Rakamlar açlığı anlatıyor

EKONOMİ 01.03.2021 - 14:10, Güncelleme: 01.03.2021 - 14:35
 

Rakamlar açlığı anlatıyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, TÜİK’in sayısal veriler üzerinden manipülasyon yaptığını söyledi.

haberimizvar.net TÜİK tarafından açıklanan ekonomik verileri değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “TÜİK ve AKP; sayısal veriler üzerinden manipülasyon yapma ısrarını sürdürmektedir. Ülkemizde; işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları, yardımlar, yurttaşların borcu ile bazı verileri kamuoyuna açıklıyoruz. Resmi işsizlik oranları, enflasyon ile ekonomide yaşanan sıkıntılar büyüyerek devam etmektedir. Yurttaşlar arasında eşitsizlikler ve adaletsizlik genişleyerek büyümektedir. Ülke nüfusunun önemli bölümü ağır borç ve vergi kıskacı altında yaşam mücadelesi vermektedir” dedi.   Balık, açıklamasına şöyle devam etti: “TÜİK’in Kasım 2019’a göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi işsiz dedi ancak geniş tanımlı işsizlik 11 milyon 195 bin kişiye ulaşmıştır. TÜİK’in Ocak enflasyonunda yüzde 14,7'lik artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Şubat enflasyonu 29,7 artış olduğu tespit edildi. Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Şubat ayı açlık yoksulluk araştırması göre de açlık sınırını 3 bin 313 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 153 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 466 lira oldu. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 14,97 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de Türkiye; -Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyona -G-20 Ülkeleri arasında en yüksek 2. enflasyona -Dünya genelinde ise en yüksek enflasyona sahip 15. Ülkesiyiz.  Vatandaşların bankaları borcu geçen yıl 2 milyon 107 bin kişilik artış yaşandı. 2020 yılı sonunda 34 milyon 4 bin kişiye kadar çıktı. Sosyal yardımlar ödemeleri 52,7 milyar TL'ye çıksada yüzde 84’ü 44,2 milyar TL’lik kısım İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. 6,4 milyarı (%12)’si hazineden yoksul hanelere verilen 1000’er TL’lik yardımlardan oluştu. Geri kalan 2,5 milyar TL ise “biz bize yeteriz”bağış kampanyasında toplanan yardımlardan oluştu. Sonuç olarak iktidarın halka karşılıksız olarak sadece 6,4 Milyar TL yardımda bulundu.  IMF verilerine göre Türkiye milli gelirinin sadece yüzde 1,1’i kadar vatandaşına nakit desteğinde bulunurken onun gerisinde sadece bir ülke, yüzde 0,7 ile Meksika yer aldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayımladığı veriler ve açıklamlar ülke ekonomisinin gerçekleriyle ilgisi yoktur.”
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, TÜİK’in sayısal veriler üzerinden manipülasyon yaptığını söyledi.

haberimizvar.net

TÜİK tarafından açıklanan ekonomik verileri değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “TÜİK ve AKP; sayısal veriler üzerinden manipülasyon yapma ısrarını sürdürmektedir. Ülkemizde; işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları, yardımlar, yurttaşların borcu ile bazı verileri kamuoyuna açıklıyoruz. Resmi işsizlik oranları, enflasyon ile ekonomide yaşanan sıkıntılar büyüyerek devam etmektedir. Yurttaşlar arasında eşitsizlikler ve adaletsizlik genişleyerek büyümektedir. Ülke nüfusunun önemli bölümü ağır borç ve vergi kıskacı altında yaşam mücadelesi vermektedir” dedi.  

Balık, açıklamasına şöyle devam etti: “TÜİK’in Kasım 2019’a göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi işsiz dedi ancak geniş tanımlı işsizlik 11 milyon 195 bin kişiye ulaşmıştır. TÜİK’in Ocak enflasyonunda yüzde 14,7'lik artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Şubat enflasyonu 29,7 artış olduğu tespit edildi. Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Şubat ayı açlık yoksulluk araştırması göre de açlık sınırını 3 bin 313 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 153 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 466 lira oldu.

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 14,97 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de Türkiye;

-Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyona
-G-20 Ülkeleri arasında en yüksek 2. enflasyona
-Dünya genelinde ise en yüksek enflasyona sahip 15. Ülkesiyiz. 
Vatandaşların bankaları borcu geçen yıl 2 milyon 107 bin kişilik artış yaşandı. 2020 yılı sonunda 34 milyon 4 bin kişiye kadar çıktı. Sosyal yardımlar ödemeleri 52,7 milyar TL'ye çıksada yüzde 84’ü 44,2 milyar TL’lik kısım İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. 6,4 milyarı (%12)’si hazineden yoksul hanelere verilen 1000’er TL’lik yardımlardan oluştu. Geri kalan 2,5 milyar TL ise “biz bize yeteriz”bağış kampanyasında toplanan yardımlardan oluştu. Sonuç olarak iktidarın halka karşılıksız olarak sadece 6,4 Milyar TL yardımda bulundu.  IMF verilerine göre Türkiye milli gelirinin sadece yüzde 1,1’i kadar vatandaşına nakit desteğinde bulunurken onun gerisinde sadece bir ülke, yüzde 0,7 ile Meksika yer aldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayımladığı veriler ve açıklamlar ülke ekonomisinin gerçekleriyle ilgisi yoktur.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.