Son açıklama sonrası dolarlar bozduruldu

EKONOMİ 02.04.2021 - 09:58, Güncelleme: 02.04.2021 - 09:58
 

Son açıklama sonrası dolarlar bozduruldu

Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Kararla beraber vatandaş yatırımını faize yönlendirdi. Bu hamle sonrası döviz mevduatlarında yaşanan düşüş 2018’den sonraki en hızlı düşüş kaydedildi.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan görev değişimi sonrasında Döviz mevduatlarında yaşanan düşüş Mayıs 2018'den sonraki en hızlı düşüş olarak kaydedildi. TCMB verilerine göre 26 Mart haftasında bireylerin döviz mevduatları 7,2 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1,7 milyar dolar gerileme kaydetti. Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında düşüş ise 8,1 milyar dolar olarak izlendi. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 6,7 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1,4 milyar dolar geriledi. Mayıs 2018'de Dolar/TL kurunda yeni rekor kaydedilmiş ve döviz mevduatlarında 4 Mayıs haftasında düşüş 9,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti. STOPAJ KESİNTİLERİ 2 AY UZATILDI Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla daha önce 31 Mart'ta son bulması öngörülen uygulama 31 Mayıs tarihine uzatıldı. 30 Eylül 2020'de stopaj oranlarında üç ay süreyle indirime gidilmiş, uygulama 31 Aralık 2020'den itibaren üç ay daha uzatılmıştı. Uygulamayla mevduat faizlerinde aşağıdaki oranlar 31 Mayıs'a kadar geçerli olacak: -Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5 -1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda yüzde 3 -1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 -Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0  
Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Kararla beraber vatandaş yatırımını faize yönlendirdi. Bu hamle sonrası döviz mevduatlarında yaşanan düşüş 2018’den sonraki en hızlı düşüş kaydedildi.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan görev değişimi sonrasında Döviz mevduatlarında yaşanan düşüş Mayıs 2018'den sonraki en hızlı düşüş olarak kaydedildi.

TCMB verilerine göre 26 Mart haftasında bireylerin döviz mevduatları 7,2 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1,7 milyar dolar gerileme kaydetti.

Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında düşüş ise 8,1 milyar dolar olarak izlendi. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 6,7 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1,4 milyar dolar geriledi.

Mayıs 2018'de Dolar/TL kurunda yeni rekor kaydedilmiş ve döviz mevduatlarında 4 Mayıs haftasında düşüş 9,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

STOPAJ KESİNTİLERİ 2 AY UZATILDI
Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla daha önce 31 Mart'ta son bulması öngörülen uygulama 31 Mayıs tarihine uzatıldı.

30 Eylül 2020'de stopaj oranlarında üç ay süreyle indirime gidilmiş, uygulama 31 Aralık 2020'den itibaren üç ay daha uzatılmıştı. Uygulamayla mevduat faizlerinde aşağıdaki oranlar 31 Mayıs'a kadar geçerli olacak:
-Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5
-1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda yüzde 3
-1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0
-Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.