Sağlık Bakanlığı’ndan antiseptik kılavuzu

GÜNDEM 26.04.2020 - 15:50, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Sağlık Bakanlığı’ndan antiseptik kılavuzu

Koronavisrüs salgını nedeniyle kamu hastanelerinde maske üretilmesi için kılavuz yayımlayan Sağlık Bakanlığı, şimdi de antiseptik üretme kılavuzunu duyurdu. Kılavuzda “Belirtilen altyapı ve standartlar doğrultusunda mevcut imkanlar azami düzeyde iyileştirilmelidir” ifadelerine yer verildi

haberimizvar.net- Kamu hastanelerindeki ekipman eksikliği tartışmalarının ardından sağlık emekçilerinin hastanelerde maske üretmesi için kılavuz yayımlayan Sağlık Bakanlığı, şimdi de antiseptik üretmeyi öğretiyor. Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm sağlık tesislerinde ihtiyaç halinde el antiseptiği hazırlanması, kullanıma sunulması ve saklanması için “Majstral El Antiseptiği Hazırlama Kılavuzu” yayımladı. MEVCUT İMKANLAR İYİLEŞTİRİLMELİ Kılavuzda belirtilen formüllerin sağlık tesislerinde acil durumlarda hastane eczacıları tarafından veya gözetiminde personeli tarafından kullanılabileceği belirtilerek “Hazırlama işleminin gerçekleştirilmesi için İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) kılavuzlarında belirtilen alt yapı ve standartlar doğrultusunda mevcut imkanlar azami düzeyde iyileştirilmelidir” ifadelerine yer verildi. Yayımlanan kılavuzda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından koronavirüs pandemisi sebebiyle el hijyeninin sağlanması ve bulaşın önlenmesi amacıyla el antiseptiği kullanımının önerildiği belirtildi.  ÖNCE MASKE KILAVUZU Sağlık Bakanlığı, daha önce de “Tıbbi Maske İç İmkanlarla Üretim Kılavuzu” yayımladı. Bakanlığın yayımladığı kılavuzda, “Belirtilen işlemlere göre sağlık tesislerimizde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel tarafından tıbbi maske üretilebilecektir” denilerek “hastanelerde nasıl maske üretileceği” anlatıldı. Hazırlanan kılavuzda, “Kılavuz, kamu hastanelerine bağlı tüm sağlık tesislerinde sadece kurum içi kullanımı esas olmak üzere pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadarki süre zarfında standartlara uygun ‘iç imkanlarla tıbbi maske yapımını tarif etmek amacı ile’ düzenlenmiştir” denildi.   ‘Maskeler ücretli satılıyor’ CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, hükümetin maske konusunu yönetmekte beceriksizlikler yaptığını söyledi. Adıgüzel, Erdoğan’ın ücretsiz olacak açıklamasına rağmen Ankara’da maskelerin 85 kuruştan satıldığını iddia etti. “Maske konusunda çok fazla şikâyet gelmektedir. Bu işi beceremediler. Cumhurbaşkanlığı tarafından maskelerin ücretsiz dağıtılacağı ilan edilmesine rağmen, elimdeki evrakta görüldüğü üzere, valilikler eliyle ücretli satışı söz konusudur. Ordu Valiliği’nin evrakında, Ankara’dan bir firma ismi verilerek ‘ücreti mukabelinde’ denilerek Ticaret Odalarına ve firmalara duyuru yapılıyor. Ticaret Odası da firmalara mesaj geçerek 85 kuruştan bu firmadan alınmasını duyuruyor. Ücretsiz dağıtılacağı ifade edilen maskeler, hükümet eliyle ücretli dağıtılmaya çalışılmakta ve birileri buradan rant elde etmektedir. Hâlbuki belediyelerimiz maskeleri halka ücretsiz dağıtmak isterken buna engel olunmaktadır.”
Koronavisrüs salgını nedeniyle kamu hastanelerinde maske üretilmesi için kılavuz yayımlayan Sağlık Bakanlığı, şimdi de antiseptik üretme kılavuzunu duyurdu. Kılavuzda “Belirtilen altyapı ve standartlar doğrultusunda mevcut imkanlar azami düzeyde iyileştirilmelidir” ifadelerine yer verildi

haberimizvar.net- Kamu hastanelerindeki ekipman eksikliği tartışmalarının ardından sağlık emekçilerinin hastanelerde maske üretmesi için kılavuz yayımlayan Sağlık Bakanlığı, şimdi de antiseptik üretmeyi öğretiyor.

Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm sağlık tesislerinde ihtiyaç halinde el antiseptiği hazırlanması, kullanıma sunulması ve saklanması için “Majstral El Antiseptiği Hazırlama Kılavuzu” yayımladı.

MEVCUT İMKANLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

Kılavuzda belirtilen formüllerin sağlık tesislerinde acil durumlarda hastane eczacıları tarafından veya gözetiminde personeli tarafından kullanılabileceği belirtilerek “Hazırlama işleminin gerçekleştirilmesi için İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) kılavuzlarında belirtilen alt yapı ve standartlar doğrultusunda mevcut imkanlar azami düzeyde iyileştirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Yayımlanan kılavuzda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından koronavirüs pandemisi sebebiyle el hijyeninin sağlanması ve bulaşın önlenmesi amacıyla el antiseptiği kullanımının önerildiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, daha önce de “Tıbbi Maske İç İmkanlarla Üretim Kılavuzu” yayımladı. Bakanlığın yayımladığı kılavuzda, “Belirtilen işlemlere göre sağlık tesislerimizde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel tarafından tıbbi maske üretilebilecektir” denilerek “hastanelerde nasıl maske üretileceği” anlatıldı.

Hazırlanan kılavuzda, “Kılavuz, kamu hastanelerine bağlı tüm sağlık tesislerinde sadece kurum içi kullanımı esas olmak üzere pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadarki süre zarfında standartlara uygun ‘iç imkanlarla tıbbi maske yapımını tarif etmek amacı ile’ düzenlenmiştir” denildi. 

 ‘Maskeler ücretli satılıyor’

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, hükümetin maske konusunu yönetmekte beceriksizlikler yaptığını söyledi. Adıgüzel, Erdoğan’ın ücretsiz olacak açıklamasına rağmen Ankara’da maskelerin 85 kuruştan satıldığını iddia etti.

“Maske konusunda çok fazla şikâyet gelmektedir. Bu işi beceremediler. Cumhurbaşkanlığı tarafından maskelerin ücretsiz dağıtılacağı ilan edilmesine rağmen, elimdeki evrakta görüldüğü üzere, valilikler eliyle ücretli satışı söz konusudur. Ordu Valiliği’nin evrakında, Ankara’dan bir firma ismi verilerek ‘ücreti mukabelinde’ denilerek Ticaret Odalarına ve firmalara duyuru yapılıyor. Ticaret Odası da firmalara mesaj geçerek 85 kuruştan bu firmadan alınmasını duyuruyor. Ücretsiz dağıtılacağı ifade edilen maskeler, hükümet eliyle ücretli dağıtılmaya çalışılmakta ve birileri buradan rant elde etmektedir. Hâlbuki belediyelerimiz maskeleri halka ücretsiz dağıtmak isterken buna engel olunmaktadır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.