projenin tarihe zarar verdiğini söyleyen İstanbullular, yetkililere seslendi. İstanbullular, “Bize gelen görüntüler içler acısı. Tarihe resmen zarar veriyorlar. Burası çok değerli bir yer. Biz proje yapımında da tepki göstermiştik. Ancak her zamanki gibi dinlemediler. Buradan çıkan toplar ve top mermileri miras. Kafamızda soru işaretleri var. Bu çıkanlar nereye gitti diye. Oralardan neler çıktı neler? Ancak hem gazeteciler hem de yetkililer buraya adeta kulaklarını tıkamış durumda” dediler. YAPRAK ÖZER/ antalyanıngundemi.com / ÖZEL HABER 
İstanbul Haliç'te halkın büyük tepki gösterdiği ve ihalesini 49 yıllığına yap-işlet- devret yöntemiyle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince'nin kazandığı milyar dolarlık Tersane İstanbul Projesi'nin yapım çalışmaları sırasında çok sayıda top ve top mermisi çıktı. Haliç sahilinde tarihi tersane alanı içerisinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme-içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema ve benzeri eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 yat limanının yer aldığı yeni beton inşaatlara İstanbullu vatandaşların tepkisi ise dinmek bilmiyor.

haberimizvar.net- Geçtiğimiz yıl İstanbul Haliç’te yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen ve ihalesini Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin kazandığı Tersane İstanbul projesinin yapım çalışmaları hala devam ederken, son yaşanan olay şaşkınlık yarattı. Tersane İstanbul adı verilen milyar dolarlık projede tarihi yapıların yanında yükselen yeni inşaatlara vatandaşlarında tepkilerine neden olmuştu.

YAP-İŞLET- DEVRET

2013 yılında 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen tarihi tersane alanı içinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 adet yat limanı gibi fonksiyonlar yer alacak. “Haliç Tersanesi” olarak bilinen bölge 15. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek varlığını devam ettiren kültürel, mimari ve endüstriyel olarak özgün bir değere sahip. Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul 7 Temmuz 2013 yılında gerçekleştirilen ihaleyi 1.3 milyar dolar bedelle kazanmış ve 25 Eylül 2013’te sözleşme imzalanmıştı. Dört yılda yapımı tamamlanacağı söylenen projede 45 yıl işletme hakkı tanınmıştı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2019 yılında hazırlanan kamu – özel işbirliği uygulamalarına ilişkin gelişmeleri raporunda, yapımı yılan hikayesine dönen projenin 2021 yılı sonunda tamamlanacağı ifade edilmişti. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve Tersane İstanbul adını alan projenin ilk etabının 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor.

KAZIDAN ÇIKANLARA TEPKİ YAĞDI

Proje hala devam ederken, çalışmalardan gelen görüntüler şaşkınlık yarattı. Çalışmalar esnasında yapılan kazılar sırasında çok sayıda top mermisi ve top çıktı. Her kazıda çok sayıda çıkan mermilerin nereye götürüldüğü merak konusu olurken, manzarayı gören vatandaşlar tepki gösterdi. Yapılan projenin tarihe zarar verdiğini söyleyen İstanbullular, yetkililere seslendi. İstanbullular, “Bize gelen görüntüler içler acısı. Tarihe resmen zarar veriyorlar. Burası çok değerli bir yer. Biz proje yapımında da tepki göstermiştik. Ancak her zamanki gibi dinlemediler. Buradan çıkan toplar ve top mermileri miras. Kafamızda soru işaretleri var. Bu çıkanlar nereye gitti diye. Oralardan neler çıktı neler? Ancak hem gazeteciler hem de yetkililer buraya adeta kulaklarını tıkamış durumda” dediler.

YAPRAK ÖZER/ antalyanıngundemi.com / ÖZEL HABER 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.