Sivil-asker çatışması yaratır

GÜNDEM 04.06.2021 - 10:14, Güncelleme: 04.06.2021 - 10:14
 

Sivil-asker çatışması yaratır

TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’li milletvekillerinin hazırladığı ‘askeri ceza torbası’nın görüşmeleri gerçekleştirildi. İktidarın tartışmalı teklifi ile son Anayasa değişikliğinde kaldırılan askeri mahkemelerin boşluğunun doldurulması amaçlanıyor.

haberimizvar.net- Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen teklifle, ağır cezalık suçüstü haller dışında, kişilerin işledikleri askeri suçların soruşturulması, askerlerin görev yaptıkları birlik komutanı ya da kurum amirlerinin iznine bağlı olacak. General ve amiraller hakkındaki soruşturma izni, Milli Savunma Bakanı tarafından verilebilecek. General hakkında soruşturma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılabilecek.   Teklifle ayrıca kişilerin rütbelerinin sökülmesi ile askeriyeden ilişiğinin kesilmesi için alması gereken hapis cezası üst sınırı, iki yıldan bir yıla düşürülecek. Askerlerin aldıkları uyarı, kınama ve disiplin cezalarına karşı itiraz etme yolu kapatılacak. Ayrıca, “Kişiye suç işlerken rastlanması” ve “suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğinin belirlenme olanağının bulunmaması” durumunda askeri personel, sivil vatandaş tarafından geçici olarak yakalanabilecek. Torba düzenlemenin anayasaya aykırılık taşıdığı iddialarını reddeden AKP’li Orhan Kırcalı, komisyonda yaptığı konuşmada, “Millî savunma hizmetini yerine getirecek güçlü ordular için askerî disiplin olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Askerî disiplini sağlama zorunluluğu, genel ceza hukuku ve usul kurallarının yanı sıra, ordulara özgü kurallara da ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Özellikle Askeri Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlar, muharebe alanlarında elde edilen tecrübeler dikkate alınarak kanun hükmü hâline getirilmiştir” sözleriyle teklifi savundu. CHP’li Rafet Zeybek ise teklifin son derece sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Zeybek, “Düzenlemeyle, neredeyse herkes askerleri yakalıyor. İnanın, uygulamada askerler arası çatışmaya, sivil, asker çatışmalarına neden olacak düzeyde bir düzenleme” dedi. İYİ Partili Ayhan Erel ise “Asker kişinin herkes tarafından yakalanabileceğine dönük hükmü anlamak mümkün değil. Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki düzenlemenin buraya getirilmesi ve buranın açıklığa kavuşturulması gerekecektir yoksa bu ilerde büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir diye düşünüyoruz. Yine soruşturma izinlerinin verilmesine baktığımızda, bizce soruşturma izinleri verilirken siyasi unvan taşıyanlara yetki verilmesi çeşitli kaygıları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle Milli Savunma Bakanı ve bakan yardımcıları yerine soruşturma izninin yetkili ve ilgili kuvvet komutanlarına verilmesi uygulamada siyasallaşmanın yaratacağı sıkıntıları ortadan kaldıracağı fikrindeyiz” diye konuştu. Teklif, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen, Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sonucunda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi. Kaynak: BirGün/ Hüseyin Şimşek
TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’li milletvekillerinin hazırladığı ‘askeri ceza torbası’nın görüşmeleri gerçekleştirildi. İktidarın tartışmalı teklifi ile son Anayasa değişikliğinde kaldırılan askeri mahkemelerin boşluğunun doldurulması amaçlanıyor.

haberimizvar.net- Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen teklifle, ağır cezalık suçüstü haller dışında, kişilerin işledikleri askeri suçların soruşturulması, askerlerin görev yaptıkları birlik komutanı ya da kurum amirlerinin iznine bağlı olacak. General ve amiraller hakkındaki soruşturma izni, Milli Savunma Bakanı tarafından verilebilecek. General hakkında soruşturma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılabilecek.

 

Teklifle ayrıca kişilerin rütbelerinin sökülmesi ile askeriyeden ilişiğinin kesilmesi için alması gereken hapis cezası üst sınırı, iki yıldan bir yıla düşürülecek. Askerlerin aldıkları uyarı, kınama ve disiplin cezalarına karşı itiraz etme yolu kapatılacak. Ayrıca, “Kişiye suç işlerken rastlanması” ve “suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğinin belirlenme olanağının bulunmaması” durumunda askeri personel, sivil vatandaş tarafından geçici olarak yakalanabilecek.

Torba düzenlemenin anayasaya aykırılık taşıdığı iddialarını reddeden AKP’li Orhan Kırcalı, komisyonda yaptığı konuşmada, “Millî savunma hizmetini yerine getirecek güçlü ordular için askerî disiplin olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Askerî disiplini sağlama zorunluluğu, genel ceza hukuku ve usul kurallarının yanı sıra, ordulara özgü kurallara da ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Özellikle Askeri Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlar, muharebe alanlarında elde edilen tecrübeler dikkate alınarak kanun hükmü hâline getirilmiştir” sözleriyle teklifi savundu.

CHP’li Rafet Zeybek ise teklifin son derece sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Zeybek, “Düzenlemeyle, neredeyse herkes askerleri yakalıyor. İnanın, uygulamada askerler arası çatışmaya, sivil, asker çatışmalarına neden olacak düzeyde bir düzenleme” dedi.

İYİ Partili Ayhan Erel ise “Asker kişinin herkes tarafından yakalanabileceğine dönük hükmü anlamak mümkün değil. Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki düzenlemenin buraya getirilmesi ve buranın açıklığa kavuşturulması gerekecektir yoksa bu ilerde büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir diye düşünüyoruz. Yine soruşturma izinlerinin verilmesine baktığımızda, bizce soruşturma izinleri verilirken siyasi unvan taşıyanlara yetki verilmesi çeşitli kaygıları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle Milli Savunma Bakanı ve bakan yardımcıları yerine soruşturma izninin yetkili ve ilgili kuvvet komutanlarına verilmesi uygulamada siyasallaşmanın yaratacağı sıkıntıları ortadan kaldıracağı fikrindeyiz” diye konuştu.

Teklif, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen, Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sonucunda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi.
Kaynak: BirGün/ Hüseyin Şimşek

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.