Sanatçılardan mağduriyet açıklaması

KÜLTÜR 30.11.2022 - 12:31, Güncelleme: 30.11.2022 - 12:31
 

Sanatçılardan mağduriyet açıklaması

Kültür Sanat Sen Genel Merkezi, hükümetin sözleşmeli memurların kadroya geçmesiyle ilgili 3 yıllık sınırlama koyması nedeniyle tepkisini basın açıklamasıyla kamuoyuna bildirdi.

haberimizvar.net- Kültür Sanat Sen Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sanat kurumlarına yıllardır yeni kadro verilmemesi ve mevcut boş kadrolar için sınav yapılmaması dolayısıyla sanat emekçileri zaten mezun, misafir, süreli sözleşmeli, figüran vs. pozisyonlarında çalışmaktaydılar. 11 Ay 28 gün gibi yıldan eksik sözleşmeler ile güvencesiz ve bir hayli esnek mesailerle çalıştırılan sanat emekçileri 703 KHK sonrası güvenceli istihdam beklerken 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B i Ek 8 maddesi kapsamında eski sözleşmelerine yakın bir çalışma biçiminin içinde buldular kendilerini. Geçtiğimiz günlerde gerek Kültür ve Turizm Bakanı gerek Çalışma Bakanı ve gerekse Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan sözleşmeliye kadro müjdesi açıklamalarıyla diğer tüm güvencesiz çalışanlar gibi sanat emekçileri de büyük beklentiler içine girmişlerdi. Ancak 28 Kasım 2022 günü yapılan kabine toplantısı sonrası sözleşmeli sanatçıların kapsam dışı bırakıldığının açıklanması sanat kurumlarında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Hazırlanan yasa taslağında sanat emekçilerinin kapsam dışı bırakılması sanat kurumlarında emek sömürüsünün, güvencesizliğin devam edeceği anlamına gelmektedir. Gelecek kaygısı yaşayan sanat emekçilerinden nasıl bir sanatsal performans beklenebilir. Sahnelerde gösterişli kostümler, ışıklar ile seyirciye sunulan eserler ve tüm bu şaşanın altında aslında gerçek bir dram yaşanıyor ve bu kararla bu dram devam edecektir. 1800 lü yılların çalışma koşullarına benzeyen zor koşulların ağırlığı altında ezilen sanat emekçileri üst yönetimlerin “performans” beklentileri ile zor koşullarda çalıştırılmaya devam edeceklerdir. Kültür ve Turizm Bakanı’nın sanat emekçilerine kadro verileceğini ilan etmesiyle yaşanan sevinç yerini güvencesizliğe mahkûm edilen sanat emekçilerinin dramına bırakmıştır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B Ek 8. maddesi kapsamında bir yıl içinde 11 ay 28 gün süresince sözleşmeli pozisyonlarda çalıştırılan sanat emekçilerinin hazırlanan yasa kapsamına alınmasını, sanat kurumlarına ve sanat emekçilerine yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmesini, nitelikli kamusal hizmet üretebilmek için daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli istihdam istiyoruz. “
Kültür Sanat Sen Genel Merkezi, hükümetin sözleşmeli memurların kadroya geçmesiyle ilgili 3 yıllık sınırlama koyması nedeniyle tepkisini basın açıklamasıyla kamuoyuna bildirdi.

haberimizvar.net- Kültür Sanat Sen Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Sanat kurumlarına yıllardır yeni kadro verilmemesi ve mevcut boş kadrolar için sınav yapılmaması dolayısıyla sanat emekçileri zaten mezun, misafir, süreli sözleşmeli, figüran vs. pozisyonlarında çalışmaktaydılar. 11 Ay 28 gün gibi yıldan eksik sözleşmeler ile güvencesiz ve bir hayli esnek mesailerle çalıştırılan sanat emekçileri 703 KHK sonrası güvenceli istihdam beklerken 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B i Ek 8 maddesi kapsamında eski sözleşmelerine yakın bir çalışma biçiminin içinde buldular kendilerini.

Geçtiğimiz günlerde gerek Kültür ve Turizm Bakanı gerek Çalışma Bakanı ve gerekse Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan sözleşmeliye kadro müjdesi açıklamalarıyla diğer tüm güvencesiz çalışanlar gibi sanat emekçileri de büyük beklentiler içine girmişlerdi. Ancak 28 Kasım 2022 günü yapılan kabine toplantısı sonrası sözleşmeli sanatçıların kapsam dışı bırakıldığının açıklanması sanat kurumlarında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Hazırlanan yasa taslağında sanat emekçilerinin kapsam dışı bırakılması sanat kurumlarında emek sömürüsünün, güvencesizliğin devam edeceği anlamına gelmektedir. Gelecek kaygısı yaşayan sanat emekçilerinden nasıl bir sanatsal performans beklenebilir. Sahnelerde gösterişli kostümler, ışıklar ile seyirciye sunulan eserler ve tüm bu şaşanın altında aslında gerçek bir dram yaşanıyor ve bu kararla bu dram devam edecektir. 1800 lü yılların çalışma koşullarına benzeyen zor koşulların ağırlığı altında ezilen sanat emekçileri üst yönetimlerin “performans” beklentileri ile zor koşullarda çalıştırılmaya devam edeceklerdir.

Kültür ve Turizm Bakanı’nın sanat emekçilerine kadro verileceğini ilan etmesiyle yaşanan sevinç yerini güvencesizliğe mahkûm edilen sanat emekçilerinin dramına bırakmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B Ek 8. maddesi kapsamında bir yıl içinde 11 ay 28 gün süresince sözleşmeli pozisyonlarda çalıştırılan sanat emekçilerinin hazırlanan yasa kapsamına alınmasını, sanat kurumlarına ve sanat emekçilerine yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmesini, nitelikli kamusal hizmet üretebilmek için daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli istihdam istiyoruz. “

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.