Sansür Yasası'nın kritik 29. maddesi Meclis'ten geçti

SİYASET 13.10.2022 - 22:09, Güncelleme: 13.10.2022 - 22:22
 

Sansür Yasası'nın kritik 29. maddesi Meclis'ten geçti

‘Sansür Yasası’ teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen 29. Maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

haberimizvar.net- Yasa teklifinin Mecliste kabul edilen 29. maddesine göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde şöyle: “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma MADDE 217/A-(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.” İYİ PARTİLİ ERHAN USTA: “BU BİR ZULÜM YASASIDIR” Maddenin kabul edilmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şunları söyledi: "Bu yasa bu korku ve baskı iklimini daha da artıracak. Özellikle 29. maddesi kötü bir maddedir. İktidar grubunu, sağduyuya davet ediyorum, bu maddenin çekilmesi konusunda. 29. madde, kanunlaşması durumunda; bağımsız akademisyenler ENAG, enflasyon rakamları açıklayamayacak. ENAG yetkilileri, tutuklanacaklar üç yıla kadar hapis cezası alacak. Bu bir zulüm yasasıdır."    
‘Sansür Yasası’ teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen 29. Maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

haberimizvar.net- Yasa teklifinin Mecliste kabul edilen 29. maddesine göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde şöyle:

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma

MADDE 217/A-(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

İYİ PARTİLİ ERHAN USTA: “BU BİR ZULÜM YASASIDIR”

Maddenin kabul edilmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şunları söyledi:

"Bu yasa bu korku ve baskı iklimini daha da artıracak. Özellikle 29. maddesi kötü bir maddedir. İktidar grubunu, sağduyuya davet ediyorum, bu maddenin çekilmesi konusunda. 29. madde, kanunlaşması durumunda; bağımsız akademisyenler ENAG, enflasyon rakamları açıklayamayacak. ENAG yetkilileri, tutuklanacaklar üç yıla kadar hapis cezası alacak. Bu bir zulüm yasasıdır."

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.