Sorun işsizlik değil, iş uyumsuzluğu

EKONOMİ 25.07.2022 - 12:54, Güncelleme: 25.07.2022 - 12:54
 

Sorun işsizlik değil, iş uyumsuzluğu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın Ocak ayı itibarıyla Türkiye’de 3 milyon 859 bin işsiz var. Her ne kadar bu rakam tartışma konusu olsa da, tartışılmayan bir gerçek var ki o da ülkede işsiz ordusunun her geçen gün biraz daha büyüyor olması…

haberimizvar.net- Antalya Ticaret Platformu (ATİP) Başkanı Muhteşem Kabasakal’a göre ise işsiz sayısını artıran en önemli etken ‘iş uyumsuzluğu’.  Yani asıl sorun işsizlik değil iş uyumsuzluğu.  ATİP Başkanı Kabasakal, “İşverenler tarafından talep edilen pozisyonların arzı neredeyse yokken, bazı pozisyonlarda ise ciddi arz fazlası var. Şu sıralar üniversite tercih döneminde olan gençlere önerim, meslek seçerken mutlaka mesleğin güncel arzına bakmaları. Aksi halde çok kısa zamanda mavi yakalılar, beyaz yakalıların 3 katı maaş almaya başlayacaktır” dedi. MESLEK SEÇİMİ ÖNEMLİ Bu durumu örneklerle de anlatan Kabasakal, “Mesela bir sanayi firması kaportacı için ilan veriyor, piyasa rayicinin2 katını teklif ediyor ancak istihdam edecek personel bulamıyor. Öte yandan, birçok üniversite mezunu mühendis ise asgari ücretle işe razı olmasına rağmen iş bulamıyor. Bu yüzden gençlerin meslek seçerken mesleğin güncel piyasadaki arzına ciddi dikkat etmeleri gerekir. Üniversite mezunu olmak artık tek başına yeterli bir tercih sebebi ne yazık ki değil. Lütfen işsiz üniversite mezunu ordusu oluşmaması açısından meslek seçiminize dikkat edin”  uyarısında bulundu. KOLAY PARA KAZANMA HEVESİ ATİP Başkanı Kabasakal’ın dikkat çektiği bir başka konu ise, özelliklepandemi sonrasında ivme kazanan, ‘kolay yada çalışmadan para kazanma hevesi’… Bu durumu, “Ciddi bir tehlike” olarak nitelendiren Kabasakal gençlere şu önerilerde bulundu: “Kıymetli gençler, ‘Bedava peynir, fare kapanında olur’. Uzman olmadığınız konuda kolay para kazanmak gibi bir durum maalesef söz konusu değildir. Bireysel yatırım ve tercihlerinizde mutlaka uzman görüşlerine başvurun. Ayrıca emin olun, işin büyüğü küçüğü olmaz. Büyük iş insanlarının hatırı sayılır kısmı küçük pozisyonlardan başlamıştır. Geleceğinize parlak projelerle yön vermek istiyorsanız bunun tek formülü azimle çalışmaktır.”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın Ocak ayı itibarıyla Türkiye’de 3 milyon 859 bin işsiz var. Her ne kadar bu rakam tartışma konusu olsa da, tartışılmayan bir gerçek var ki o da ülkede işsiz ordusunun her geçen gün biraz daha büyüyor olması…

haberimizvar.net- Antalya Ticaret Platformu (ATİP) Başkanı Muhteşem Kabasakal’a göre ise işsiz sayısını artıran en önemli etken ‘iş uyumsuzluğu’.  Yani asıl sorun işsizlik değil iş uyumsuzluğu.  ATİP Başkanı Kabasakal, “İşverenler tarafından talep edilen pozisyonların arzı neredeyse yokken, bazı pozisyonlarda ise ciddi arz fazlası var. Şu sıralar üniversite tercih döneminde olan gençlere önerim, meslek seçerken mutlaka mesleğin güncel arzına bakmaları. Aksi halde çok kısa zamanda mavi yakalılar, beyaz yakalıların 3 katı maaş almaya başlayacaktır” dedi.

MESLEK SEÇİMİ ÖNEMLİ
Bu durumu örneklerle de anlatan Kabasakal, “Mesela bir sanayi firması kaportacı için ilan veriyor, piyasa rayicinin2 katını teklif ediyor ancak istihdam edecek personel bulamıyor. Öte yandan, birçok üniversite mezunu mühendis ise asgari ücretle işe razı olmasına rağmen iş bulamıyor. Bu yüzden gençlerin meslek seçerken mesleğin güncel piyasadaki arzına ciddi dikkat etmeleri gerekir. Üniversite mezunu olmak artık tek başına yeterli bir tercih sebebi ne yazık ki değil. Lütfen işsiz üniversite mezunu ordusu oluşmaması açısından meslek seçiminize dikkat edin”  uyarısında bulundu.

KOLAY PARA KAZANMA HEVESİ
ATİP Başkanı Kabasakal’ın dikkat çektiği bir başka konu ise, özelliklepandemi sonrasında ivme kazanan, ‘kolay yada çalışmadan para kazanma hevesi’… Bu durumu, “Ciddi bir tehlike” olarak nitelendiren Kabasakal gençlere şu önerilerde bulundu: “Kıymetli gençler, ‘Bedava peynir, fare kapanında olur’. Uzman olmadığınız konuda kolay para kazanmak gibi bir durum maalesef söz konusu değildir. Bireysel yatırım ve tercihlerinizde mutlaka uzman görüşlerine başvurun. Ayrıca emin olun, işin büyüğü küçüğü olmaz. Büyük iş insanlarının hatırı sayılır kısmı küçük pozisyonlardan başlamıştır. Geleceğinize parlak projelerle yön vermek istiyorsanız bunun tek formülü azimle çalışmaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.