Rusya domates kotası üreticiyi isyan ettirdi

GÜNDEM 17.01.2021 - 09:54, Güncelleme: 17.01.2021 - 09:54
 

Rusya domates kotası üreticiyi isyan ettirdi

Domates üreticisi zorda, seslerini duyurmaya çalışıyor. Rusya’nın uyguladığı kotanın dolması ve açıklanan kota artışının gerçekleşmemesi ile ihracat durdu. Kumluoava Halinde kendilerini ziyaret eden CHP’li heyete dert yanan üreticiler “Nefes alacak durumumuz kalmadı” dedi.

haberimizvar.net- Rusya’nın uyguladığı 200 bin tonluk kotanın dolması ve açıklandığı üzere 50 bin tonluk artırımın hala açılmamış olması üreticiyi zora soktu.Örtü altı üretimin merkezi Antalya’nın Kumluca Toptancı Halinde domates satışları durma noktasına gelirken, domates ihracatının merkezlerinden Muğla’nın Kumluova’sındaüretici isyan etti. Halde toplanan üreticiler “Dayanacak gücümüz, nefes alacak gücümüz kalmadı” dedi. BU MALİYETE BU FİYAZ OLMAZ CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ile beraberindeki heyet, Kumluova Toptancı Halinde üreticilerle biraraya geldi. Domates üreticileri kilo başına maliyeti 2.5 lirayı bulan domatesin haldeki satış fiyatının 1.5 liraya düşmesinden yakınarak “Bu fiyatla bu maliyeti karşılayamayız. Böyle giderse traktörlerimizi, tapulu arazilerimizi, seralarımızı kaybedeceğiz” dediler. UMARIZ SESİMİZ DUYULUR Ayakta kalmak istediklerini belirten üreticilerin ortak bildirisi şöyle: “Maliyetlerimiz; mazot, gübre, ilaç, fide, işçilik, sera malzemeleri derken katlanarak gidiyor. Bu giderleri karşılamak için Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve zirai ilaç bayilerinden kredi alıyoruz. İhracatın ve özellikle Rusya pazarının bir an önce açılması ve kotanın tamamen kalkması gerekiyor. Borçlarımızınfaizlerinin silinmesini ve yapılandırılmasını istiyoruz. Milletimizin efendisi biz köylü üreticilerin sesini umarız duyarlar.” ÇİFTÇİYİ YOKLUĞA MAHKUM EDİYORLAR CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ise Rusya kotasının itibarsızlık olduğunu söyledi: “Rusya’dan milyarlarca dolara S-400 füzeleri aldık, dünyanın en pahalı doğalgazını alıyoruz, buğday alıyoruz, nükleer santraller yaptırıyoruz. Buna rağmen bu kotayı kaldıramıyorlar. Alışveriş karşılıklı talebe bağlıdır, talepte kota olmaz. Bu sorunu çıkaranlar çözmekle mükelleftir. Bu kota ayıptır, itibarsızlıktır. Bu domates Rusya’ya gitmediğinde iç piyasa bunu kaldırmıyor, fiyatlar aşağı düşüyor. Maliyeti 2.5 lira iken bunu 1.5-2 liraya sattırmak demek çiftçiyi yokluğa mahkum etmek demektir.”         .    
Domates üreticisi zorda, seslerini duyurmaya çalışıyor. Rusya’nın uyguladığı kotanın dolması ve açıklanan kota artışının gerçekleşmemesi ile ihracat durdu. Kumluoava Halinde kendilerini ziyaret eden CHP’li heyete dert yanan üreticiler “Nefes alacak durumumuz kalmadı” dedi.

haberimizvar.net- Rusya’nın uyguladığı 200 bin tonluk kotanın dolması ve açıklandığı üzere 50 bin tonluk artırımın hala açılmamış olması üreticiyi zora soktu.Örtü altı üretimin merkezi Antalya’nın Kumluca Toptancı Halinde domates satışları durma noktasına gelirken, domates ihracatının merkezlerinden Muğla’nın Kumluova’sında üretici isyan etti. Halde toplanan üreticiler “Dayanacak gücümüz, nefes alacak gücümüz kalmadı” dedi.

BU MALİYETE BU FİYAZ OLMAZ

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ile beraberindeki heyet, Kumluova Toptancı Halinde üreticilerle biraraya geldi. Domates üreticileri kilo başına maliyeti 2.5 lirayı bulan domatesin haldeki satış fiyatının 1.5 liraya düşmesinden yakınarak “Bu fiyatla bu maliyeti karşılayamayız. Böyle giderse traktörlerimizi, tapulu arazilerimizi, seralarımızı kaybedeceğiz” dediler.

UMARIZ SESİMİZ DUYULUR

Ayakta kalmak istediklerini belirten üreticilerin ortak bildirisi şöyle: “Maliyetlerimiz; mazot, gübre, ilaç, fide, işçilik, sera malzemeleri derken katlanarak gidiyor. Bu giderleri karşılamak için Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve zirai ilaç bayilerinden kredi alıyoruz. İhracatın ve özellikle Rusya pazarının bir an önce açılması ve kotanın tamamen kalkması gerekiyor. Borçlarımızınfaizlerinin silinmesini ve yapılandırılmasını istiyoruz. Milletimizin efendisi biz köylü üreticilerin sesini umarız duyarlar.”

ÇİFTÇİYİ YOKLUĞA MAHKUM EDİYORLAR

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ise Rusya kotasının itibarsızlık olduğunu söyledi: “Rusya’dan milyarlarca dolara S-400 füzeleri aldık, dünyanın en pahalı doğalgazını alıyoruz, buğday alıyoruz, nükleer santraller yaptırıyoruz. Buna rağmen bu kotayı kaldıramıyorlar. Alışveriş karşılıklı talebe bağlıdır, talepte kota olmaz. Bu sorunu çıkaranlar çözmekle mükelleftir. Bu kota ayıptır, itibarsızlıktır. Bu domates Rusya’ya gitmediğinde iç piyasa bunu kaldırmıyor, fiyatlar aşağı düşüyor. Maliyeti 2.5 lira iken bunu 1.5-2 liraya sattırmak demek çiftçiyi yokluğa mahkum etmek demektir.”

 

 

 

 

.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.