Sergide 'otomatizm' tartışması

KÜLTÜR 09.05.2022 - 17:38, Güncelleme: 09.05.2022 - 17:38
 

Sergide 'otomatizm' tartışması

AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde öğretim görevlisi Efe Sembol'ün 'Sanatta Otomatizm' adlı çello-gitar dinletili ve sanat sohbetli sergisinde 'otomatizm' tartışıldı.

haberimizvar.net- Özel bir galeride Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Viyolonsel Sanatçısı Çağla Bilgin ile gitar sanatçısı Akça Acun Bilgin'in viyolonsel ve gitar dinletisi eşliğinde başlayan sanat sohbetine sanatçılar, sanatseverler, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyen ve öğrenciler ilgi gösterdi.       GİZEMLİ VE MİTOLOJİK ESERLER       Konuşmacılar, Belçika da Brüksel Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde özgün baskı ve gravür eğitimleri de almış olan sanatçı Efe Sembol'ün hayal gücünü kullanarak ürettiği gizemli ve mitolojik eserlerinin sanki bir başka dünyanın kapılarını araladığına, resimlerinde ilkel sembolleri yeryüzüne çıkarttığına dikkat çekti.       SANATTA OTOMATİZMİ ANLATTI       Resim sanatında 'otomatizm', hiçbir estetik ön yargıya, ilke ya da kurala bağlı kalmayan, beyinle denetlenmeyen, bilinçsizce otomatik bir biçimde yapılan sanatsal çalışma olarak biliniyor. Sanatçı Efe Sembol, "Sanat, insanın kendisini var edebilme yeteneğidir" dedi, 'Sanatta Otomatizmi' şöyle özetledi;       "Eski Yunanca da 'kendisi' ya da 'kendisinin' anlamını taşıyan Autos'tan türediği için otomatizm kendiliğinden oluşan bir düşüncedir. Örneğin tasarım esnasında insana kendiliğinden gelen bir düşünce olarak orijinal fikri temsil edebilmektedir. Bu fikir, ilk ve gerçek olan düşüncedir. Kendiliğindenlik olarak ifade edilen otomatizmin varlığı çok farklı şekillerde gözlemlenmektedir. Bunlardan en önemlisi eserin, eseri yapan kişi aracılığıyla kendisini var etmesidir. Ruhsal farkındalığı üst seviyede olan çoğu sanatçı bunun yaratma sürecindeki en kritik nokta olduğunun bilincindedir."       Sanat sohbeti, Çağla - Akça Acun Bilgin ikilisinin viyolonsel ve gitarıyla dünyaca ünlü bestecilerin eserlerini seslendirmesiyle sona erdi. Efe Sembol'ün düşündüren mitolojik sembollerle dokulu eserlerinin yer aldığı sergi 22 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak. (DHA)
AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde öğretim görevlisi Efe Sembol'ün 'Sanatta Otomatizm' adlı çello-gitar dinletili ve sanat sohbetli sergisinde 'otomatizm' tartışıldı.

haberimizvar.net-

Özel bir galeride Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Viyolonsel Sanatçısı Çağla Bilgin ile gitar sanatçısı Akça Acun Bilgin'in viyolonsel ve gitar dinletisi eşliğinde başlayan sanat sohbetine sanatçılar, sanatseverler, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyen ve öğrenciler ilgi gösterdi.

 

 

 

GİZEMLİ VE MİTOLOJİK ESERLER

 

 

 

Konuşmacılar, Belçika da Brüksel Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde özgün baskı ve gravür eğitimleri de almış olan sanatçı Efe Sembol'ün hayal gücünü kullanarak ürettiği gizemli ve mitolojik eserlerinin sanki bir başka dünyanın kapılarını araladığına, resimlerinde ilkel sembolleri yeryüzüne çıkarttığına dikkat çekti.

 

 

 

SANATTA OTOMATİZMİ ANLATTI

 

 

 

Resim sanatında 'otomatizm', hiçbir estetik ön yargıya, ilke ya da kurala bağlı kalmayan, beyinle denetlenmeyen, bilinçsizce otomatik bir biçimde yapılan sanatsal çalışma olarak biliniyor. Sanatçı Efe Sembol, "Sanat, insanın kendisini var edebilme yeteneğidir" dedi, 'Sanatta Otomatizmi' şöyle özetledi;

 

 

 

"Eski Yunanca da 'kendisi' ya da 'kendisinin' anlamını taşıyan Autos'tan türediği için otomatizm kendiliğinden oluşan bir düşüncedir. Örneğin tasarım esnasında insana kendiliğinden gelen bir düşünce olarak orijinal fikri temsil edebilmektedir. Bu fikir, ilk ve gerçek olan düşüncedir. Kendiliğindenlik olarak ifade edilen otomatizmin varlığı çok farklı şekillerde gözlemlenmektedir. Bunlardan en önemlisi eserin, eseri yapan kişi aracılığıyla kendisini var etmesidir. Ruhsal farkındalığı üst seviyede olan çoğu sanatçı bunun yaratma sürecindeki en kritik nokta olduğunun bilincindedir."

 

 

 

Sanat sohbeti, Çağla - Akça Acun Bilgin ikilisinin viyolonsel ve gitarıyla dünyaca ünlü bestecilerin eserlerini seslendirmesiyle sona erdi. Efe Sembol'ün düşündüren mitolojik sembollerle dokulu eserlerinin yer aldığı sergi 22 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak. (DHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.