‘Serdengeçti gitsin’ önergesi

GÜNDEM 14.09.2019 - 14:25, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

‘Serdengeçti gitsin’ önergesi

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’nun , eski İl Özel İdaresi’nin yıkılan hizmet binası yerine yapılan ‘Serdengeçti Parkı’nın isminin değişmesi için Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerge vereceği belirtildi

O dönem AK Partili Menderes Türel’in başkan olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı Kasım Ayı Meclisi’nde, eski İl Özel İdaresi’nin yıkılan hizmet binası yerine yapılan parkın adı oy çokluğuyla Osman Yüksel Serdengeçti olarak belirlendi. Aslen Aksekili olan Osman Yüksel Serdengeçti’nin isminin, parka verilmesine ise dönemin CHP’li meclis üyeleri, Serdengeçti’nin Atatürk düşmanı olduğunu, Atatürk’e hakaretleriyle bilindiğini ve Antalya’nın gelişimine bir katkısı olmadığı belirterek ret oyu vermişti. CHP’nin ret oylarına karşı söz konusu madde oy çokluğu ile meclisten geçmişti. BAŞKAN KÜÇÜKKURU’DAN ÖNERGE İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’nun, AK Partili Türel tarafından Osman Yüksel Serdengeçti’nin adının verildiği parkın adına, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından İbradılı Prof. Dr. Muammer Aksoy adının verilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclisi’nde önerge vereceği bildirildi. Muammer Aksoy kimdir? Muammer Aksoy 1917 yılında, Hacı Musazade Numan Aksoy ve Nadire Aksoy çiftinin oğlu olarak, İbradı, Antalya’da dünyaya geldi. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden en yüksek dereceyle mezun olan Muammer Aksoy, doktora öğrenimi için Almanya’da bulunan Zürih Üniversitesi’ni tercih etti. Doktorasını bitirip yurda dönmesinin akabinde İstanbul Üniversitesi’ne asistan olarak giren başarılı hukuk adamı, daha sonra ise Ankara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Muammer Aksoy üniversite yasalarında gerçekleştirilen değişikliklerin kurumların özerk yapılarına zarar verdiği gerekçesiyle 1957 tarihinde üniversitedeki görevinden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne katıldı. Aksoy ancak 27 Mayıs 1960 sonrasında üniversiteye dönüş yaptı. Profesörlüğünü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden aldı. 1961 Anayasası hazırlanırken görevli komisyonun başkanı olarak görev yapan Aksoy, ayrıca CHP’den İstanbul Milletvekili olarak mecliste görev aldı. 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında tutuklansa da herhangi bir cezaya maruz kalmadan aklandı. Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüten Aksoy, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Ankara Barosu başkanlığına seçildi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu kadrosunda yer aldı. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 tarihinde, Bahçelievler, Ankara’da bulunan evinden üniversitedeki işine doğru yola çıktığı sırada kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda hayatını kaybeden Aksoy, 3 Şubat 1990 tarihinde, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’nun , eski İl Özel İdaresi’nin yıkılan hizmet binası yerine yapılan ‘Serdengeçti Parkı’nın isminin değişmesi için Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerge vereceği belirtildi

O dönem AK Partili Menderes Türel’in başkan olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı Kasım Ayı Meclisi’nde, eski İl Özel İdaresi’nin yıkılan hizmet binası yerine yapılan parkın adı oy çokluğuyla Osman Yüksel Serdengeçti olarak belirlendi. Aslen Aksekili olan Osman Yüksel Serdengeçti’nin isminin, parka verilmesine ise dönemin CHP’li meclis üyeleri, Serdengeçti’nin Atatürk düşmanı olduğunu, Atatürk’e hakaretleriyle bilindiğini ve Antalya’nın gelişimine bir katkısı olmadığı belirterek ret oyu vermişti. CHP’nin ret oylarına karşı söz konusu madde oy çokluğu ile meclisten geçmişti.

BAŞKAN KÜÇÜKKURU’DAN ÖNERGE

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’nun, AK Partili Türel tarafından Osman Yüksel Serdengeçti’nin adının verildiği parkın adına, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından İbradılı Prof. Dr. Muammer Aksoy adının verilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclisi’nde önerge vereceği bildirildi.

Muammer Aksoy kimdir?

Muammer Aksoy 1917 yılında, Hacı Musazade Numan Aksoy ve Nadire Aksoy çiftinin oğlu olarak, İbradı, Antalya’da dünyaya geldi. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden en yüksek dereceyle mezun olan Muammer Aksoy, doktora öğrenimi için Almanya’da bulunan Zürih Üniversitesi’ni tercih etti. Doktorasını bitirip yurda dönmesinin akabinde İstanbul Üniversitesi’ne asistan olarak giren başarılı hukuk adamı, daha sonra ise Ankara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Muammer Aksoy üniversite yasalarında gerçekleştirilen değişikliklerin kurumların özerk yapılarına zarar verdiği gerekçesiyle 1957 tarihinde üniversitedeki görevinden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne katıldı. Aksoy ancak 27 Mayıs 1960 sonrasında üniversiteye dönüş yaptı. Profesörlüğünü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden aldı.

1961 Anayasası hazırlanırken görevli komisyonun başkanı olarak görev yapan Aksoy, ayrıca CHP’den İstanbul Milletvekili olarak mecliste görev aldı. 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında tutuklansa da herhangi bir cezaya maruz kalmadan aklandı.

Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüten Aksoy, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Ankara Barosu başkanlığına seçildi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu kadrosunda yer aldı.

Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 tarihinde, Bahçelievler, Ankara’da bulunan evinden üniversitedeki işine doğru yola çıktığı sırada kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda hayatını kaybeden Aksoy, 3 Şubat 1990 tarihinde, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.