‘Salgında bile emek sömürüsü devam ediyor’

GÜNDEM 29.04.2020 - 12:53, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

‘Salgında bile emek sömürüsü devam ediyor’

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, 1 Mayıs İşçi Bayramı, Covid-19 salgını günlerinde yaşanan emek sömürüsü ve artan işsizlikle ilgili yazılı açıklamada yaptı. Milletvekili Zeybek, öncelikle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladığı açıklamada, AKP hükümetlerinin uyguladığı neo-liberal ekonomi politikalarının iflas ettiğini, yanlış ekonomi politikalarının emekçiye, işverene, yatırımcıya bir çözüm sunmadığı ifade etti.

haberimizvar.net-Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını günlerinde dahi emek sömürüsünün devam ettiğini vurgulayan CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Zeybek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Salgın günlerinde alınan tedbirler kapsamında evde kal çağrıları ne yazık ki emekçileri kapsamıyor, koronavirüs tehlikesine rağmen market, kurye çalışanlarına çok fazla iş yükü bindirilmekte, çalışma saatleri işverenler tarafından kanuna aykırı şekilde değiştirilmektedir. Hiçbir koruyucu ekipman sağlanmadan çalışmaları istenmektedir. Ayrıca AKP’nin rant uğruna yandaşlara sağladığı devlet destekli ihaleleri alan firmalar salgın tehlikesini hiçe sayarak işçilerin çalışmasını talep etmekte, karşı çıkan emekçileri işten çıkartmaktadır. Asgari ücretle sağlıklarını tehlikeye atarak çalışan yüzbinlerce emekçinin ücretleri, sosyal güvenceleri ve söz haklarında hiçbir iyileştirme yapılmamakta, mevcut hakları da adeta gasp edilmektedir.” İSTİHDAM AZALIYOR, İŞSİZLİK ARTIYOR  Zeybek, koronavirüs salgının ülkemizde görülmesinden önce TUİK verilerine göre Ocak 2020 işsizlik rakamlarının 4 milyon 362 bin olduğunu, sendikaların yaptıkları araştırmalarla birlikte gerçek işsizlik rakamlarının ise 7 milyondan fazla olduğunu belirttiği açıklamasında, koronavirüs nedeniyle kapanan işyerleri ile işlerini kaybeden vatandaşlarımızla birlikte sayının artık çok daha fazla olduğunu belirtti. EMEKÇİLERİMİZE DESTEK VERMEK TARİHİ MİRASIMIZDIR Zeybek, şunları kaydetti: “AKP tarafından alınan ekonomik tedbirler salgından önce yetersizdi, salgın sürecinde hala yetersizdir. Emekçilerin yarınları, geçim sıkıntılarına dair radikal çözümleri alamayan iktidar, süreci yönetemiyor sadece idare ediyor. Emeğin sömürüsüne karşı örgütlü mücadeleyi savunan işçileri engelleyen işverenlere karşı hiçbir yaptırım yokken, hak arayan işçiler işlerinden kovuluyor.  Sendikaların örgütlenme çalışmalarının engellenmesi devam ediyor. 2020 yılında hala emek sömürü devam ediyor ve siyasal iktidarlar bu zemini hem hazırlıyor hem de destekliyor. Hakça bir düzen için mücadele veren, üreten ve yöneten tüm emekçilerimize destek vermek tarihi mirasımızdır. EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR Salgın günlerinde yaşları ilerlemiş ve kronik hastalıkları olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan ve kapanan işyerleri nedeniyle işsiz kalan EYT’lilerin de çözüm bekleyen sorunlarına siyasal iktidar tarafından duyarsız kalınıyor.  1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim Meydanı’nda ve iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden tüm emekçileri saygı ile anıyorum.”  
CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, 1 Mayıs İşçi Bayramı, Covid-19 salgını günlerinde yaşanan emek sömürüsü ve artan işsizlikle ilgili yazılı açıklamada yaptı. Milletvekili Zeybek, öncelikle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladığı açıklamada, AKP hükümetlerinin uyguladığı neo-liberal ekonomi politikalarının iflas ettiğini, yanlış ekonomi politikalarının emekçiye, işverene, yatırımcıya bir çözüm sunmadığı ifade etti.

haberimizvar.net-Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını günlerinde dahi emek sömürüsünün devam ettiğini vurgulayan CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Zeybek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Salgın günlerinde alınan tedbirler kapsamında evde kal çağrıları ne yazık ki emekçileri kapsamıyor, koronavirüs tehlikesine rağmen market, kurye çalışanlarına çok fazla iş yükü bindirilmekte, çalışma saatleri işverenler tarafından kanuna aykırı şekilde değiştirilmektedir. Hiçbir koruyucu ekipman sağlanmadan çalışmaları istenmektedir. Ayrıca AKP’nin rant uğruna yandaşlara sağladığı devlet destekli ihaleleri alan firmalar salgın tehlikesini hiçe sayarak işçilerin çalışmasını talep etmekte, karşı çıkan emekçileri işten çıkartmaktadır. Asgari ücretle sağlıklarını tehlikeye atarak çalışan yüzbinlerce emekçinin ücretleri, sosyal güvenceleri ve söz haklarında hiçbir iyileştirme yapılmamakta, mevcut hakları da adeta gasp edilmektedir.”

İSTİHDAM AZALIYOR, İŞSİZLİK ARTIYOR

 Zeybek, koronavirüs salgının ülkemizde görülmesinden önce TUİK verilerine göre Ocak 2020 işsizlik rakamlarının 4 milyon 362 bin olduğunu, sendikaların yaptıkları araştırmalarla birlikte gerçek işsizlik rakamlarının ise 7 milyondan fazla olduğunu belirttiği açıklamasında, koronavirüs nedeniyle kapanan işyerleri ile işlerini kaybeden vatandaşlarımızla birlikte sayının artık çok daha fazla olduğunu belirtti.

EMEKÇİLERİMİZE DESTEK VERMEK TARİHİ MİRASIMIZDIR

Zeybek, şunları kaydetti: “AKP tarafından alınan ekonomik tedbirler salgından önce yetersizdi, salgın sürecinde hala yetersizdir. Emekçilerin yarınları, geçim sıkıntılarına dair radikal çözümleri alamayan iktidar, süreci yönetemiyor sadece idare ediyor. Emeğin sömürüsüne karşı örgütlü mücadeleyi savunan işçileri engelleyen işverenlere karşı hiçbir yaptırım yokken, hak arayan işçiler işlerinden kovuluyor.  Sendikaların örgütlenme çalışmalarının engellenmesi devam ediyor. 2020 yılında hala emek sömürü devam ediyor ve siyasal iktidarlar bu zemini hem hazırlıyor hem de destekliyor. Hakça bir düzen için mücadele veren, üreten ve yöneten tüm emekçilerimize destek vermek tarihi mirasımızdır.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Salgın günlerinde yaşları ilerlemiş ve kronik hastalıkları olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan ve kapanan işyerleri nedeniyle işsiz kalan EYT’lilerin de çözüm bekleyen sorunlarına siyasal iktidar tarafından duyarsız kalınıyor.  1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim Meydanı’nda ve iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden tüm emekçileri saygı ile anıyorum.”  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.