Sağlığa 2024 yılında bütçe yok

YEREL 09.11.2023 - 14:23, Güncelleme: 09.11.2023 - 14:23
 

Sağlığa 2024 yılında bütçe yok

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, Meclis'te görüşülmekte olan Sağlık Bakanlığı'nın 2024 bütçe teklifinde metalaşmış, ticarileşmiş tedavi edici hizmetlerin en büyük paya sahip olduğunu belirterek, " Sağlığa 2024 yılında bütçe yok" eleştirisinde bulundu.

haberimizvar.net-  Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, Atatürk Devlet Hastanesi önünde Salık Bakanlığı bütçesine yönelik yaptığı açıklamada, "Sağlığa 2024 yılında bütçe yok" eleştirisinde bulundu. İçöz, "Salık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe teklifine baktığımızda metalaşmış, ticarileşmiş tedavi edici hizmetlerin en büyük paya sahip olduğunu görmekteyiz. Ödeneklerin ne kadarının tedavi edici hizmetlere, ne kadarınsa koruyucu hizmetlere ayrıldığı önemlidir. bu göstergeler, tek başına sağlık politikalarının ne olduğunu görmemizi sağlamaktadır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçedeki payının 2022 yılında 6.63 iken, 2023 yılında 6.56, 2024 yılında ise yüzde 6.6 olarak belirlendiğini belirten SES Antalya Şube Başkanı İçöz, şunları söyledi: "Yıllardır sağlık bütçesinin genel bütçe içerisindeki payının yüzde 10'nun üzerine çıkarılmasını talep etmemize rağmen pay düşmüştür. Bu da yetmezmiş gibi koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan oran yüzde 28.6'dan yüzde 27.6'ya düşmüştür. Tedavi edici hizmetlere ayrılan oran ise yüzde 69.5'ten yüzde 70.8'e çıkmıştır. "Sağlık Bakanlığı bütçesinde işkolu emekçilerine yeterli kaynağın bulunmadığını öne süren İçöz, "Türkiye'de emek gücünü satarak yaşamak zorunda olanların tümü gibi sağlık emekçileri de AKP hükümetleri döneminde daha da yoksullaşmış ve geçinemez hale gelmiştir. Sağlık emekçilerinin temel ücretlerinde emekliliğe yansıyan düzenleme yerine önceki yıllarda performans yeni adıyla teşvik ek ödemeleri, taban ek ödeme gibi çeşitli isimler adı altında ödeme yöntemleri mevcut. Hiç bir sağlık emekçisinin aylık gelirinde performans ücretinin payı yüzde 10'u-15'i geçmemeli, gelirlerinin hemen tümünün emekliliğe de yansıtıldığı düzenlemeler hayata geçirilmedir" diye konuştu.  
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, Meclis'te görüşülmekte olan Sağlık Bakanlığı'nın 2024 bütçe teklifinde metalaşmış, ticarileşmiş tedavi edici hizmetlerin en büyük paya sahip olduğunu belirterek, " Sağlığa 2024 yılında bütçe yok" eleştirisinde bulundu.

haberimizvar.net-  Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, Atatürk Devlet Hastanesi önünde Salık Bakanlığı bütçesine yönelik yaptığı açıklamada, "Sağlığa 2024 yılında bütçe yok" eleştirisinde bulundu.

İçöz, "Salık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe teklifine baktığımızda metalaşmış, ticarileşmiş tedavi edici hizmetlerin en büyük paya sahip olduğunu görmekteyiz. Ödeneklerin ne kadarının tedavi edici hizmetlere, ne kadarınsa koruyucu hizmetlere ayrıldığı önemlidir. bu göstergeler, tek başına sağlık politikalarının ne olduğunu görmemizi sağlamaktadır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçedeki payının 2022 yılında 6.63 iken, 2023 yılında 6.56, 2024 yılında ise yüzde 6.6 olarak belirlendiğini belirten SES Antalya Şube Başkanı İçöz, şunları söyledi: "Yıllardır sağlık bütçesinin genel bütçe içerisindeki payının yüzde 10'nun üzerine çıkarılmasını talep etmemize rağmen pay düşmüştür. Bu da yetmezmiş gibi koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan oran yüzde 28.6'dan yüzde 27.6'ya düşmüştür. Tedavi edici hizmetlere ayrılan oran ise yüzde 69.5'ten yüzde 70.8'e çıkmıştır. "Sağlık Bakanlığı bütçesinde işkolu emekçilerine yeterli kaynağın bulunmadığını öne süren İçöz, "Türkiye'de emek gücünü satarak yaşamak zorunda olanların tümü gibi sağlık emekçileri de AKP hükümetleri döneminde daha da yoksullaşmış ve geçinemez hale gelmiştir. Sağlık emekçilerinin temel ücretlerinde emekliliğe yansıyan düzenleme yerine önceki yıllarda performans yeni adıyla teşvik ek ödemeleri, taban ek ödeme gibi çeşitli isimler adı altında ödeme yöntemleri mevcut. Hiç bir sağlık emekçisinin aylık gelirinde performans ücretinin payı yüzde 10'u-15'i geçmemeli, gelirlerinin hemen tümünün emekliliğe de yansıtıldığı düzenlemeler hayata geçirilmedir" diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.