'Sansüre karşı sanatın yanındayız'

SİYASET 29.09.2023 - 16:09, Güncelleme: 29.09.2023 - 16:20
 

'Sansüre karşı sanatın yanındayız'

KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, 'Kanun Hükmü' belgeselin Antalya Altın Portakal Film Festivali yarışmasından çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Sönmez " Sansüre karşı sanatın yanındayız" dedi. Sönmez, " 'Kanun Hükmü' belgesel filmine uygulanan bu zulmü hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçilerine yönelik yeni bir linç olarak algılıyoruz" şeklinde konuştu.

haberimizvar.net- Bu yıl 60’ıncısı gerçekleşmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin seçkiden çıkarılarak uygulanan sansüre tepkiler dinmiyor. Bir tepki de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez’den geldi. Yazılı açıklama yapan Nurettin Sönmez, sansüre karşı sanatın yanında yer aldıklarını duyurdu. ‘İKTİDARIN HUKUK DIŞI UYGULAMALIRINI KAMUFLE ETME ÇABASI’ 60’ıncı Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan gelişmelerin iktidarın hukuk dışı uygulamalarını kamufle etme çabasına teslim olmaktan başka bir anlama gelmediğini kaydeden Sönmez, “Kaldı ki Antalya Büyükşehir Belediyesinin bazı yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve Festivali gerçekleştirmekle görevli yetkililerin açıklamaları ne sanatla ne de siyasi gerçeklikle izah edilecek açıklamalar değil. Öncelikle festivalden çıkarılan, geri alınan, tekrar çıkarılan belgesel filmin Kültür Bakanlığı ve iktidar yetkililerince FETÖ ile ilişkilendirilmesi, iktidarın seçim öncesinde CHP’yi terörle ilişkilendirmesi ile aynı cinsten kampanyasının bir parçasıdır. Çünkü belgesel filmde hayat hikayeleri yer alan iki kamu emekçisi KESK üyesidir. Anlatılan onların yaşam hikayeleridir. 15 Temmuz sonrası iktidar 5 bine yakın sol, sosyalist, demokrat, sosyal demokrat görüşe sahip KESK üyesini de ihraç etmiştir. KHK ile ihraç edilen bu KESK üyelerinin çok büyük bir bölümü hakkında açılmış bir dava veya idari soruşturma dahi yoktur. İhraç edilmiş önemli sayıda KESK üyesi de verdiği hukuki mücadelenin sonucunda yıllar sonra işine dönmeyi başarmıştır” dedi. ‘SANSÜRE KARŞI SANATIN YANINDA DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ’ Hal böyle iken ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin FETÖ propagandası ile ilişkilendirilmesi tam da iktidarın propaganda yöntemine uygun bir ilişkilendirme olduğunu belirten Nurettin Sönmez, şunları kaydetti: “İktidar kendi ideolojisine uymayan festivalleri, sanatçıları, değerleri itibarsızlaştırma ve yok etme uğraşı içerisindedir. 60’ıncı Altın Portakal Film Festivali’nin bu hale getirilmesinin sorumluları bellidir. İktidarın bakışı doğrultusunda açıklamalar yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bazı yetkilileri sanata karşı işlenen bu suça ortaktır. Altın Portakal tarihindeki bütün sansürler gibi bu sansür de gelecekte tarihteki yerini alacak ve lanetlenecektir. KESK Antalya Şubeler Platformu olarak ‘Kanun Hükmü’ belgesel filmine uygulanan bu zulmü hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçilere yönelik yeni bir linç olarak algılıyoruz. Sanatın terörle ilişkilendirilmesini kabul etmediğimizi, sansüre karşı sanatın yanında olduğumuzu vurguluyoruz. Altın Portakal Film Festivali, Antalya halkınındır. Sansürü reddediyoruz. Antalya halkını, sanatseverleri, demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, odaları, muhalefet güçlerini sansüre karşı sanatın yanında durmaya çağırıyoruz.”
KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, 'Kanun Hükmü' belgeselin Antalya Altın Portakal Film Festivali yarışmasından çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Sönmez " Sansüre karşı sanatın yanındayız" dedi. Sönmez, " 'Kanun Hükmü' belgesel filmine uygulanan bu zulmü hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçilerine yönelik yeni bir linç olarak algılıyoruz" şeklinde konuştu.

haberimizvar.net- Bu yıl 60’ıncısı gerçekleşmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin seçkiden çıkarılarak uygulanan sansüre tepkiler dinmiyor. Bir tepki de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez’den geldi. Yazılı açıklama yapan Nurettin Sönmez, sansüre karşı sanatın yanında yer aldıklarını duyurdu.

‘İKTİDARIN HUKUK DIŞI UYGULAMALIRINI KAMUFLE ETME ÇABASI’

60’ıncı Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan gelişmelerin iktidarın hukuk dışı uygulamalarını kamufle etme çabasına teslim olmaktan başka bir anlama gelmediğini kaydeden Sönmez, “Kaldı ki Antalya Büyükşehir Belediyesinin bazı yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve Festivali gerçekleştirmekle görevli yetkililerin açıklamaları ne sanatla ne de siyasi gerçeklikle izah edilecek açıklamalar değil. Öncelikle festivalden çıkarılan, geri alınan, tekrar çıkarılan belgesel filmin Kültür Bakanlığı ve iktidar yetkililerince FETÖ ile ilişkilendirilmesi, iktidarın seçim öncesinde CHP’yi terörle ilişkilendirmesi ile aynı cinsten kampanyasının bir parçasıdır. Çünkü belgesel filmde hayat hikayeleri yer alan iki kamu emekçisi KESK üyesidir. Anlatılan onların yaşam hikayeleridir. 15 Temmuz sonrası iktidar 5 bine yakın sol, sosyalist, demokrat, sosyal demokrat görüşe sahip KESK üyesini de ihraç etmiştir. KHK ile ihraç edilen bu KESK üyelerinin çok büyük bir bölümü hakkında açılmış bir dava veya idari soruşturma dahi yoktur. İhraç edilmiş önemli sayıda KESK üyesi de verdiği hukuki mücadelenin sonucunda yıllar sonra işine dönmeyi başarmıştır” dedi.

‘SANSÜRE KARŞI SANATIN YANINDA DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Hal böyle iken ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin FETÖ propagandası ile ilişkilendirilmesi tam da iktidarın propaganda yöntemine uygun bir ilişkilendirme olduğunu belirten Nurettin Sönmez, şunları kaydetti: “İktidar kendi ideolojisine uymayan festivalleri, sanatçıları, değerleri itibarsızlaştırma ve yok etme uğraşı içerisindedir. 60’ıncı Altın Portakal Film Festivali’nin bu hale getirilmesinin sorumluları bellidir. İktidarın bakışı doğrultusunda açıklamalar yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bazı yetkilileri sanata karşı işlenen bu suça ortaktır. Altın Portakal tarihindeki bütün sansürler gibi bu sansür de gelecekte tarihteki yerini alacak ve lanetlenecektir. KESK Antalya Şubeler Platformu olarak ‘Kanun Hükmü’ belgesel filmine uygulanan bu zulmü hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçilere yönelik yeni bir linç olarak algılıyoruz. Sanatın terörle ilişkilendirilmesini kabul etmediğimizi, sansüre karşı sanatın yanında olduğumuzu vurguluyoruz. Altın Portakal Film Festivali, Antalya halkınındır. Sansürü reddediyoruz. Antalya halkını, sanatseverleri, demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, odaları, muhalefet güçlerini sansüre karşı sanatın yanında durmaya çağırıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.