Sinovac olanlar da yoğun bakımda

GÜNDEM 30.08.2021 - 17:52, Güncelleme: 30.08.2021 - 17:52
 

Sinovac olanlar da yoğun bakımda

Koronavirüs vakalarındaki artışla birlikte yoğun bakımlar da alarm vermeye başladı. 65 yaş üstü 2 doz Sinovac olanların da yoğun bakıma yatmaya başladıklarını kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “İnaktif aşıların koruyuculuk oranları biraz düşük kaldı” dedi.

HABERİMİZVAR –Delta varyantının Türkiye’de de yayılmasıyla birlikte vaka sayılarında ciddi artış meydana geldi. Uzmanlar yoğun bakımlara yatan hasta sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da son 15 gündür vaka sayılarındaki tırmanışa dikkat çekti. Özellikle aşısızların hastalandıklarında durumlarının kötüye gittiğini kaydeden Savaşçı, ilk olarak 65 yaş üstüne 2 doz inaktif aşı olanların da yoğun bakıma yatmaya başladıklarını aktardı. YOĞUN BAKIM BEKLEYEN HASTALAR VAR Önceki dönemde ayakta tedavi edilen hafif semptomlar gösteren hastalar olduğunu belirten Doç. Dr. Savaşçı, “Hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan, şu anda kliniklerde yoğun bakım yeri beklediğimiz hastalarımız var. Demek ki durum ciddiye gidiyor. Bunu buradan anlayabiliriz. Bunun birinci öncelik nedeni; halen daha aşı yaptırmak istemeyen, aşı olmamış insanlarımız var. Hatta bir ailede anne-baba aşı yaptırıyor, 21 yaşındaki çocukları yaptırmamıştı. Aile çok üzülüyor, çocuğu yatırmak zorunda kaldık ve genel durumu kötüydü. Genel olarak vaka dağılımına baktığımızda 40 yaş altı vakalarımız çok yoğun. Özellikle 65 yaş üzerinde de 2 doz inaktif aşı yapanlar da hastalanmaya, yoğun bakıma yatmaya başladı” dedi. İNAKTİF AŞILARIN ETKİ ORANI DÜŞÜK KALDI Vakalarının neredeyse tamamının Delta varyantı olduğunu belirten Savaşçı, bu kişilerin hem bulaş riski fazla hem de inaktif aşılarında koruyuculuk oranlarının düşük kaldığını vurguladı. Vaka sayılarıyla birlikte yoğun bakım ihtiyaçlarının da arttığını belirten Doç. Dr. Savaşçı, “Son 15 günde klinikte takip edecek boş yataklarımız az da olsa var ama yoğun bakımlarda ciddi oranda artışlar mevcut. Son 15 günde 3-5 kat bir artışımız söz konusu. Ayakta takip ettiğimiz hafif vakalar, biraz daha orta ve ciddi boyuta dönmeye başladı. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık” ifadelerini kullandı. HALKIMIZDA VURDUMDUYMAZLIK BAŞLADI Sağlık çalışanlarının yoğun mesaisine de değinen Doç. Dr. Savaş, “Yaz dönemi, personel izinleri, 2 yıldır sağlık çalışanlarında bir yorgunluk olmaya başladı. Halkımızda da vurdumduymazlık söz konusu olmaya başladı. En büyük tehlike ise aşı yaptıranlar arasında da kendini çok güvende hisseden bir kitle olmaya başladı” diye konuştu. 
Koronavirüs vakalarındaki artışla birlikte yoğun bakımlar da alarm vermeye başladı. 65 yaş üstü 2 doz Sinovac olanların da yoğun bakıma yatmaya başladıklarını kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “İnaktif aşıların koruyuculuk oranları biraz düşük kaldı” dedi.

HABERİMİZVAR –Delta varyantının Türkiye’de de yayılmasıyla birlikte vaka sayılarında ciddi artış meydana geldi. Uzmanlar yoğun bakımlara yatan hasta sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da son 15 gündür vaka sayılarındaki tırmanışa dikkat çekti. Özellikle aşısızların hastalandıklarında durumlarının kötüye gittiğini kaydeden Savaşçı, ilk olarak 65 yaş üstüne 2 doz inaktif aşı olanların da yoğun bakıma yatmaya başladıklarını aktardı.

YOĞUN BAKIM BEKLEYEN HASTALAR VAR

Önceki dönemde ayakta tedavi edilen hafif semptomlar gösteren hastalar olduğunu belirten Doç. Dr. Savaşçı, “Hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan, şu anda kliniklerde yoğun bakım yeri beklediğimiz hastalarımız var. Demek ki durum ciddiye gidiyor. Bunu buradan anlayabiliriz. Bunun birinci öncelik nedeni; halen daha aşı yaptırmak istemeyen, aşı olmamış insanlarımız var. Hatta bir ailede anne-baba aşı yaptırıyor, 21 yaşındaki çocukları yaptırmamıştı. Aile çok üzülüyor, çocuğu yatırmak zorunda kaldık ve genel durumu kötüydü. Genel olarak vaka dağılımına baktığımızda 40 yaş altı vakalarımız çok yoğun. Özellikle 65 yaş üzerinde de 2 doz inaktif aşı yapanlar da hastalanmaya, yoğun bakıma yatmaya başladı” dedi.

İNAKTİF AŞILARIN ETKİ ORANI DÜŞÜK KALDI

Vakalarının neredeyse tamamının Delta varyantı olduğunu belirten Savaşçı, bu kişilerin hem bulaş riski fazla hem de inaktif aşılarında koruyuculuk oranlarının düşük kaldığını vurguladı. Vaka sayılarıyla birlikte yoğun bakım ihtiyaçlarının da arttığını belirten Doç. Dr. Savaşçı, “Son 15 günde klinikte takip edecek boş yataklarımız az da olsa var ama yoğun bakımlarda ciddi oranda artışlar mevcut. Son 15 günde 3-5 kat bir artışımız söz konusu. Ayakta takip ettiğimiz hafif vakalar, biraz daha orta ve ciddi boyuta dönmeye başladı. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık” ifadelerini kullandı.

HALKIMIZDA VURDUMDUYMAZLIK BAŞLADI

Sağlık çalışanlarının yoğun mesaisine de değinen Doç. Dr. Savaş, “Yaz dönemi, personel izinleri, 2 yıldır sağlık çalışanlarında bir yorgunluk olmaya başladı. Halkımızda da vurdumduymazlık söz konusu olmaya başladı. En büyük tehlike ise aşı yaptıranlar arasında da kendini çok güvende hisseden bir kitle olmaya başladı” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.