Sendikal ayırımcılığa karşıyız

GÜNDEM 25.08.2021 - 14:41, Güncelleme: 25.08.2021 - 14:41
 

Sendikal ayırımcılığa karşıyız

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Memur-Sen’i eleştiri yağmuruna tuttu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Memur-Sen’i eleştiri yağmuruna tuttu. “Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde  2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini şiddetle reddediyoruz” diyen Balık, “AKP’nin ve Memur-Sen’in tüccar kurnazlığı % 1 ayrımcılığıyla ortaya çıkmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için "Merdiven altı sendikalar" ifadelerini kullanmasını kınıyoruz.  Ayrıca Bakanı Bilgin, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartını da “iş kollarında yüzde 1 örgütlenme barajını” koyduklarını açıklamıştır. Bakan Bilgin’e Anayasayı ve Uluslararası yasaları hatırlatıyoruz. Kişisel düşünlerini bir kenara bırakmasını tavsiye ediyoruz.  Sözleşme bugün resmi gazetede yayımlanmasıyla sendikal ayrımcılık resmiyet kazanmıştır” diye konuştu. Balık, açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye’de memur sendikaları “4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme’’ yasasına göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikaya merdiven altı veya gayri meşru sendikal anlayış olarak göstermek mevcut yasaya aykırıdır. Bakan burada sendikalar arasında ayrım yapmakta, kamuda Memur-Sen ve Kamu- Sen sendikaları dışında hiçbir sendikayı dikkate almayacağını açıklamaktadır.Toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı nedeniyle yüzlerce sendika üyesi bu haktan yararlanamayacak hatta bu sendikaların üyeleri diğer sendikalara geçecektir. Bu durumda sendika üyesi olması yasaklanan memurlar( asker,polis vb) ile yüzde 1 barajı nedeniyle bu ikramiyeden yararlanamayacak memur ayısı 2 milyona yaklaşmaktadır. Ayrıca yüzde 1’lik baraj olayı mevcut ‘’ ’ 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme’’ yasasının 28. Maddesine aykırıdır. 28. Madde toplu sözleşme ikramiyesi için sendika üyesi şartını aramakta lakin yüzde 1 baraj şartı aranmamaktadır. Toplu sözleşmeye konulan bu hüküm Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu İLO sözleşmelerine aykırıdır”
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Memur-Sen’i eleştiri yağmuruna tuttu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Memur-Sen’i eleştiri yağmuruna tuttu. “Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde  2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini şiddetle reddediyoruz” diyen Balık, “AKP’nin ve Memur-Sen’in tüccar kurnazlığı % 1 ayrımcılığıyla ortaya çıkmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için "Merdiven altı sendikalar" ifadelerini kullanmasını kınıyoruz.  Ayrıca Bakanı Bilgin, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartını da “iş kollarında yüzde 1 örgütlenme barajını” koyduklarını açıklamıştır. Bakan Bilgin’e Anayasayı ve Uluslararası yasaları hatırlatıyoruz. Kişisel düşünlerini bir kenara bırakmasını tavsiye ediyoruz.  Sözleşme bugün resmi gazetede yayımlanmasıyla sendikal ayrımcılık resmiyet kazanmıştır” diye konuştu.

Balık, açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye’de memur sendikaları “4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme’’ yasasına göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikaya merdiven altı veya gayri meşru sendikal anlayış olarak göstermek mevcut yasaya aykırıdır. Bakan burada sendikalar arasında ayrım yapmakta, kamuda Memur-Sen ve Kamu- Sen sendikaları dışında hiçbir sendikayı dikkate almayacağını açıklamaktadır.Toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı nedeniyle yüzlerce sendika üyesi bu haktan yararlanamayacak hatta bu sendikaların üyeleri diğer sendikalara geçecektir. Bu durumda sendika üyesi olması yasaklanan memurlar( asker,polis vb) ile yüzde 1 barajı nedeniyle bu ikramiyeden yararlanamayacak memur ayısı 2 milyona yaklaşmaktadır. Ayrıca yüzde 1’lik baraj olayı mevcut ‘’ ’ 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme’’ yasasının 28. Maddesine aykırıdır. 28. Madde toplu sözleşme ikramiyesi için sendika üyesi şartını aramakta lakin yüzde 1 baraj şartı aranmamaktadır. Toplu sözleşmeye konulan bu hüküm Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu İLO sözleşmelerine aykırıdır”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.