Şoför esnafı dikkat! SON 10 GÜN

GÜNDEM 20.11.2019 - 13:09, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Şoför esnafı dikkat! SON 10 GÜN

Türkiye'deki 8 milyon araç sürücüsünü yakından ilgilendiren uygulama 1 Aralık itibariyle başlıyor. Ancak düzenlemenin hayata geçmesine 10 gün kala sadece 600 bin kişi zorunlu hale getirilen belgeyi aldı. Psikoteknik raporunun maliyeti 170 TL, ticari araç sürücüsünde olmaması halinde kesilecek ceza ise toplamda bin 168 lira.

haberimizvar.net Şoför esnafına getirilen "Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" alma zorunluluğunda son 10 günlük zaman dilimine girildi. 1 Aralık'a kadar söz konusu belgeyi almayan araç kullanıcıları trafiğe çıkamayacak. Ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin her 5 yılda bir yenilemek şartıyla bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren "Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" almaları 1 Aralık 2019 tarihi itibariyle zorunlu hale geldi. ARACA 885, SÜRÜCÜYE 283 LİRA CEZA! Söz konusu tarihten itibaren belgesi olmayan ticari araç sürücüsüne para cezası ve yetki belgesi iptali gibi yaptırımlar uygulanacak. 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayanlara uygulanacak cezalar ise araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira şeklinde olacak. Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor. 12 FARKLI TEST Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu kapsamında araç sürücülerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.Bu testler ile riskli sürücüler tespit edilerek trafikten uzaklaştırılıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor. Son istatisliklere göre trafik kazalarının yüzde 96'sı insan unsurundan kaynaklanıyor. Türkiye genelinde hemen hemen bütün il ve ilçelerde 363 Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezi bulunuyor. 170 TL ÜCRETİ VAR! Yayınlanan genelge ile 1 Aralık sonrası için zorunlu hale getirilen belge için istenen ücretin 170 TL olduğunu da ifade eden Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, TIR, kamyon ve otobüs gibi ticari araç kullanımı için ehliyet ve SRC gibi belgelerin toplam maliyetinin 15 bin TL olduğunu belirterek, ''Psikoteknik testi yaptırıp rapor almadan ticari araç kullanımı için ciddi paralar harcanıp belge alınıyor ve daha sonra derneğimize bağlı merkezlere gidilerek testlere tabi tutuluyorlar. Ancak o kadar masrafın üzerine istenen testlerden geçilemediği de oluyor. O yüzden öncelikle bu testlerin yapılması gerekiyor.''
Türkiye'deki 8 milyon araç sürücüsünü yakından ilgilendiren uygulama 1 Aralık itibariyle başlıyor. Ancak düzenlemenin hayata geçmesine 10 gün kala sadece 600 bin kişi zorunlu hale getirilen belgeyi aldı. Psikoteknik raporunun maliyeti 170 TL, ticari araç sürücüsünde olmaması halinde kesilecek ceza ise toplamda bin 168 lira.

haberimizvar.net Şoför esnafına getirilen "Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" alma zorunluluğunda son 10 günlük zaman dilimine girildi. 1 Aralık'a kadar söz konusu belgeyi almayan araç kullanıcıları trafiğe çıkamayacak. Ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin her 5 yılda bir yenilemek şartıyla bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren "Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" almaları 1 Aralık 2019 tarihi itibariyle zorunlu hale geldi.

ARACA 885, SÜRÜCÜYE 283 LİRA CEZA!

Söz konusu tarihten itibaren belgesi olmayan ticari araç sürücüsüne para cezası ve yetki belgesi iptali gibi yaptırımlar uygulanacak. 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayanlara uygulanacak cezalar ise araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira şeklinde olacak. Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor.

12 FARKLI TEST

Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu kapsamında araç sürücülerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.Bu testler ile riskli sürücüler tespit edilerek trafikten uzaklaştırılıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor. Son istatisliklere göre trafik kazalarının yüzde 96'sı insan unsurundan kaynaklanıyor. Türkiye genelinde hemen hemen bütün il ve ilçelerde 363 Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezi bulunuyor.

170 TL ÜCRETİ VAR!

Yayınlanan genelge ile 1 Aralık sonrası için zorunlu hale getirilen belge için istenen ücretin 170 TL olduğunu da ifade eden Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, TIR, kamyon ve otobüs gibi ticari araç kullanımı için ehliyet ve SRC gibi belgelerin toplam maliyetinin 15 bin TL olduğunu belirterek, ''Psikoteknik testi yaptırıp rapor almadan ticari araç kullanımı için ciddi paralar harcanıp belge alınıyor ve daha sonra derneğimize bağlı merkezlere gidilerek testlere tabi tutuluyorlar. Ancak o kadar masrafın üzerine istenen testlerden geçilemediği de oluyor. O yüzden öncelikle bu testlerin yapılması gerekiyor.''

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.