Sahadaki gerçekleri gördük

GÜNDEM 26.08.2021 - 09:55, Güncelleme: 26.08.2021 - 09:55
 

Sahadaki gerçekleri gördük

Türk askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık” dedi.

HABERİMİZVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afganistan’daki Türk askerlerinin tahliye edilmesinin ABD’nin çekilme kararının ardından planlamaya başladıklarını söyledi. NTV canlı yayınına katılan İbrahim Kalın, “ABD Afganistan’dan çekilme kararı aldığından itibaren biz de kendi planlarımızı yapmaktaydık. Uzun bir süredir bir Afganistan mesaimiz vardı zaten. Süreci çok yakın bir şekilde takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık. Biz orada askerlerimizi tehlikeye atacak bir süreç içinde olmayacağımızı ifade ettik” diye konuştu. TÜM TAHLİYE PLANLARINI HAZIRLAMIŞTIK Tahliyenin 24 ya da 36 saat içinde tamamlanabileceğini belirten Kalın, “Biz tüm planlarımızı yapmıştık. Askerlerimizin tahliye edilmesiyle ilgili hazırlıklar bir süredir devam ediyordu. Askerimiz orada büyük bir başarı sergiledi. Görevlerini yapmış bir şekilde askerimiz ülkesine dönüyor. Bugün bir uçak kalkmış durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir” dedi. HAVALİMANINI ASKERSİZ DE İŞLETEBİLİRİZ Kalın, Türkiye’nin ABD çekildikten sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’nı işletme tekliyle ilgiliyle şunları söyledi: “Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Sivil uzmanlarımız havalimanı için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar. Afganların yaşadığı insani dramı göz ardı etmemek lazım. Kabil Havalimanı’nda ilk günlerde yaşanan dramı gördük. Havalimanında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Bunun detayları konuşulacak ama bir güvenlik yapısı kurulması gerekiyor. Taliban’ın böyle bir kapasitesi olduğunu düşünmüyorum. Onlar da muhtemelen bir hizmet talebinde bulunacaklar. Havalimanının tamamen devre dışı kalması onların da isteyeceği bir durum değil”. S-400’LE İLGİLİ POZİSYON DEĞİŞİKLİĞİ YOK Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD ile yaşanan krize de değinen Kalın, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının ardından da bir değişiklik olmadığı belirtti.  Kalın, “Biden yönetiminden farklı bir şey, ikna edici bir argüman duymadık. Bizim pozisyonumuzda bir değişiklik söz konusu değil” ifadelerini kullandı. BAE İLE BEYAZ SAYFA AÇILMASI OLUMLU Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki gerilimin bitmesinin olumlu olduğunu söyleyen Kalın, “Birleşik Arap Emirlikleri ile beyaz sayfa açılması olumlu. İlişkilerin saygı çerçevesinde yürümesi konusunda anlaşıldı. Suudi Arabistan’la da aynı sürecin olmasını istiyoruz. Mısır’la da ilişkilerin rayına oturtulması için görüşmeler devam ediyor. İsrail’deki seçim sonrası Cumhurbaşkanımızın tebrik telefonu olumlu etki yaptı. İsrail’de Netanyahu döneminin bitmesi bir fırsat penceresi açıyor” dedi. 
Türk askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık” dedi.

HABERİMİZVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afganistan’daki Türk askerlerinin tahliye edilmesinin ABD’nin çekilme kararının ardından planlamaya başladıklarını söyledi. NTV canlı yayınına katılan İbrahim Kalın, “ ABD Afganistan’dan çekilme kararı aldığından itibaren biz de kendi planlarımızı yapmaktaydık. Uzun bir süredir bir Afganistan mesaimiz vardı zaten. Süreci çok yakın bir şekilde takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık. Biz orada askerlerimizi tehlikeye atacak bir süreç içinde olmayacağımızı ifade ettik” diye konuştu.

TÜM TAHLİYE PLANLARINI HAZIRLAMIŞTIK

Tahliyenin 24 ya da 36 saat içinde tamamlanabileceğini belirten Kalın, “Biz tüm planlarımızı yapmıştık. Askerlerimizin tahliye edilmesiyle ilgili hazırlıklar bir süredir devam ediyordu. Askerimiz orada büyük bir başarı sergiledi. Görevlerini yapmış bir şekilde askerimiz ülkesine dönüyor. Bugün bir uçak kalkmış durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir” dedi.

HAVALİMANINI ASKERSİZ DE İŞLETEBİLİRİZ

Kalın, Türkiye’nin ABD çekildikten sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’nı işletme tekliyle ilgiliyle şunları söyledi: “Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Sivil uzmanlarımız havalimanı için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar. Afganların yaşadığı insani dramı göz ardı etmemek lazım. Kabil Havalimanı’nda ilk günlerde yaşanan dramı gördük. Havalimanında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Bunun detayları konuşulacak ama bir güvenlik yapısı kurulması gerekiyor. Taliban’ın böyle bir kapasitesi olduğunu düşünmüyorum. Onlar da muhtemelen bir hizmet talebinde bulunacaklar. Havalimanının tamamen devre dışı kalması onların da isteyeceği bir durum değil”.

S-400’LE İLGİLİ POZİSYON DEĞİŞİKLİĞİ YOK

Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD ile yaşanan krize de değinen Kalın, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının ardından da bir değişiklik olmadığı belirtti.  Kalın, “Biden yönetiminden farklı bir şey, ikna edici bir argüman duymadık. Bizim pozisyonumuzda bir değişiklik söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

BAE İLE BEYAZ SAYFA AÇILMASI OLUMLU

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki gerilimin bitmesinin olumlu olduğunu söyleyen Kalın, “Birleşik Arap Emirlikleri ile beyaz sayfa açılması olumlu. İlişkilerin saygı çerçevesinde yürümesi konusunda anlaşıldı. Suudi Arabistan’la da aynı sürecin olmasını istiyoruz. Mısır’la da ilişkilerin rayına oturtulması için görüşmeler devam ediyor. İsrail’deki seçim sonrası Cumhurbaşkanımızın tebrik telefonu olumlu etki yaptı. İsrail’de Netanyahu döneminin bitmesi bir fırsat penceresi açıyor” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.